E-urile, sanatoase sau nocive?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11488

Voteaza & Distribuie

Descriere

E-urile, denumite si aditiviti alimentari, sunt substante chimice care se adauga in produsele alimentare. Rolul acestora este de a imbunatati aspectul si consistenta, de a da culoare alimentelor, de a potenta gustul acestora sau de a le prelungi termenul de valabilitate. Regasim E-uri in aproape toate alimentele, de la banala paine pana la lactate si prajituri.

E-urile

E-urile, prezente in mai toate alimentele

Sub denumirea de E-uri sunt grupate, de fapt, o multitudine de substante care indeplinesc scopuri bine stabilite: coloranti, conservanti, indulcitori, stabilizatori, emulgatori, agenti de afanare, agenti de antiaglomerare, potentiatori de arome etc.

O parte dintre aceste e-uri pot declansa boli ale aparatului digestiv

E-urile daunatoare din alimente sunt vinovate pentru aparitia diferitelor afectiuni medicale, de la alergii si tulburari gastrice la boli hepatice si chiar cancer. Mai grav este ca unele dezechilibre produse de E-uri nu dau simptome, insa afecteaza grav sanatatea organismului pe termen lung. Cresterea nivelului colesterolului reprezinta unul dintre aceste dezechilibre "silentioase" care nu dor, nu dau simptome, dar care dauneaza grav sanatatii inimii si a arterelor coronare. Cele mai grave consecinte ale nivelului crescut al colesterolului sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Alte boli asociate cu e-urile din alimente sunt alergiile, dereglarile hormonale, bolile ficatului si aparatului digestiv si cancerul.

Tulburari digestive

Tulburarile digestive pot fi produse de E-urile din alimente



Alimentele de care trebuie sa ne ferim{title} Alimentele cu cele mai multe E-uri

Unele alimente au mai multe E-uri decat altele. Veti observa, citind etichetele fiecarui produs, ca este foarte greu sa ne ferim de E-uri in totalitate. Din acest motiv trebuie sa incercam, pe cat posibil, sa reducem numarul lor, alegand acele alimente care contin cat mai putine chimicale.

In general trebuie sa ne ferim de alimentele procesate, de semipreparate, de bauturi racoritoare, de produsele fast food care contin potentiatori de arome, de mezeluri care contin conservanti, coloranti si potentiatori de gust si de prajiturile din comert, pline de coloranti alimentari si indulcitori.

Hamburger

Hamburgerul, aliment de tip fast food cu E-uri



E-urile cele mai nocive sanatatii{title}

Lista E-urilor

Pentru ca amenintarile ce vin din partea E-urilor sunt serioase, este bine sa cunoastem temeinic ce contine mancarea pe care o consumam, care sunt E-urile daunatoare si ce boli declanseaza acestea.

E 102 (tartrazina) si E 110 (galben portocaliu)

E 102 si E 110 sunt coloranti alimentari articiali care, consumati des, afecteaza buna functionare a ficatului si a rinichilor. Ii gasim in prajituri, sosuri, lactate si branzeturi, glazuri, peste afumat, icre, inghetata, snack-uri, mustar, gem si dulceata, deserturi si supe instant etc.

E 104 (galben de chinolina)

E 104 este tot un colorant, insa la fel de periculos ca cele de mai inainte. Intra in compozitia cosmeticelor (rujuri, parfumuri) dar si in a alimentelor precum sucurile de fructe, inghetata, bomboanele si budinca instant. Atentie mare si la ce cumparati din farmacie, pentru ca E 104 poate fi gasit inclusiv in medicamente! Galbenul de chinolina este asociat cu astmul si cu aparitia ADHD.

E 220 (dioxidul de sulf)

E 220 se gaseste mai ales in bere si vin si este responsabil de aparitia durerilor de cap, a ametelilor, a deranjurilor stomacale. Cititi etichetele bauturilor alcoolice intrucat, conform legislatiei Uniunii Europene, vinurile cu o concentratie mai mare de 10 mg/ml de E 220 au inscriptionata atentionarea "contine sulfiti". E 220 se mai gaseste si in fructele uscate, mai ales in caise, pentru ca pastreaza culoarea fructelor si previne putrezirea lor.

