Increngaturile Regnului Fungi

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15531

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ciupercile (Regnul Fungi) sunt una dintre cele mai importante grupuri taxonomice in clasificarea biologica care include mii de specii. Acestea sunt clasificate in principal in functie de tipurile de spori si de natura structurii specializata pentru reproducere.

Ciupercile sunt organisme eucariote, adica contin un nucleu delimitat de membrana in celulele lor. In taxonomia biologica, ciupercile apartin unui rang taxonomic independent cunoscut sub numele de Regnul Fungi. Disciplina biologiei care se ocupa cu studiul ciupercilor este cunoscuta sub numele de micologie. Mai mult de 70.000 de specii de ciuperci au fost identificate pana acum, care includ organisme vii destul de mari. Speciile des intalnite de fungi sunt drojdiile, rugina, mucegaiul, ciupercile, trufe si matrite. Ele se disting in general prin tipurile de spori si a structurii de organisme pe care le produc pentru reproducere.

Ciupercile sunt organisme heterotrofe, adica depind de substraturi organice pentru a obtine energie chimica necesara pentru sustinerea vietii. Ele pot fi descompunatori sau saprofite (traiesc si se hranesc din materie organica), pe langa stabilirea relatiei simbiotice cu plante, animale si chiar procariote. Peretele lor celular este format din chitina si cele mai multe dintre ele contin hife, niste filamente lung ramificate. Aceste hife ramificate formeaza partea vegetativa a unei ciuperci, cunoscuta sub numele de miceliu.

Clasificarea Regnului Fungi

Ciupercile se reproduc atat sexuat cat si asexuat. Acestea sunt clasificate in principal in sapte grupuri, in principal pe baza tipurilor de spori si caracteristicile structurilor de reproducere sexuala.

Chytridiomycota

Chytridiomycotele se gasesc peste tot in lume si sunt cunoscute in general ca chytrids. Numele este derivat din cuvantul grecesc chytridion, care se refera la structura de sporii neeliberati. Acestia produc zoospori mobili, in scop de propagare. Miscarea acestor spori este facilitata de prezenta unicului flagel prezent in corpul lor. Chytrids sunt destul de diferite de celelalte grupuri de ciuperci fiind compuse din patru grupuri principale.

Blastocladiomycota

Blastocladiomycota a fost initial o parte din increngatura Chytridiomycota. Cu toate acestea, recent, pe baza rezultatelor de date moleculare si caracteristicilor de ultrastructura, acestea sunt clasate ca inrudite cu Zygomycota si Glomeromycota. Acestea pot fi saprofite si meiotice.

Neocallimastigomycota

Initial Neocallimastigomycota a apartinut incregaturii Chytridiomycota. Speciile de ciuperci care apartin acestei increngaturi sunt, in general, gasite in sistemul digestiv al animalelor erbivore, fiind organisme anaerobe, adica pot supraveiutui in absenta oxigenului. In plus, ele pot exista atat pe uscat si in apa. Ca si Chytridiomycota, Neocallimastigomycota formeaza, de asemenea, zoospori, care contin unul sau mai multi flageli.

Zygomycota

Cele mai multe ciuperci apartinand incregaturii Zygomycota sunt saprofite. Acestea sunt cunoscute ca forme de zahar. Ele se pot reproduce atat sexuat cat si asexuat. Prin reproducerea sexuala, ele produc zigospori, in timp ce reproducerea asexuata se realizeaza prin intermediul sporangiosporilor. Unele specii comune de zygomycota includ mucegai de paine neagra, Mucor, Rhizomucor, Rhizopus.

Glomeromycota

Acest increngatura contine aproximativ 200 de specii de ciuperci, care se reproduc in principal asexuat. Ele se hranesc, in principal, din plante si formeaza micorize arbusculare cu plante superioare. In acest tip de micoriza, ciuperca patrunde in celulele corticale ale radacinilor plantelor. Aceste structuri ajuta plantele sa primeasca elementele nutritive din sol. Conform estimarilor stiintifice, relatia simbiotica intre plante si glomerulomycota dateaza de 400 milioane ani.

Ascomycota

Ascomycota e cea mai mare increngatura din regnul fungi, continand mai mult de 30.000 de specii. Ele se reproduc sexuat, producand ascospori produce intr-un sac numit asca. Cu toate acestea, unele specii se reproduc asexuat. Specii comune ale increngaturii ascomycota sunt ciuperci, drojdia de bere, drojdia vinului, mucegaiul verde-albastrui, etc. Acestea pot fi saprofite, parazite si, de asemenea, s-a constatat ca pot forma relatii de simbioza. Aspergillus, Penicilium, Claviceps sunt unele dintre cele mai importante exemple care apartin incregaturii ascomycota. Acestea sunt utilizate pe scara larga in studiile de genetica si ereditate.

Basidiomycota

Membrii incregaturii Basidiomycota sunt numiti si bazidiomicete. Ele produc basidiospori pentru a se putea reproduce. Sporii sunt produsi intr-un loc special numit basidia. Increngatura include numeroase specii cum ar fi ciupercile sau rugina.

Ciupercile joaca un rol important in ecosistem ca descompunatori. Desi unele dintre ele sunt agenti patogeni, multe sunt utilizate pe scara larga pentru prepararea si pastrarea produselor alimentare precum vin, bere, paine, branza, soia etc. Ciupercile dupa ploaie si trufele sunt o importanta sursa de hrana. In zilele noastre, multe specii de ciuperci sunt utilizate pentru a produce antibiotice ca penicilina si cefalosporina si multe vitamine importante.