Edificii din Bistrita ce merita vizitate

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBistrita
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5333

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud, asezat in Depresiunea Bistritei din Podisul Transilvaniei. Orasul strabatut de raul cu acelasi nume este amplasat intr-o zona cu un bogat bagaj istoric, cultural, religios si arhitectural iar edificiile din regiune nu trebuie ratate de catre turisti.

Cetatea Bistritei

Cetatea Bistritei

Cetatea Bistritei

Cetatea Bistritei a fost ridicata in secolul al XIII-lea, insa a suferit modificari drastice intre secolele XV-XVI. In cea de-a doua parte a secolului al XV-lea, cand Bistrita cunostea un avant impresionant si devenea unul dintre cele mai importante orase din Transilvania, cetatea avea 18 turnuri si bastioane. Fiecare turn de aparare se afla in grija unei bresle de mestesugari din oras.

In prezent, din cetate nu au mai ramas decat cateva fragmente din zid, un turn de aparare (Turnul Dogarilor) si Biserica Evanghelica.



Casa Argintarului{title}

Casa Argintarului

Casa Argintarului

Casa Argintarului

Pe strada Dornei, in municipiul Bistrita gasiti un monument de arhitectura ce dateaza din perioada Renasterii. Poarta numele de Casa Argintarului si este un edificu in stil gotic construit la inceputul secolului al XVI-lea. A fost locuita de un bijutier foarte priceput si cunoscut la acea vreme, de unde si numele casei. La dorinta sa, arhitectul elvetian Petrus Italus a ornamentat fatada constructiei cu ancadramente de piatra renascentiste. Lucrarile de infrumusetare au durat din 1560 pana in 1563.



Biserica Evanghelica{title}

Biserica Evanghelica

Biserica Evanghelica Bistrita

Biserica Evanghelica Bistrita

Biserica Evanghelica, a carei constructie a fost finalizata in anul 1564, se afla in Piata Centrala din Bistrita. Lacasul de cult este semnificativ pentru zona in care este ridicat pentru faptul ca arhitectura sa este marturie a tranzitiei de la stilul gotic la cel renascentist in Transilvania. Biserica a fost construita pe fundatia vechii asezari religioase ridicate de sasi. La jumatatea secolului al XIV-lea a fost construita noua biserica, iar in veacul al XVI-lea, aceasta a fost extinsa si reconstruita in stil gotic.

Interiorul este si el semnificativ pentru perioada Renasterii. Stranele au fost realizate de mesterul Johannes Begler si sunt ornamentate cu un coronament in forma de baldachin si incrustatii geometrice.

In 2008, Biserica Evanghelica a suferit un incendiu ce a afectat turnul, iar pagubele au fost estimate la peste un milion de euro.



Casa lui Ion Zidarul{title}

Casa lui Ion Zidarul

Casa lui Ion Zidarul

Casa lui Ion Zidarul

Cunoscuta si sub numele de Casa lui Johannes Lapicida sau Casa lui Ioan Pietraru, edificiul dateaza din anul 1500 si este apartine stilului gotic. Monumentul din Piata Centrala din Bistrita este unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. In timp a suferit modificari in stilul renascentist caracteristic regiunii transilvanene. Primul proprietar al casei a fost Andreas Beuchel, apoi a ajuns in intretinerea sasului Johannes Lapicida, pietrar de meserie.



Biserica Romanica Herina{title}

Biserica Romanica Herina

Biserica Romanica Herina

Biserica Romanica Herina

Biserica Romania Herina este un edificiu in stil romanic ridicat in secolul al XIII-lea, insa aspectele legate de cine anume a construit bazilica raman un mister. Constructia este realizata in stil romanic, cu doua turnuri si trei nave. Un turn apartine arhitecturii gotice, iar celalalt, arhitecturii romanice.

Edificiul a suferit o serie de restaurari din cauza deteriorarii grave cauzate de trecerea vremii, de intemperii si a intretinerii deficitare. Bazilica este reprezentativa pentru influenta stilului romanic tarziu imbinat cu elemente germanice si unguresti.



Sugalete{title}

Sugalete

Sugalete BistritaSugalete Bistrita

Complexul Sugalete din Bistrita

Sugaletele reprezinta un complex de 13 cladiri ce dateaza din secolele XV-XVI, reprezentative pentru zona Transilvaniei. Sunt alcatuite din mai multe cladiri cu etaj, intre ele aflandu-se intrari spatioase care formeaza o galerie cu bolti pe arce in ogiva. In perioada in care sugaletele au fost construite, Bistrita se afla in plin avant economic si profita de beneficiile unui oras in expansiune.