Focul Sfantului Elmo

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8008

Voteaza & Distribuie

Descriere

Focul Sfantului Elmo reprezinta un fenomen meteorologic cunoscut inca din Antichitate si consemnat de marinari. Este vorba, practic, de descarcari electrice in atmosfera printr-un obiect inalt de pe pamant, precum turlele bisericii sau catargele vapoarelor, descarcari ce provoaca formarea unui arc electric in jurul obiectului in cauza, producand fenomene luminoase intense, asemanatoare focului.




Descarcari electrice in atmosfera


Descarcari electrice in atmosfera, cauza aparitiei focului Sfantului Elmo




Observatii de-a lungul timpului

Fenomenul a fost denumit dupa Sfantul Erasmus din Antiohia, episcop si martir al bisericii catolice, al carui nume italian este Elmo. Marinarii care au observat aparitia fenomenului in jurul navelor in timpul furtunilor i-au acordat o insemnatate religioasa, de aici si asocierea cu Sfantul Elmo, ocrotitorul marinarilor.




Focul Sfantului Elmo


Focul Sfantului Elmo, descris in Antichitate




Vechii greci asociau focul Sfantului Elmo cu unul dintre elementele clasice, fundamentale, si anume focul. Galezii denumeau fenomenul "lumanarile Sfantului Duh" sau "lumanarile Sfantului David". In China, se credea ca zeita marii, Mazu, este cea care da nastere focului din jurul navelor pentru a ghida marinarii pe mare. Focul Sfantului Elmo apare in scrierile multor personalitati ale istoriei, de la Caius Iulius Caesar in De Bello Africo, la jurnalul de calatorie al lui Antonio Pigafetta impreuna cu Fernando Magellan sau la notele lui Charles Darwin.


In timpul asediului Constantinopolului de catre Imperiul Otoman din 1453, s-a consemnat aparitia focului Sfantului Elmo. Bizantinii au interpretat fenomenul ca fiind un semn al lui Dumnezeu, care intervine pentru a distruge armata otomana si pentru a preveni cucerirea Constantinopolului. Potrivit istoricilor de la acea vreme, fenomenul a disparut chiar inainte de caderea Constantinopolului si de prabusirea Imperiului Bizantin.


In 1982, in timpul unui zbor aerian al companiei British Airways de la Londra la Auckland, Noua Zeelanda, pasagerii si echipajul aeronavei au observat scantei luminoase de-a lungul avionului. Aeronava a trecut printr-un nor de cenusa vulcanica provenita de la eruptia unui vulcan din apropierea Jakartei, in Indonezia. Toate cele patru motoare s-au oprit, insa, la iesirea din norul de cenusa vulcanica, au repornit, permitand aterizarea de urgenta pe aeroportul din Jakarta.




Avion invaluit de focul Sfantului Elmo


Avion invaluit de focul Sfantului Elmo




Pilotii au facut aterizarea exclusiv in baza aparaturii de la bord, neavand niciun fel de vizibilitate prin geamurile cabinei. In urma flacarilor, sticla a devenit complet opaca. Zborul a intrat in Cartea Recordurilor la acea vreme pentru cea mai lunga planare a unei aeronave fara ajutorul motoarelor.


Desi initial s-a crezut ca este vorba de focul Sfantului Elmo, ulterior s-a stabilit faptul ca fenomenul luminos similar focului Sfantului Elmo a survenit, de fapt, in urma impactului particulelor de cenusa uscata cu suprafata avionului.




Explicarea fenomenului

Fenomenul are o explicatie perfect valabila din punct de vedere al fizicii. Focul Sfantului Elmo apare sub forma unei lumini stralucitoare de culoare albastra sau violet, asemanatoare focului si se formeaza in jurul obiectelor inalte, ascutite precum paratrasnetele, turlelor bisericilor, aripilor avioanelor sau cosurilor de fum. Uneori, focul este insotit de zgomote asemanatoare bazaitului.




Descarcari electrice in aer


Descarcari electrice in aer, dand nastere fenomenului numit focul Sfantului Elmo




In fapt, focul Sfantului Elmo este o plasma creata de aerul ionizat. Se pare ca obiectele ascutite in jurul carora se produce fenomenul dau nastere unor descarcari electrice mai puternice. Focul Sfantului Elmo apare in timpul furtunilor, cand aerul este incarcat electric. Moleculele de aer sunt ionizate de campul electric intens format, astfel ca stralucesc, dand nastere fenomenului spectaculos. Culoarea albastra sau violet a plasmei este data de prezenta oxigenului si a azotului in aer.




Plasma Focul Sfantului Elmo


Plasma, materia ce sta la baza Focului Sfantului Elmo