Marii savanti si convingerile lor ciudate

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6103

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marii savanti ai lumii sunt cunoscuti pentru metodele lor deloc ortodoxe de investigatie si experimentare, precum si pentru unele bizarerii ale comportamentului lor. Nu este lipsit de interes nici faptul ca multi dintre ei au fost considerati „idioti" de cei din jur, la varsta cand nu imbracasera halatul alb al „savantului nebun". Adevarul este ca oamenii de geniu fac si lucruri trasnite.

Isaac Newton

Sir Isaac Newton n-a inventat gravitatia, el doar a descoperit legile gravitatiei, a pus la punct analiza matematica si legile opticii, si a adus o raza de lumina in lumea dementiala si intunecata in care traia, si a facut toate acestea in timpul sau liber, in pauzele dintre trimestrele in care preda la universitate. S-a estimat insa ca Newton dedica mult mai mult din timpul sau liber studiului Scripturii si alchimiei decat stiintei.

Isaac Newton

Isaac Newton

Din Scriptura, se pare ca Newton era interesat doar de informatii legate de Templul lui Solomon. Savantul englez era convins ca daca va putea determina dimensiunile exacte ale acestuia, ar putea afla ziua si ora venirii Apocalipsei. Sir Isaac Newton era socotit „fanatic religios" de catre contemporanii sai, asta in vremuri cand Sfanta Scriptura si religia erau luate foarte in serios.



Alfred Russel Wallace, sursa informatiilor lui Charles Darwin{title}

Se stie ca Charles Darwin a conceput teoria originii speciilor in urma celei de-a doua calatorii a sa cu nava HMS Beagle in jurul lumii, insa este mai putin cunoscut faptul ca un confrate biolog, Alfred Russel Wallace, un savant mult mai competent din cate se pare, i-a dat informatiile necesare pentru elaborarea faimoasei teorii.

Alfred Russel Wallace

Alfred Russel Wallace

Wallace, unul dintre cei mai bine pregatiti biologi ai vremii, i-a trimis lui Darwin studiul sau privind originea si evolutia speciilor, explicandu-i si conceptele cheie, intre care evolutia divergenta, pe care Darwin nu le intelesese. Ce a urmat se stie: teoria privind originea speciilor, semnata de Charles Darwin.

Se pare ca lui Wallace mult nu i-a pasat. Era un om ciudat, mult mai interesat de spiritism decat de evolutie (stia perfect despre ce-i vorba), fiind convins ca poate interactiona cu lumea cealalta. Mare parte a experimentelor sale consta in a privi ectoplasmele. Realitatea si amestecul ei in viata sa, n-avea cum sa-l tulbure pe Wallace si nici incercarile sale de a discuta cu fantomele. Nici n-a bagat de seama cand Darwin i-a „prelucrat" teoria, ocupandu-i locul cuvenit in istoria stiintei. Conceptiile lui Wallace despre lumea de dincolo si originea speciilor pareau, oricum, divergente. In fond, era un vanator de fantome.



Francis Crick - teoria panspermiei{title}

Dr. Francis Crick a fost (impreuna cu James Watson) autorul descoperirii ADN-ului, in 1953, una dintre descoperirile cruciale in istoria omenirii. Amandoi au fost rasplatiti cu Premiul Nobel. Insa convingerile personale ale lui Crick privind modul in care ADN-ul, viata, a ajuns pe Pamant reprezinta o cu totul alta chestiune.

Francis Crick

Francis Crick

Cercetatorul britanic era convins de realitatea asa zisei teorii a panspermiei, adica viata pe Pamant, a aparut datorita unui „intrus" intergalactic ajuns pe Terra. Conform acestei teorii, germenii vietii au fost adusi de un meteorit, sau au calatorit in coada unei comete care s-a intersectat cu Pamantul. De cand Crick a propus teoria panspermiei, in sprijinul ei s-au adunat multi adepti, dar exista si destule puncte de vedere critice.

Adversarii ei atrag atentia ca molecula ADN, descoperita chiar de Crick, se degradeaza mult prea repede pentru a rezista calatoriei spatiale in aceste conditii la cheremul hazardului. Savantul britanic a reactionat aducand ca argument posibilitatea „panspermiei dirijate". El se gandea la o inginerie pusa la cale de o alta civilizatie cosmica.



Hans Horbiger si lumea ghetii{title}

Inventator si inginer de elita, austriacul Hans Horbiger credea in lumea ghetii. El sustinea ca in 1894 a avut parte de o viziune din care a inteles ca gheata este substanta de baza a tuturor substantelor existente, fiind elementul de baza pentru Luni de gheata, planete de gheata si „eterul global".

Hans Horbiger

Hans Horbiger

In virtutea acestei teorii, si-a permis sa-l corecteze pe Newton spunand ca „atractia gravitationala a soarelui inceteaza sa mai existe dincolo de Neptun." Horbiger parea „dus cu pluta", insa a gasit destui adepti in randurile partidului nazist al celui de-al Treilea Reich.