Fructe uscate

Fructele uscate pot contine E-uri daunatoare

E 951 (aspartamul) si E 952 (acidul ciclamic/ciclamatul de sodiu/ciclamatul de calciu)

E 951 si E 952 sunt indulcitori artificiali. E 951 sau aspartamul este de 200 de ori mai dulce decat zaharoza si este intalnit in produsele zaharoase, in bauturile racoritoare si in guma de mestecat. Aste asociat cu tulburarile digestive, cu aparitia tumorilor cerebrale, a diabetului si este cancerigen. E 952 se foloseste de obicei in combinatie cu zaharina. Este interzis in Statele Unite inca din 1970, dupa ce a fost asociat cu aparitia cancerului in mod indirect, potentand efectele altor substante cancerigene.

E 621 (glutamatul de sodiu)

Glutamatul de sodiu este un potentiator de aroma frecvent intalnit in multe produse alimentare. Dintre toti potentiatorii de arome, glutamatul de sodiu este cel mai periculos pentru sanatate si produce greturi, varsaturi, palpitatii, aritmii, dureri de cap. Insa cea mai grava consecinta a consumului de glutamat de sodiu este afectarea senzatiei de satietate. Consumul de alimente cu E 621 actioneaza la nivelul creierului, care nu mai stie cand sa transmita semnalul ca este cazul sa ne oprim din mancat pentru ca ne-am saturat. In plus, potenteaza gustul mancarii, facand-o irezistibil de delicioasa.

Mezeluri

Mezelurile, imbunatatite cu potentiatori de arome

E 122 (azorubin), E 124 (rosu cochineal A), E 128 (rosu 2G) si E 129 (rosu allura AC)

E 122, E 124, E 128 si E 129 sunt coloranti alimentari intalniti in bauturi recoritoare, compoturi, prajituri, bomboane, bauturi alcoolice. E 124, E 122 si E 129 sunt interzise deja in anumite tari din UE si in SUA, iar E 128 este interzis din 2007 de catre Comisia Europeana din cauza riscurilor pe care le prezinta alimentele ce il contin.

E 211 (benzoat de sodiu) si E 212 (benzoat de potasiu)

Benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu sunt conservanti utilizati in dressing-urile pentru salate, in bauturile racoritoare, in gem si dulceata, in muraturi, dar si in produsele de ingrijire precum apa de gura. Benzoatul de sodiu si de potasiu amestecat cu acidul ascorbic (vitamina C) formeaza benzen, o substanta cancerigena.

E 320 (butilhidroxianisol) si E 321 (butilhidroxitoluen)

E 320 si E 321 sunt antioxidanti sintetici. Antioxidantii au rolul de a preveni rancezirea grasimilor. Se regasesc in snack-uri, supe instant, sosuri, condimente, chips-uri, dar si in cosmetice. E 320 este considerat produs cancerigen si a fost interzis in California.

Chipsuri

Chipsurile, pline de antioxidanti nocivi

E 535 (ferocianura de sodiu) si E 536 (ferocianura de potasiu)

E 535 si E 536 sunt antiaglomeranti folositi pentru a preveni aderarea particulelor una la alta. Sunt adaugati in sare pentru a impiedica formarea granulelor, in zahar, in orez, carnati, in branza, jeleuri, lapte praf, faina etc.

E 924 (bromat de potasiu)

Bromatul de potasiu este un agent de tratare a fainii care se gaseste in produsele de panificatie. A fost interzis in UE, Canada si China pentru potentialul sau cancerigen asupra oamenilor.



Exista si E-uri sanatoase{title}

E-uri bune

Exista si cateva E-uri bune pe care este bine sa le recunoastem. Este vorba de substantele naturale extrase din fructe si legume.

Licopenul (E 160) este un colorant rosu obtinut din tomate. Licopenul este benefic pentru sanatate, fiind anticancerigen. De asemenea, este unul dintre alimentele care scad colesterolul in mod natural. E 162 este rosu de sfecla, un alt colorant de culoare rosie, extras din sfecla. E 300 este de fapt acidul ascorbic sau vitamina C. E 306 este vitamina E sau tocoferolul, cu rol puternic antioxidant.

Licopenul extras din rosii

Licopenul este extras din rosii si face parte din E-urile sanatoase