Ingrijirea lentilelor de contact

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3076

Voteaza & Distribuie

Descriere

O igiena adecvata si urmarea unor sfaturi corecte pentru purtarea lentilelor de contact sunt cheia reducerii la minimum a riscului infectiilor ce pot surveni.



Cand vine vorba de ingrijirea ochilor, igiena corecta este o necesitate absoluta. Chiar intrarea unei particule de praf de dimensiuni minuscule afecteaza vederea normala, provocand frecarea ochilor pana cand particula este eliminata. In mod similar, este nevoie de extra grija daca purtati lentile de contact in mod regulat. Acestea ar trebui sa fie curatate in mod corespunzator, urmand sfaturile de ingrijire fara abateri.




lentile de contact


folosirea lentilelor de contact




Importanta ingrijirii lentilelor de contact

Utilizarea lentilelor de contact supune ochii riscului aparitiei diverselor afectiuni oculare, cum ar fi uscaciune, cheratita si mancarime. Deoarece lentilele sunt pozitionat direct deasupra corneei, orice impuritate prezenta pe lentile este transmise pe ochi. Astfel, ingrijirea necorespunzatoare a lentilelor de contact creste sansele de infectii oculare si alte probleme de vedere, de care fiecare utilizator trebuie sa fie constient. Cele mai frecvent raportate infectii provocate de lentilele de contact, legate de igiena precara, sunt ulcerele corneene si conjunctivita. Asadar aveti grija de lentilele de contact pentru a prelungi durabilitatea lor si pentru a minimiza problemele cu ochii.


Cum sa ingrijesti lentilele de contact?

Mai intai de toate, consultati medicul inainte de a va cumpara lentile de contact. Pe piata veti gasi lentile de contact moi, tari, de uzura extinsa si de specialitate. Fiecare dintre acestea au propriile lor argumente pro si contra, astfel ca selectarea celui mai bun tip care se potriveste ochiului tau poate fi o sarcina dificila. Inainte de a opera si a va pune lentilele de contact, curatati-va mainile foarte bine cu apa si sapun si stergeti-le cu o carpa fara scame. De asemenea, nu folositi crema hidratanta pentru maini inainte de punerea lentilelor.


Alegerea solutiilor de curatare

Pentru curatarea lentilelor, folositi solutii recomandate de medic. Nu folositi niciodata solutiile saline de casa pentru curatarea acestora. De preferinta, ar trebui sa incercati branduri sugerate in primul rand si sa observati orice semne de alergie. Odata ce aveti confirmarea cu privire la siguranta unei anumite solutii, puteti continua folosirea acesteia pentru curatarea lentilelor de contact. Aceleasi sfaturi de selectare sunt aplicabile si pentru picaturi pentru ochi.




lentile de contact


ingrijirea lentilelor de contact




Curatarea lentilelor de contact

In functie de produs, aveti posibilitatea sa curatati lentilele cu sau fara frecare pentru a scapa de acumularea de proteine si impuritati. Asadar urmati intotdeauna instructiunile de curatare mentionate pe eticheta produsului. Nu purtati lentilele de contact in afara intervalului de timp recomandat de catre specialist. In cele mai multe cazuri, se sugereaza a se indeparta lentilele dupa 7-8 ore de purtare continua.


Solutii pentru dezinfectarea lentilelor de contact

Vorbind mai multe despre cum sa aveti grija de lentilele de contact, acest pas este crucial pentru a extermina microbii daunatori care se lipesc de lentile. In timp ce puneti solutia, asigurati-va ca varful sticlei este pozitionat departe de toc (sau orice alta suprafata) pentru a evita contaminarea. Dupa ce ati terminat procedura de dezinfectie, indepartati solutia la toc.


Lubrifierea lentilelor de contact

Luati in considerare lubrifierea lentilelor de contact daca aveti simptome de ochi uscati. Pentru aceasta, veti avea nevoie de o solutie de reumectare pentru lentile. In orice caz, evitati folosirea salivei pentru a se umezi sau a unge lentilele de contact. Desi suna ciudat, saliva contine multe bacterii si microbi. Asadar lubrifierea lentilelor cu saliva creste riscurile de contaminare a acestora.


Pastrarea lentilelor de contact

Depozitarea corespunzatoare a lentilelor de contact este la fel de importanta pentru cresterea durabilitatii lentilor si imbunatatirea sanatatii ochilor. Lentilele dezinfectate ar trebui sa fie pastrate intr-un toc curat, curatat cu o solutie proaspata. Pentru a curata tocul, puteti utiliza fie apa fierbinte fie solutie sterila. Dupa curatare, lasati-l sa se usuce in mod corespunzator. Inlocuirea tocului lentilelor de contact ar trebui facuta dupa o perioada de 3-6 luni.


Scoarea lentilelor de contact inainte de culcare

Nu este recomandat sa dormiti cu lentilele de contact, chiar daca utilizati lentile profi care pot fi purtate pe o perioada indelungata. In caz contrar, prelungirea purtarii lentilelor poate provoca uscarea lentilelor, cauzand disconfort ocular. In cazul in care ati uitat totusi sa va dati jos lentilele inainte de dormit, puneti-va cateva picaturi de ochi si scoateti-le cu degetul mare si degetul aratator.



In ceea ce priveste inlocuirea lentile de contact, termenul lor de valabilitate depinde de tip si calitate. In cele mai multe cazuri inlocuirea acestora este necesara dupa o perioada care difera in functie de tipul de lentile. De asemenea, e recomandat controlul specializat o data sau de doua ori intr-un an pentru a monitoriza starea ochiului. Daca este necesar, medicul va schimba prescriptia lentilelor de contact.