Fructele de goji

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5919

Voteaza & Distribuie

Descriere

Goji este un fruct la mare cautare in prezent datorita proprietatilor sale deosebite asupra organismului si continutului de nutrienti. Goji este fructul plantei Lycium Barbarum, originara din Asia si extrema estica a Europei. Se vinde in magazinele naturiste sub forma de fructe uscate, laudate pentru continutul bogat de vitamine, minerale si uleiuri esentiale.




Goji


Goji completeaza aportul de nutrienti necesari organismului




Goji si beneficiile sale

Marii producatori de goji au creat in jurul acestui produs o imagine de fruct miraculos, care aduce organismului cantitati insemnate de nutrienti, care ajuta la prevenirea si chiar tratarea anumitor boli si care combate efectele, altfel de neoprit, ale imbatranirii.


Goji contin minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru sau seleniu, 18 aminoacizi, vitamina A, vitamina B, B2 si B6, vitamina E, polizaharide, acizi grasi nesaturati, antioxidanti, fitosteroli si fenoli.




Goji si nivelul de antioxidanti


Goji are printre cele mai ridicate niveluri de antioxidanti




Producatorii de goji lauda aceste fructe pentru proprietatile extraordinare pe care le au impotriva diverselor afectiuni medicale. Se pare ca goji este fructul universal care ajuta toate organele sa functioneze la parametri optimi. Ficatul, rinichii, inima, ochii, sistemul muscular, aparatul osos, toate au numai avantaje in urma consumului de goji.


De asemenea, imbunatateste circulatia sangvina, intareste imunitatea si este unul dintre alimentele care scad colesterolul in mod natural. Nu este de neglijat nici actiunea sa puternic antioxidanta care combate efectele imbatranirii. Goji ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, ajuta la regenerarea celulara si la vindecarea rapida a ranilor. Este o bogata sursa de energie datorita continutului mare de carbohidrati.


Goji in mancare

Fructele de goji se pot consuma ca atare, proaspete sau uscate. Se pot adauga in bauturi (ceai) sau se pot stoarce, pentru prepararea sucului. Nu uitati ca fierberea distruge vitamina C, astfel ca prepararea termica nu este recomandata, ci numai cea la rece. Goji se adauga in iaurt, in salata de fructe sau in musli.


Cei obisnuiti cu mancaruri in ale caror retete apar si fructele pot pune goji in orez, in supa, la prepararea carnii de porc sau pasare, langa legume si in salata. Anumiti producatori au lansat pe piata vinuri ce contin goji, bere din goji si chiar si cafea.




Goji uscate


Fructe uscate de goji




Goji, comercializate de regula sub forma de fructe deshidratate

Inca de la inceputul anilor 2000, goji au fost comercializate in magazine de regula sub forma de fructe deshidratate, dar si sub forma de suc concentrat, piure din pulpa de goji, pudra, seminte si ulei din seminte.


Cea mai des intalnita forma de comercializarea este, totusi, cea de fructe uscate, fata de care unii specialisti sunt rezervati in privinta proprietatilor si beneficiilor. Desi goji este laudat pentru continutul mare de vitamina C, se pare ca, in realitate, cantitatea de acid ascorbic din fructele uscate este asemanatoare, daca nu identica, cu cea din multe alte fructe, precum citricele, capsunele, merisoarele sau afinele.




Suc de goji


Suc de goji




Intrucat goji a fost prezentat ca un fruct miraculos indicat in tratamente impotriva diverselor boli, in Statele Unite au fost facute plangeri impotriva marketingului mincinos si s-a ajuns inclusiv in instanta. Cei nemultimiti acuza inducerea in eroare a clientilor de catre producatorii de goji, care se folosesc de reclame false si de texte inselatoare care atrag cumparatorii, acestia nestiind in realitate ce anume achizitioneaza.


Ca o consecinta a acestui fapt, producatorii au inceput sa adauge in textul de prezentare a fructelor mentiunea ca numai consumul de goji nu va face minuni, daca nu este ajutat de o dieta sanatoasa, de un consum adecvat de apa si de un stil de viata activ.