Dueluri iesite din comun

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2431

Voteaza & Distribuie

Descriere

Duelul este o confruntare armata dintre doi indivizi, convenita dinainte, desfasurat cu armele si in conditiile asupra carora s-a cazut de acord in prealabil. Duelurile au fost un mijloc de rezolvare a unor diferende, purtandu-se in special intre nobilii Evului Mediu timpuriu, dar practica a continuat si in secolele XVII si XVIII, tinandu-se cont de codul cavaleresc medieval, confruntarile avand loc pe un teren convenit dinainte, in prezenta unor asistenti, cu sabii.




duelul


duelisti in sec. XIX



Apoi, in secolul XIX si la inceputul secolului XX, protagonistii duelurilor au optat pentru pistol. Regulile erau simple: cei doi duelisti se puneau spate in spate, faceau zece pasi inainte, se intorceau cu fata unul spre celalalt si trageau cu pistolul special de duel pana cand unul dintre ei cadea. Duelistii nu au respectat intotdeauna exact regulile acceptate, asa ca au aparut si confruntari in conditii bizare, dar sfarsite la fel de tragic.



1. Duelul cu baloane cu aer cald

Una dintre confruntarile pentru „apararea onoarei" sifonate s-a desfasurat in 1808, la Paris, dar nu prin Bois de Boulogne, ci la vreo 600 de metri deasupra Parisului. Cei doi duelisti, Monsieur de Grandpre si Monsieur de Pique, s-au certat pentru Mademoiselle Tirevit si au decis sa-si rezolve problemele la inaltime. Potrivit presei locale, cei doi au decis sa lupte din baloane cu aer cald, identice, folosind ca arma blunderbuss-ul, o flinta primitiva. Aveau si cate un „copilot", care manevra balonul.


Odata ce au ajuns la 600 de metri altitudine, au pornit duelul. De fapt a fost prima lupta aeriana din istorie. De Pique a tras primul, a ratat balonul imens al adversarului, dar De Grandpre a fost un tintas mai bun si de Pique si copilotul sau s-au prabusit murind pe loc. Asta era si ideea, sa nimeresti balonul. Gravitatia facea restul…


2. Duelul cu bile de biliard

Neintelegerile la masa de biliard se pot termina prost. Un caz din Franta, in 1843, a implicat doi indivizi care s-au certat pe tema unui joc de societate nerezolvat de ei, iar unul dintre ei l-a provocat la duel pe celalalt cu… bile de biliard. Pe loc. s-au dus la 12 metri distanta unul de altul si cel numit Melfant a castigat, la darts, dreptul de a arunca primul bila. El a anuntat: „Am sa te ucid din prima." Ceea ce s-a si intamplat. A fost insa arestat pentru crima si executat prin ghilotinare. „Bila" lui s-a dus direct unde trebuie.


3. Duelul in pielea goala

Cand parlamentarul britanic, Humphrey Howarth si contele de Barrymore (ambii niste betivi notorii) s-au certat intr-un birt din Brighton, in 1806, pe tema curselor de ogari, s-au decis sa-si rezolve disputa prin duel. Au convenit sa se intalneasca in zorii zilei urmatoare in padurea din apropiere. Numai ca Howarth a aparut in pielea goala, dar cu arma la el.


Multimea venita sa asiste a ramas „neplacut impresionata", cum relatau ziarele de a doua zi. De fapt, Howarth, fost chirurg militar, stia ca o multime de decese din cauza focurilor de arma se datoreaza infectiilor, declansate dupa ce glontul (o bila de plumb) sfasie haina si indeasa in rana resturi textile murdare. Asa ca dueland in costumul lui Adam, Howarth isi marea sansele de supravietuire. Contele Barrymore a decis insa ca nu doreste sa ucida un adversar gol pusca, asa ca problema a fost rezolvata pe cai amiabile, pe loc, iar parlamentarul a fost nevoit sa se imbrace.


4. Duelul de 19 ani

Povestea relatata de Joseph Conrad in faimoasa sa nuvela, Duelistii (ecranizata de Ridley Scott) a fost cat se poate de reala. Potrivit relatarilor, capitanul francez Francois Fournier-Sarloveze adora sa se dueleze, mai mult decat orice. L-a provocat la lupta pe prietenul si camaradul sau de arme, capitanul Pierre Dupont. Acesta a refuzat politicos, insa Fournier nu l-a mai slabit cu asta.


Au fost amandoi raniti si au decis sa mai lupte o data. Si inca o data, si inca o data… Timp de 19 ani. Povestea s-a terminat ca in film: Dupont l-a facut pe Fournier sa-si goleasca ambele pistoale, iar apoi, in loc sa-l ucida cu un glont in cap, i-a impus sa puna capat duelului. Pe veci.