Exista dieta anti-stres?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguridieta, stres
Ultima actualizareJoi 18 septembrie 2014
Vizualizari940

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dietă anti-stres, există așa ceva?

…Dacă ne-am gândi că ”dieta” reprezintă felul în care trăim, zi de zi, cu siguranță am avea multe de povestit…
…Dacă ne-am gândi că felul în care mâncăm vorbește despre felul în care ne aflăm, din punct de vedere al echilibrului emoțional, iarăși, am putea spune multe…
…Dacă ne-am gândi că o preocupare spre cunoaștere și înțelegere merge în tandem cu alegerea unei hrane dătătoare de viață și bună stare, multe am putea vorbit…
…Iar dacă ne-am gândi că ”hrana ne este medicament, zi de zi”, ei, atunci putem să și deschidem discuția despre o dietă, ca un medicament cu maxima eficiență împotriva stresului.

Ce să facem, ca să nu mai fim stresați, din punct de vedere nutrițional?

În primul rând, ne asigurăm că începem conștient să avem grijă de noi, cine altcineva poate fi ”cel mai bun doctor personal”, dacă nu fiecare pentru fiecare?! Eu știu ce greșesc în viața de zi cu zi, tu știi abaterile tale, fiecare este responsabil -dacă poate să-și asume, evident!- toate plusurile și minusurile alegerilor sale. Astfel, privind prezent viața noastră, începem să aducem ordine și claritate, căutăm să dobândim o înțelegere a stării și activității de zi cu zi. Odată ce reușim să punem un pic de ordine în minte, să pornim și un demers de îmbunătățire a dietei. Iar ”ordinea în farfurie”, aduce ordine în minte și în viață, în general!

Ați auzit de carbohidrați?

Ei bine, aceștia sunt sursa noastră principală de energie, energie folosită într-o proporție de aproximativ 40%/zi de către creierul nostru, centrul de comandă și de integrare al întregului nostru. Mare atenție însă la tipul de carbohidrați, ei fiind, unii buni iar alții mai puțin… Acum vorbim despre cei buni! Aveți în dieta zilnică un aport de hidrați de carbon de bună calitate, reprezentați de:
-cereale integrale;
-fructe proaspete;
-fructe uscate, într-un aport moderat;
-semințele crude;
-leguminoasele, reprezentate de fasole, linte, năut, mazăre, sunt asemenea o bună alegere.

Spuneți STOP glucidelor de proastă calitate!

Evitați în perioadele de agitație mentală și nu numai consumul de carbohidrați sitetici, prelucrați care fac mult rău stării noastre generale.
Care ar fi aceste alimente? Iată o listă cu ele:

-zahărul alb și cel brun, să fie eliminat o perioada din dietă;
-făina albă este una dintre cele mai ”rele” alegeri nutriționale;
-nu consumai cerealele extrem de prelucrate din supermarket-uri, recomandate pentru micul dejun. Ele sunt pline de zahăr și solvenți! Consumați doar fulgii de ovăz și germeni de cereale deshidratați, ca o variantă sănătoasă pentru cerealele de la micul dejun.
-evitați consumul produselor ce ascund zahăr, diverse sosuri, biscuiți, produse de patiserie (sunt gustoase, însă sunt extreme de nocive pentru sistemul digestiv!).

Reducerea secreției de cortizol aduce o îmbunătățire a stării psihice?

Da, iar toate produsele amintite mai sus declanșează o mare secreție a acestui hormon, denumit hormonul de stres. Ce putem face pentru reducerea stimulării de cortizol?
Leguminoasele, semințele, fructele, orezul brun și un pește de calitate, toate acestea ajută la îmbunătățirea stării și la o cantitate scăzută de cortizol. Iată, acestea sunt alimentele potrivite în perioade strsate! Practic, toate aceste alimente aduc un aport optim de vitamine de care organismul are trebuință spre buna funcționare în aceste perioade mai dificile, din punct de vedere al psihismului general.

Care sunt vitaminele esenșiale în perioada de stress?

-Vitaminele din grupa B, inclusiv B12, necesară producerii hormonului adrenalină;
-Zn, Cu, Cr, Ca și Mg, toate sunt esențiale în buna derulare a proceselor biochimice;
-proteinele de bună calitate, ajută la construirea de aminoacizi care vor forma neurotransmițătorii esențiali desfășurării bunei activități;
-Vitamina C este vitamina bunei derulări a activității nervoase, este absolut vitală unui bun echilibru psihic.

Stimulentele ajută sau dezechilibrează starea psihică?

Evitați în perioadele de stress sau consum emoțional ridicat să utilizați orice stimulent! Niciodată un dezechilibru nu va fi remediat sau îndreptat printr-un dezechilibru, iar stimuletele –din păcate!-, tocmai aceasta realizează. Evitați consumul de ceai negru sau verde și cafea. Încărcați-vă dieta de culoare, prin aport ridicat de fructe, întotdeauna consumate pe stomacul gol!

Și, nu uitați de OXIGEN!

Toate reacțiile noastre bio-chimice se produc în prezența oxigenului pe care îl respirăm, oxigenul fiind vital, deși noi respirăm acum doar cu o capacitate de numai o treime a plămânilor. Nu uitați de respirație conștientă, de meditație sau rugăciune…

Nu uitați să aveți încredere în frumusețea fireasă a vieții, cu toate suișurile și coborâșurile ei!

Clinica Brol Timisoara