Facultati din Cluj

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriJudetul Cluj
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6024

Voteaza & Distribuie

Descriere

Facultati de stat

1. Universitatea tehnica
- Dupa revolutia din 1989, invatamantul superior romanesc a revenit la traditia romaneasca corelata cu sistemul occidental. Incepand din 1992 Institutul Politehnic si-a schimbat denumirea in Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca , iar din cele trei facultati existente la momentul respectiv, prin restructurare s-au constituit sapte facultati: Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Inginerie Electrica, Constructii, Constructii de Masini, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor, precum si Colegiul Universitar Tehnic, Economic si de Administratie. Incepand cu anul universitar 1998/1999 structura Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca s-a completat cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism.

Facultatile din care se compune sunt:
1. Facultatea de Automatica si Calculatoare
2. Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei
3. Facultatea de Inginerie Electrica
4. Facultatea de Arhitectura si Urbanism
5. Facultatea de Constructii
6. Facultatea de Constructii de Masini
7. Facultatea de Instalatii
8. Facultatea de Mecanica
9. Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor


2. Academia de arta si design
- Misiunea fundamentala a UAD este atat formarea de profesionisti in domeniile artelor plastice, decorative si designului, capabili sa produca un impact semnificativ in campul cultural, comercial si industrial al societatii de azi, cat si pregatirea si perfectionarea profesorilor de educatie artistica pentru invatamantul preuniversitar si universitar. UAD isi propune ca absolventii ei sa fie promotorii transformarii calitative a ambientului uman, spiritual si material. Universitatea de Arta si Design ofera studentilor un inalt nivel de educatie vizuala prin metode de invatamant care valorifica traditia cultural-artistica autohtona si asimileaza forme de limbaj artistic contemporan.

Facultatile din care se compune sunt:
1. Facultatea de Arte Plastice
2. Facultatea de Arte Decorative si Design
3. Facultatea de Discipline teoretice
4. Facultatea de DPPD


3. Academia de Muzica Gheorghe Dima
- Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca a luat fiinta in anul 1919, ca institutie de stat, in contextul unui viguros proces de modernizare a intregului invatamant romanesc, ce a fost determinat de climatul deosebit de dinamic al edificarii noii Romanii postbelice. Primul rector, compozitorul Gheorghe Dima, a imprimat noului institut idealul unor standarde calitative inalte - pe care le-a insusit temeinic in cursul studiilor universitare urmate in Germania. Vocatia europeana si cultul calitatii au constituit si constituie o constanta de-a lungul intregii istorii a institutiei, care a functionat succesiv sub denumirile de Conservatorul de muzica si arta dramatica, Academia de Muzica si Arta Dramatica (din 1931), apoi, din 1950, Conservatorul de Muzica „Gh. Dima". in anul 1990 institutia a primit titulatura actuala de Academia de Muzica "Gh. Dima".

Facultatile din care se compune sunt:
1. Facultatea de Interpretare Muzicala
2. Facultatea Teoretica
3. Facultatea de Arta Scenica
4. Facultatea de Muzica "Piatra Neamt"
5. Departamentul de pregatire a personalului didactic

4. Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu
- Educatia medicala are o lunga traditie la Cluj. Aceasta isi are inceputurile in Evul Mediu si s-a dezvoltat mult la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Profesori renumiti ai universitatii noastre s-au facut remarcati si s-au bucurat de recunoastere si prestigiu in intreaga lume. De exemplu, Victor Babes, renumit specialist in domeniul microbiologiei; Emil Racovita, explorator polar si fondator al biospeologiei; Iuliu Moldovan, pionier al politicilor de sanatate publica; Iuliu Hatieganu, cel mai stralucit clinician din regiunea Transilvaniei; Valeriu Bologa, unul dintre cei mai importanti istorici ai medicinei din Europa; Octavian Fodor, intemeietorul gastroenterologiei in Romania si multi altii.

Facultatile din care se compune sunt:
1. Facultatea de Medicina
2. Facultatea de Medicina Dentara
3. Facultatea de Farmacie


5. Universitatea Babes-Bolyai

- Universitatea Clujului, care de fapt acum se intemeiaza, poate fi scutita de la inceput de toate scaderile care s-au incuibat in cursul timpului, din tot felul de motive, la alte Universitati mai vechi; ei trebuie sa-i dam toate posibilitatile de dezvoltare, spre a deveni un model de Universitate romaneasca

Facultatile din care se compune sunt:
1. Facultatea de Matematica si Informatica
2. Facultatea de Fizica
3. Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica
4. Facultatea de Biologie si Geologie
5. Facultatea de Geografie
6. Facultatea de Stiinta Mediului
7. Facultatea de Istorie si Filosofie
8. Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei
9. Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii
10. Facultatea de Litere
11. Facultatea de Teatru si Televiziune
12. Facultatea de Drept
13. Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
14. Facultatea de Educatie Fizica si Sport
15. Facultatea de Studii Europene
16. Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala
17. Facultatea de Business
18. Facultatea de Teologie Ortodoxa
19. Facultatea de Teologie Greco-Catolica
20. Facultatea de Teologie Romano-Catolica
21. Facultatea de Teologie Reformata.