Femeile in Islam

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5977

Voteaza & Distribuie

Descriere

In Islam, barbatul si femeia sunt egali, insa ei au fost creati diferit si au astfel, roluri diferite. Islamul considera ca sotul si sotia se completeaza reciproc. Nu-l domina niciunul pe celalalt, fiecare are atat drepturi, cat si indatoriri individuale, iar impreuna formeaza o familie linistita, una ce reprezinta baza intr-o societate unita si prospera.


Nu se poate spune ca femeia islamica este lipsita de drepturi. Ba chiar isi putea alege singura sotul, putea sa aiba si sa mosteneasca avere, chiar sa divorteze in anumite conditii. Femeia nu ii este supusa barbatului, ci numai lui Allah, de aceea, are dreptul sa-si infrunte tatal sau sotul daca i se cere sa actioneze impotriva poruncilor lui Allah.





Femeie islamica


Femeie islamica



In Coran au fost stabilite diverse reguli fata de modul in care trebuie sa se imbrace o femeie, insa alte culturi au interpretat regulile drept unele foarte stricte, exigente.


Valul arhicunoscut si controversat pe care femeile trebuie sa-l poarte in public, e originar din Biblie, unde era mentionat de apostolul Pavel drept unul obligatoriu. Crestinii au ignorat aceasta regula, lucru pe care l-au facut si majoritatea musulmanilor din societatile moderne.

Islamul stabileste, insa, si reguli despre cum trebuie sa se imbrace barbatii (trebuie sa aiba mereu genunchii acoperiti).


Aparitia culturii islamice a avut drept urmare schimbarea inspre bine a conditii vietii femeilor din Peninsula Arabiei. Dupa ce a murit profetul, regulile din Coran au inceput sa fie interpretate in diferite moduri, iar situatia femeilor devine similara cu cea din epoca pre-islamica. Diferentele care au ajuns sa aiba loc in aceste tari nu se datoreaza religiei, ci culturii si obiceiurilor locale.


Poligamia

In timp ce profetul traia, pe perioada razboiului, o multime de femei au ramas vaduve si nu mai puteau sa-si creasca copiii. Deoarece se credea ca este mai bine ca un barbat sa aiba mai multe sotii, decat ca o femeie sa stea singura, fara a se putea descurca, Coranul a ajuns sa permita poligamia. Totusi, nu erau permise mai mult de patru neveste, iar sotul trebuia sa aiba acelasi tip de relatie cu fiecare, sa nu isi neglijeze nicio sotie.


De asemenea, o femeie care urma sa devina a doua nevasta putea refuza casatoria din pricina faptului ca barbatul are deja o sotie. Poligamia este foarte rar intalnita astazi si chiar interzisa prin lege in cele mai multe tari islamice.


Discriminarea femeilor

Nu este necunoscut faptul ca in cele mai multe tari islamice femeile au un statut inferior barbatilor. Nu Islamul a dus la realizarea acestui lucru, ci societatea. In fapt, in toata lumea, discriminarea femeilor reprezinta o problema generala si universala a umanitatii.




Femeie din Islam


Femeie din Islam



Mai putin in India, unde speranta de viata a femeilor este aceeasi cu cea a barbatului, pentru ca sotul este pretuit si ingrijit mai mult, in restul lumii, speranta de viata a femeilor este mai mare cu 5 ani decat cea a barbatilor.


In China, un fiu este mai apreciat si ingrijit decat o fiica. De cand numarul de copii a fost limitat de catre stat si au avut voie sa nasca doar un copil pe familie, in cea mai populata tara din lume au inceput sa se nasca mai multi baieti decat fete.


In ambele cazuri, nu putem spune ca e vina hinduismului ori a budismului, ci a oamenilor care s-au format si gandesc intr-un anume fel. Constransi de legile naturale si cele ale justitiei, acestia actioneaza dupa simturi.


Totodata, nu trebuie sa uitam urmatoarele paragrafe din Biblie:



N-a fost zidit barbatul pentru femeie, ci femeia pentru barbat.


Nu ingaduiesc femeii nici sa invete pe altul, nici sa stapaneasca pe barbat, ci sa stea linistita. Caci Adam a fost zidit intai, apoi Eva. Si nu Adam a fost amagit, ci femeia.


Femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si legea. Iar daca vor sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica.