Fimo, baza bijuteriilor handmade

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10854

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fimo este un tip de ceara polimerica realizata de producatorul german Staedler. Posibilitatile de intrebuintare sunt practic nenumarate, insa Fimo este cel mai des folosit la realizarea bijuteriilor handmade. Exista o adevarata industrie a bijuteriilor handmade confectionate din Fimo, intrucat acest material atat de iubit de producatori este usor de folosit, da posibilitatea unei combinatii infinite de culori si modele si se finiseaza extrem de simplu, la cuptor.




Fimo


Fimo




Origine

Pentru a stabili originea pastei polimerice, trebuie sa ne intoarcem in anii '30. Fimo a fost creat initial pentru a inlocui materialul plastic care, in timpul razboiului, se gasea foarte greu. Producatoarea de papusi de origine germana Kathe Kruse a creat ceara polimerica pentru a o folosi la fabricarea papusilor, insa a realizat in scurt timp ca materialul nu se potrivea cerintelor ei si l-a dat fiicei ei, Fifi. Mai tarziu, materialul a fost vandut companiei Eberhard Faber, care a denumit materialul Fimo, de la FIfi's MOdeling Compound.


Ce este si cum se foloseste Fimo?

Cercei Fimo


Cercei Fimo



Fimo este deja celebru in toata lumea. Ceara polimerica vine intr-o multitudine de culori si texturi, mai dura sau mai maleabila, cu particule stralucitoare, astfel incat intrebuintarile sale sa fie practic infinite si sa poata face fata imaginatiei debordante a producatorilor de bijuterii handmade.


Fimo se foloseste la confectionarea bijuteriilor, a accesoriilor, a obiectelor mici de decor etc. Ceara polimerica se modeleaza dupa propriile preferinte si se baga la cuptor pentru aproximativ douazeci de minute la o temperatura de 110 grade celsius. Dupa ce se intareste la cuptor, materialul poate fi gaurit sau finisat prin pictare sau lacuire.


Modelarea bijuteriilor din Fimo a avansat de la tiparele simple precum forme geometrice clasice sau flori la adevarate tehnici. Din cauza consistentei asemanatoare, producatorii au imprumutat tehnica modelarii pastei polimerice de la alte metariale precum sticla, ceramica sau argila.




Fimo Millefiori


Fimo Millefiori




Fimo este ambalat sub forma de blocuri de mici dimensiuni care pot fi taiate la marimea si forma dorite. Cuburile sau baghetele astfel rezultate se framanta pana capata o consistenta moale, usor de modelat. De aici mai departe, totul depinde de imaginatie. Culorile pot fi amestecate complet, rezultand o culoare noua, sau numai putin framantate, astfel rezultand degradeuri interesante.




Tehnica Millefiori Fimo


Tehnica Millefiori Fimo




O tehnica des intalnita la cei care folsoesc Fimo este Caneworking sau Millefiori, imprumutata de la fabricarea sticlei. Aceasta tehnica presupune realizarea unor baghete subtiri, cilindrice sau rectangulare, de lungimi variabile care, odata taiate in felii, sa formeze pe fiecare suprafata a feliei un model de floare, fruct sau alte desene realizate de producator. Felia poate deveni apoi un pandantiv, o brosa sau parti componente ale bratarilor, cerceilor si colierelor.



Bijuteriile modelate pot fi gaurite inainte sau dupa intarirea la cuptor, dupa preferinte. Scoase de la cuptor si lasate sa se raceasca, bijuteriile se pot slefui pentru a le oferi o textura fina la atingere. Cu ajutorul unui smirghel fin, materialul se finiseaza sub un jet de apa pana cand se obtine textura dorita. Exista, de asemenea, si instrumente create special pentru a slefui bijuteriile din Fimo, care usureaza munca manuala si sporesc efectul de finisare.




Lant Fimo


Lant Fimo