Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8227

Voteaza & Distribuie

Descriere


An de an, fie ca mai stim sau nu pentru ce-au luptat, de ce si cum au pierit, noi ne comemoram eroii. Se depun coroane, se fac marsuri, se prezinta lumea prin cimitire cu flori si urale si se tin discursuri de catre mai marii autoritatilor. Nu este un lucru rau sa ne amintim de martirii nostri, caci trecem pe langa petriele ce poarta numele lor gravate, zi de zi.



Au fost, totusi, sute de vieti romanesti pierdute. In primele razboaie ale lumii, Romania a pierdut aproximativ un milion de militari si civili, este firesc, in acest mod, sa-i comemoram de la an la an. Lucrul acesta a fost decis, la nivelul de natiunilor, prin tratatul de la Versailles, tratat care a fost semnat de fostele tari beligerante.





Ziua Eroilor - placa comemorativa


Ziua Eroilor - placa comemorativa



Documentul prevedea ca acest fapt de comemorare este obligatoriu, pe langa intretinerea mormintelor celor cazuti pe front si ingrijirea operelor de razboi care le sunt dedicate martirilor romani si nu numai.


Pentru a fi concretizat acest tratat, a aparut decretul lege nr. 1693/4 mai 1920 prin care s-a hotarat ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos, iar Romania a devenit prima tara care ii omagiaza pe eroii straini odata cu cei nationali. Data aceasta, a fost decretata cu aceasta ocazie, drept o sarbatoare nationala a poporului roman.


In acest sens, un rol esential a apartinut Societatii „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi" (1919), care s-a transformat in 1927 in Societatea "Cultul Eroilor". Organizatia a fost patronata de Regina Maria, iar in 1923 a fost inaugurat si Mormantul Ostasului Necunosc, indeosebi pentru martirii straini si a fost amplasat, la inceput, chiar in fata Muzeului Militar National care se afla in Parcul Carol.





depuneri de coroane - comemorarea eroilor


depuneri de coroane - comemorarea eroilor



Societatea amintita s-a numit la un moment dat, in 1 august 1940, "Asezamantul National Regina Maria" si a avut o activitate uluitoare, pornind de la puternicul sentiment civic si patriotic indreptate spre eroismul national. In perioada interbelica s-au construit foarte multe placi comemorative si monumente in mai toate localitatile din Romania.


Decretul nr. 71/1948 a decis din ratiuni politice, ca aceasta zi a Eroilor sa aiba loc pe data de 9 mai. Au fost anulate, astfel, toate deciziille anterioare.


In 1990, conducerea Ministerului Apararii Nationala a lansat o actiune de reintroducere a traditiilor militare romaneti in armata, iar in acelasi an s-a decis din nou ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului.


De asemenea, in 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 legata de proclamarea Zilei Eroilor si, prin Legea nr. 379/2003 referitoare la regimul mormintelor si a altor opere comemirative de razboi, a fost organizata o noua cuprindere legata de manifestatiile specifice promovarii eroilor.


Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste, odata cu Inaltarea Domnului, si ziua pentru eroii neamului.







Pe langa sarbatoarea crestinilor, in data de 2 iunie, in toate bisericile, catedralele si manastirile ortodoxe se sarbatoresc eroii, ostasii si luptatorii romani care s-au jertfit pentru apararea si intregirea neamului nostru. Dupa Sfanta Liturghie se tin slujbe la cimitire, troite si la monumentele ridicate pentru cinsitirea eroilor neamului.





Inaltarea Domnului


Inaltarea Domnului




Sarbatoarea Inaltarii Domnului nu se refera atat de mult la fenomenul de inaltare, cat este o sintagma ce a preamaririi ceresti a lui Iisus care ajunge sa domneasca ca Rege dupa ce s-a ridicat prin Inviere, la dreapta Domnului. Astfel, Iisus a invins moartea si a inceput o noua viata langa Dumnezeu, iar la aceasta izbanda este partasa intreaga natura umana. Inaltarea, in modul sau spiritual, este bazata pe speranta crestinilor care privesc la cer, se gandesc la ce ii asteapta si la realitatea noua a lumii in care traieste acum Iisus Hristos.


Totodata Inaltarea Domnului la cer este amintita si in Simbolul Apostolilor, dar si in Crezul niceeano-constantinopolitan. Inca din secolul al IV-lea, aceasta zi este sarbatorita atat in Est, cat si in partea de Apus, la 40 de zile dupa pasti, intr-o zi de joi. Inainte ca aceasta sarbatoare sa fie fixata cu o data, era comemorata la Rusalii. In tarile Europei occidentale unde aceasta sarbatoare nu se numara printre cele legale, liturghia este transferata in duminica ce urmeaza.