Endometrioza si riscul de a face cancer

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5750

Voteaza & Distribuie

Descriere

Celulele endometriozei se ataseaza de tesutul din afara uterului si se numesc implanturi endometriale. Ele se gasesc cel mai adesea pe ovare, pe trompele Fallopia, pe suprafata exterioara a uterului, pe intestine sau pe sufrafata din cavitatea pelviana. Pot aparea si in interiorul vaginului, pe cervix sau in vezica urinara si, mai rar, in pelvis. In cazuri foarte rare, implantrile endometriale pot aparea in afara pelvisului, pe ficat, pe cicatricile operatiilor mai vechi si chiar in sau in jurul plamanilor sau creierului.

Chiar daca cele mai multe cazuri de endometrioza s-au raportat la femei cu varste cuprinse intre 25-35 de ani, ea a fost diagnosticata si la fetite de doar 11 ani. In perioada de post-menopauza, cazurile de endometrioza sunt foarte rare.

Statisticile dovedesc ca endometrioza este foarte selectiva cand vine vorba de tipurile de femei pe care le „alege". De exemplu s-a constat ca femeile mai inalte si mai slabe sunt mult mai predispuse la aceasta boala decat cele cu o greutate si o inaltime medie. La fel si femeile de culoare sunt mai susceptibile decat cele albe. Un alt factor care poate duce la endometrioza este amanarea sarcinii pana inspre un moment neprielnic dezvoltarii fatului.

Femeile care sufera de endometrioza au un risc mai ridicat de a face cancer ovarian decat cele care nu sufera de aceasta boala. Acest risc apare la femeile cu endometrioza si la cele care nu au avut nici o nastere. Motivele asocierii endometriozei cu cancerul ovarian epitelial nu sunt foarte clare. O terorie sustine ca implanturile endometriale sunt cele care sufera o transformare in cancer. Alta posibilitate este ca prezenta endometriozei poate fi legata de factori de mediu sau genetici care de asemenea favorizeaza riscul dezvoltarii cancerului ovarian.

De multe ori endometrioza este comparata cu cancerul care afecteaza sistemul reproductiv al femeilor, cum ar fi cancerul ovarian sau cancerul uterin. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca atat endometrioza cat si cancerul se caracterizeaza prin cresterea invazia unor celule sau cresterea lor anormala. Cu toate acestea, endometrioza nu este cancer, iar excrescentele asociate ei sunt benigne.