Insultele de pe Internet

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2469

Voteaza & Distribuie

Descriere



Insulte pe Internet


Insulte pe Internet



Insultele schimbate pe Internet intre useri, fie pe forumuri, fie in timpul unor jocuri online, sau ca mesaje „dedicate", expediate prin e-mail, sunt considerate doar niste „glume afurisite" de catre majoritatea tinerilor care au raspuns unui sondaj de opinie pe aceasta tema.



Internetul, socotit un teren accesibil oricui, unde fiecare poate face ce-l taie capul si care, pana nu demult, se considera ca garanteaza anonimatul, colcaie de injuraturi si insulte de toate felurile. Discutiile pe forumuri arata ca tinerii intervievati nu dau nicio importanta faptului ca unele dintre comentariilor lor rasiste sau extrem de rauvoitoare i-ar putea „ajuta" sa dea de necaz.


Aproximativ 75% din populatia de pe Internet este predispusa la folosirea unor termeni insultatori in interactiunea lor cu alti useri, si numai 50% se declara tentati de ideea de a-i cere celui care i-a insultat sa inceteze.



„Pe Twitter, toata lumea si-o ia la greu. Nimanui nu-i pasa de ce crede sau simte celalalt",



afirma Kevin Browner II, 20 de ani, student al Universitatii Oakland, Michigan



„Niciodata nu stii cat de tare-i doare pe ceilalti, pentru nimeni nu spune nimic de asta",



completeaza el. Insa tinerii indiferenti la limbajul folosit de ei, la insultele rasiste sau cu conotatii sexuale ofenseaza oamenii mai mult decat isi dau ei seama, chiar si pe cei din clasa lor de varsta. Sondajul de opinie, desfasurat cu participarea unui esantion de tineri intre 14 si 24 de ani, releva ca o minoritate semnificativa se considera deranjata de folosirea unor peiorative sau insulte, mai ales atunci este luata la ochi identitatea din cadrul unui grup.


Tinerele se socotesc in special vizate de insulte, cea mai uzitata fiind „slut – tarfa, taratura" sau „bitch – catea". Alti termeni insultatori, lansati nu numai de „flamerii" de serviciu (useri cu un limbaj deosebit de agresiv) sunt adresati, in special, hispanicilor, negrilor, homosexualilor si lesbienelor, cand acestia sunt identificati pe Internet. 55% dintre participantii la sondajul de opinie afirma ca au remarcat agresivitati verbale constante si tot mai intense in special pe retelele sociale, cum ar fi Facebook si MySpace, 51% dintre ei considerand ca pe aceste retele pot fi intalnite imagini si cuvinte discriminatorii.


Insa majoritatea dintre ei nu le iau in serios, nici chiar insultele directe, preferand sa le considere niste glume, considerandu-le „incercari de a fi distractiv". Altii insa cred ca prezenta atat de intensa a termenilor insultatori in schimburile de replici pe Internet, sau afisate chiar si pe blogurile personale se explica prin faptul ca „oamenii chiar sunt ostili fata de anumite grupuri sau persoane". Deci, n-ar fi de glumit cu asta.


Printre afro-americani, folosirea cuvantului „nigger – negroteu" este considerata foarte ofensatoare, peste 60% dintre ei nefiind dispusi s-o trateze superficial. Alte expresii insultatoare sunt insa mult mai usor acceptate, cum ar fi „slut" pentru femei, sau „fag" in cazul homosexualilor. Numai o treime dintre useri le considera ofensatoare.


Eforturile facute pentru a-i dezvata pe copii in a folosi expresia „retard" ca insulta a esuat copios deoarece majoritatea dintre ei nu se simt ofensati de ea, considerand-o „moderat agasanta". Doar 27% dintre ei o iau in serios. Pentru multi dintre tineri, sa se atace cu cuvintele „retard" sau „fag" constituie o rutina deja, insa vederea constanta a acestor cuvinte insultatoare, poate avea un efect advers.



„Ii determina pe oameni sa-si piarda masura in ceea ce priveste lucrurile acceptate sau nu",



afirma un expert care a studiat fenomenul. In afara de grupurile etnice, discriminari pe baza de sex, tinte predilecte ale insultelor de pe Internet sunt obezii si musulmanii. Sondajul de opinie legat de frecventa insultelor pe Internet si semnificatia lor a fost desfasurat in cadrul campaniei MTV, „A Thin Line".