Farsi - limba persana

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9464

Voteaza & Distribuie

Descriere

Limba persana, cunoscuta si ca farsi, este cea mai vorbita limba a iranienilor si face parte din ramura de limbi indo-iraniene, care la randul ei face parte din familia de limbi indo-europene. Este limba Iranului (vechea Persie) si mai este vorbita si in Afganistan si, intr-o forma mai arhaica, in Tadjikistan si regiunea muntoasa Pamir.

Limba persana este limba principala in Iran si Afganistan, dar din punct de vedere istoric este o limba a regiunilor ce se intind din Orientul Mijlociu spre India. In tarile din Golful Persic : Bahrein, Iraq, Oman, Republica Democrata Populara Yemen si Emiratele Arabe unite, exista un numar semnificativ de vorbitori, precum si in comunitatile mari din Statele Unite ale Americii. Numarul total de vorbitori este mare: peste 40 de milioane de vorbitori de farsi (peste 60% din populatia Iranului), peste 14 milioane de vorbitori in Afganistan (aproximativ 50% din populatie) si in jur de 2 milioane de vorbitori de farsi in Pakistan.

Trei etape se pot distinge in dezvoltarea limbilor iraniene: veche, mijlocie si moderna. Vechea limba iraniana este reprezentata de avestan si vechea limba persana. Avestan, probabil vorbita in nord-est-ul vechii Persii, este limba Avestei, scriptura sacra a zoroastrianismului. Cu exceptia acestei utilizari, limba avestan a murit cu secole inainte de aparitia islamului. Vechea limba persana este inregistrata in sud-vest, in inscriptii cuneiforme ale regilor persani din dinastia Ahemenid ( in jurul anilor 550-330 I.Hr.), cei mai cunoscuti regi fiind Darius I si Xerxes I. Vechea persana si avestan, au asemanari cu sanscrita, si, precum sanscrita, greaca si latina, este un limbaj extrem de flexibil.