Incendii in istorie

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe, Londra
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7728

Voteaza & Distribuie

Descriere

Chiar de la inceputul omenirii, oamenii au construit diverse lucruri folosind mai mult lemnul decat piatra, iar focul avea un rost in procesul de invatare. Este ciudat cum aproape fiecare oras important din lume a fost mai mult sau mai putin devastat de un incendiu la un moment dat. Unele au ars chiar de mai multe ori, cum ar fi Constantinopolul. In cele mai multe cazuri de incendii, cauza se reflecta undeva intr-o mana razboinica, fie ca e vorba de natura sau de incapacitatea oamenilor de a lupta cu forta acesteia.
Incendiul din Roma - 64 AD Este cunoscut faptul ca printre cele mai controversate incendii din istorie se afla incendiul care a ars cea mai mare parte din Roma, iar speculatiile indreapta acuzele spre Nero, drept instigatorul flacarilor. S-a ajuns astfel la o adevarata drama in anul 64, cand orasul a fost distrus.

Incendiul din Roma
Incendiul din Roma
Piromania imparatului bizar devine de atunci, legendara. Intr-o noapte din luna iulie a acelui an, niste antrepozite de langa Circul Mare din Roma, iau foc din motive deloc cunoscute. Cu ajutorul unui vant violent, flacarile se extind, coboara in cartiere si, in scurt timp, aproape toata Roma arde. Unele surse sustin ca Nero nu era foarte multumit de modul in care orasul era construit si era de parere ca ar trebui refacut total, dupa un plan gandit altfel. Cladiri, locuinte, opere de arta, toate sunt rase de pe fata pamantului dupa catastrofa acelei nopti.
Incendiul din Tokyo - 1923 Incendiul din Tokyo a avut loc in anul 1923 si a fost provocat in mare parte de un devastator cutremur. Un foc a ravasit si distrus o mare zona a tarii si se estimeaza ca au murit atunci 142 000 de oameni.

Incendiul din Tokyo
Incendiul din Tokyo
Dezastrul, in Japonia, vine de obicei in etape. Si atunci, ca si acum putin timp, inainte de catastrofa, totul a inceput cu un cutremur deloc bland. La fel, chiar si in 1923, orasul a fost refacut foarte rapid, insa nu a trecut foarte mult timp pana a fost iar distrus de bombardamentele americanilor din cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Incendiul din Londra - 1666 Parca si anul in care a avut loc incendiul din Londra are iz de infern. Capitala Marii Britanii nu a ars o singura data, insa acel malefic an a ramas pentru multa vreme in cosmarurile englezilor, mai ales ca impactul nu a fost numai asupra Londeri, ci intregii tari.

Incendiul din Londra
Incendiul din Londra
Din fericire, nu a fost un incendiu fatal, numai sase oameni au murit, insa, ciudat e modul in care a inceput acest incediu. Se pare ca o slujnica a uitat sa stinga flacarile cuptorului dintr-o brutarie. Cele mai distruse zone ale orasului au fost exact cartierele marginase, cele mai murdare, care erau asociate de englezi cu Marea Ciuma, astfel, orasul a fost improspatat.
Incendiul din San Francisco - 1906 Incendiul care a ars 25.000 de cladiri si a ucis 3000 de oameni, a fost provocat atat de mana omului cat si pe cale naturala.

Incendiul din San Francisco
Incendiul din San Francisco
Caile naturale sunt reprezentate de cutremurul puternic care a lovit orasul si a produs focul, iar cele umane se refera la inabilitatea pompierilor care au dinamitat cladirile si realizarea proasta a structurilor distruse. Oricum, San Francisco s-a refacut foarte repede dupa acest incendiu, ca sa fie, dupa aproape un deceniu, atins din nou de flacari.
Incendiul din Chicago 1871 Acest incendiu poate fi unul dintre cele mai faimoase incendii din ultimele sute de ani. Vara anului cu pricina a fost neobisnuit de uscata. Iar in acest mediu, parca toate cladirile din lemn din Chicago asteptau sa arda.

Incendiul din Chicago
Incendiul din Chicago
Totodata, construirea trotuarelor din oras, a fost finalizata chiar inainte de incendii. Flacarile au ucis 300 de oameni si au distrus peste 17000 de structuri in numai 27 de ore. Legendele populare o invinovatesc pe doamna O'Learvy, cauzele incendiului fiind totusi neclare, deoarece aceasta mulgea vaca in momentul in care flacarile s-au pornit. Totusi, se spune ca si-a lovit lampa si astfel salasul a inceput sa arda, iar flacarile s-au imprastiat in tot orasul.



Cele mai mari incendii din lume
{title}
Incendiul din Texas - 1947 E greu sa te gandesti ca un foc redus ce a pornit intr-o cala de cargobot ar cauza astfel de probleme.

Incendiul din Texas
Incendiul din Texas
Dar in cazul in care in cargobot s-ar fi aflat 2300 tone de ingrasamant cu azotat de amoniu, pericolul ranjeste din fata usii. Rezultatul a dus la cea mai intinsa explozie din istoria Statelor Unite, explozie care a fost atat de masiva, incat peste 1000 de cladiri au disparut, iar peste 600 de oameni au fost gasiti morti si raniti sau li s-a pierdut total urma.
Incendiul din Halifax, Nova Scotia - 1917 Cei mai multi dintre oameni nu au auzit niciodata foarte multe informatii despre acest dezastru, mai ales ca a avut loc in timpul razboiului si a fost pastrat departe de ochii presei de catre cenzorii razboiului, insa aici se pare ca avut loc cel mai puternic incendiu izbucnit din cauze umane.

Incendiul din Halifax
Incendiul din Halifax
Bineinteles, nu e vorba de o situatie intentionata, ci de un o explozie accidentala, dar catastrofala. Totul a inceput intr-o dimineata de iarna cand nava de marfa Mont-Blanc a intrat in coliziune cu un cargobot norvegiat si a luat foc.
Incendiul din Peshtigo, Wisconsin - 1871 Incendiul din Chicago din anul 1871 a lasat in urma datele despre un alt incendiu, intr-un orasel mult mai mic, dar care a avut loc in acelasi timp, insa la cateva sute de mile distanta.

Incendiul din Peshtigo
Incendiul din Peshtigo
Se intampla ca acest al doilea si mai necunoscut incendiu sa fie cauza mai multor decese decat orice alt incendiu din Statele Unite. Acest orasel, Peshtigo a fost cel mai lovit, o parte mare din populatie, 1700 de oameni, au murit in flacari, iar foarte putine din trupuri au fost recuperate. Altii au scapat de foc prin scufundari acestora in fantani sau in raul Peshtigo. Unii martori au raportat ca acea furtuna a generat o tornada ce a aruncat voagoane si case la sute de metri in aer.
Incendiul din Boston - 1872 Desi nu e pe masura incendiului din Chicago, la numai un an dupa catastrofa mult prea amintita, Bostonul a fost lovit si el de flacari.

Incendiul din Boston
Incendiul din Boston
Se pare ca aici nu pagubele umane au reprezentat o problema, ci cele materiale, iar aceasta se datoreaza faptului ca printre cele mai afectate zone s-au numarat cartierele centrale si cele financiare, astfel, multi locuitori nu si-au pierdut viata, insa locurile de munca, iar pe langa asta sute de afaceri au fost din start dizolvate si facute scrum. Zeci de companii de asigurare au intrat in faliment, incercand sa plateasca despagubirile de dupa incendiu.
Inca un incendiu in Londra - 1212 Mai vechi si mult mai putin cunoscut decat cel din 1666, dar si mai devastator la capitolul fiinte umane, ucigand aproximativ 3000 de oameni, a fost incendiul din 1212.

Incendiul din Londra
Incendiul din Londra
Aproximativ o treime din oras a ramas in ruine, iar numarul de cladiri distruse nu este cunoscut. Bineinteles ca nici acesta nu a fost primul incendiu din istoria Londrei, orasul fiind distrus in repetate randuri, dar, de-a lungul timpului, pagubele devin tot mai mici, dovada ca provocarile si greselile trecutului sunt niste lectii aplicate pentru englezi.