Indicele de masa corporala

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4227

Voteaza & Distribuie

Descriere

Indicele de masa corporala, prescurtat IMC, este un indicator statistic al greutatii corporale in functie de inaltime si masa. IMC nu calculeaza cantitatea de grasime sau de masa musculara din corpul uman, asa cum unii ar putea crede, ci descrie greutatea corporala raportata la masa si inaltime. Matematic vorbind, indicele de masa corporala se calculeaza folosind formula IMC = masa (Kg)/inaltime² (m).




Indicele de masa corporala


Indicele de masa corporala




IMC, in interdependenta cu greutatea corporala si starea de sanatate

Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea unor grupe de greutate in care se incadreaza oamenii. La fel de bine, IMC poate fi folosit la indicarea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige pentru a atinge greutatea ideala pentru inaltimea sa.


Practic, indicele de masa corporala arata faptul ca greutatea corporala si starea de sanatate sunt intr-o stransa corelatie. Interdependenta celor doua elemente functioneaza in ambele directii, in sensul in care greutatea poate influenta starea de sanatate a omului, la fel de bine cum starea de sanatate poate determina cresteri sau scaderi in greutate.


Metoda indicelui de greutate corporala este folosita cu succes atat de la barbati, cat si la femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani. Nu este recomandata, totusi, calcularii greutatii copiilor, sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor peste 65 de ani.




Indicele de masa corporala


Indicele de masa corporala nu se foloseste in cazul sportivilor




Categoriile indicelui de masa corporala







Categorie


Nivelul IMC


Risc de imbolnavire



18.49 <
Subponderal
Prezent


18.50 - 24.99
Greutate normala
Fara risc de boala


25.00 - 29.99
Supraponderal
Prezent


30.00 - 34.99
Obezitate gradul I
Prezent


35.00 - 39.99
Obezitate gradul II
Prezent


40 -
Obezitate morbida
Prezent




Intervalul ideal in care este bine sa se situeze indicele este 18.5 – 25. Orice depasire a acestor valori creste riscul aparitiei anumitor probleme de sanatate, de la bolile cardiovasculare pana la toate tipurile de diabet si diferite afectiuni ale articulatiilor.




Indicele de masa corporala


Depasirea nivelului normal al indicelui de masa corporala indica risc de boala




In cazul copiilor, IMC se calculeaza folosind aceeasi formula matematica, insa rezultatele se compara cu valorile normale ale altor copii de acelasi sex si cu varste similare. Exista, evident, variatii ale indicelui de masa corporala in functie de tara. In 1998, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit scaderea nivelului de normalitate de la 27.8 la 25. Japonia, spre exemplu, a stabilit valorile de normalitate intre 18.5 – 22.9. In Singapore, valorile normale oscileaza intre 18.5 si 22.9, iar IMC intre 23.00 si 27.4 indica un risc moderat de aparitie a bolilor cardiovasculare (spre exemplu infarctul miocardic), a hipertensiunii, a accidentelor vasculare cerebrale si a diabetului.


Atentie la acuratetea indicelui de masa corporala

Indicele de masa corporala este folosit nu numai pentru stabilirea categoriilor de obezitate, ci si pentru estimarea nivelului subponderal, mai ales in cazul celor care sufera de anorexie si bulimie.


Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca indicele de masa corporala este un indicator orientativ. Nu ia in calcul factori importanti precum masa musculara sau cea osoasa, ci ofera o estimare generala asupra raportului dintre masa si inaltimea corpului si ajuta la includerea intr-una dintre categorii.




Consultati medicul inainte de inceperea unei diete


Consultati medicul inainte de inceperea unei diete




De aceea, daca doriti sa scadeti in greutate sau sa adaugati cateva kilograme in plus, nu va bazati pe acuratetea indicelui de masa corporala, ci consultati un medic in prealabil. Nutritionistul este cel in masura sa stabileasca tipurile de diete cu care sa porniti la drum, in functie de IMC, dar si de alte date importante privind sanatatea dumneavoastra (sedentarism, stil de viata, un istoric al bolilor, consumul de tutun si alcool etc).