Hoya, floarea de ceara

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12737

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hoya, supranumita si floarea de ceara, este o planta tropicala originara din Asia, mai exact din China, Thailanda, India, Indonezia si Malaezia, dar si din Filipine, Polinezia si Australia. Genul hoya cuprinde peste 250 de specii, multe dintre ele cultivate ca plante de apartament si raspandite in intreaga lume, in colectiile iubitorilor de flori. Numele i-a fost acordat de catre botanistul Robert Brown in cinstea prietenului sau, Thomas Hoy.




Hoya


Hoya, floarea de ceara




Hoya are frunzele groase, cerate, suculente, de un verde inchis sau variegate, cu lastari lungi care de obicei se agata de crengile copacilor sau de orice punct de sprijin gasesc in calea lor. Speciile mari ajung la inaltimi de peste 15 metri. Florile apar pe lastarii tineri, in varful pedunculilor, sub forma de buchetele semisferice.


Ingrijire

Daca respectati anumite reguli de ingrijire ale acestei plante, atunci puteti fi siguri ca va veti bucura timp indelungat de hoya. In primul rand, hoya nu supravietuieste temperaturilor negative. Asadar, in timpul iernii, trebuie sa tineti planta in casa, insa nu in apropierea surselor de caldura (radiatoare, calorifere). Sub 10 grade Celsius, hoya intra in repaus, iar sub 0 grade, va muri.




Hoya australis pe cerc


Hoya australis pe cerc




Hoya iubeste lumina, insa nu razele directe ale soarelui. Poate fi asezata la fereastra sau in balcoanele luminoase, iar vara trebuie sa fie protejata de razele soarelui de o perdea subtire. Desi tolereaza zonele usor umbrite sau chiar si cele cu lumina putina, asemeni violetelor africane, din pacate nu va forma boboci si nu va inflori.


Florile sunt mici, in forma de stea, grupate in buchetele semisferice, de diferite culori. Sunt parfumate si, din centrul fiecare flori, curge un nectar dulce, transparent, de consistenta mierii. Printre cele mai populare specii de hoya amintim H. carnosa, H. Pubicalyx, H. Obovata, H. Australis, H. Imperialis, H. Thompsonii etc.




Hoya carnosa


Hoya carnosa




Pentru ca planta sa se dezvolte armonios si sa aiba parte de lumina in mod uniform, desfasurati lastarii pe o suprafata cat mai mare, dirijandu-i spre suporti pe care sa se poata catara. Sarmele sau sforile atarnate sunt excelente, la fel si picioarele altor rafturi de flori. Nu o mutati din loc decat daca este absolut necesar.


Substratul si udarea

Hoya prefera ghivecele mai mici si nu se transplanteaza in altele mai mari decat dupa 2-3 ani de la ultima mutare. Ca regula generala, hoya se planteaza in substrate potrivite cactusilor si suculentelor. Fie cumparati din comert mixul gata preparat pentru cactusi, fie faceti acasa amestecul din pamant, nisip si perlit.




Hoya australis


Flori de Hoya australis




Nu suporta umiditatea ridicata din substrat, asadar udarile trebuie sa fie moderate si numai atunci cand pamantul este uscat aproape complet. Iarna, udarea se realizeaza mai rar ca in anotimpurile calduroase, insa atentie mare la pozitionarea in apropierea caloriferelor, ce poate produce uscarea rapida a substratului.


Fertilizati o data pe luna cu un ingrasamant echilibrat pentru plante cu flori. Daca ati schimbat recent substratul, nu udati cu fertilizant timp de aproximativ trei luni.


Inmultirea

Hoya se inmulteste cu usurinta, metoda cea mai la indemana fiind inradacinarea butasilor. Cei mai potriviti butasi sunt cei tineri, cu cel putin doua-trei noduri cu frunze. Radacinile pornesc intotdeauna din noduri, asadar este foarte important sa respectati aceasta regula. Lasati sa se scurga seva, spalati, apoi stergeti usor taietura si infigeti butasul in pamant, protejand planta cu un pahar sau cu un bidon de plastic taiat pe jumatate. Dupa aproximativ doi-trei ani, planta astfel inradacinata va inflori.




Flori de Hoya lacunosa


Flori de Hoya lacunosa




De asemenea, planta poate fi inradacinata in apa. Procesul este acelasi, fiind nevoie de butasi cu noduri pe care ii asezati intr-un pahar cu apa. Pentru inradacinare, hoya are nevoie de circa 25 de grade Celsius. Nu este nevoie de folosirea hormonilor de inradacinare, intrucat hoya dezvolta radacini destul de usor.


Daunatori

Hoya este adesea atacata de cosenilele fainoase. Acesti daunatori pot fi vazuti cu ochiul liber, mai ales intrucat culoarea lor albicioasa contrasteaza puternic cu verdele inchis al plantei. Curatati planta manual, cu o carpa sau cu degetele, spalati-o sub dus, apoi stropiti cu un insecticid cumparat de la magazinul fitosanitar.


Daca nu aveti in casa astfel de insecticide si vreti totusi sa actionati contra acestor insecte, puteti sa recurgeti la tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor: apa de tutun, mujdei de usturoi sau ceai de pelin.