Desertul Gobi

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17807

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desertul Gobi este cel mai mare desert din Asia si al cincilea desert din lume ca suprafata ocupata. Regiunea a intrat in lumina reflectoarelor atunci cand Muzeul American de Istorie Naturala a gasit primele fosile de oua de dinozaur intre 1922 si 1925. Expeditiile ulterioare au dezvaluit multe alte aspecte privind desertul Gobi.




Desertul Gobi


Desertul Gobi




Desertul Gobi isi trage numele de la un cuvant mongolez care inseamna "foarte mare si uscat". Temperatura medie in desertul Gobi poate scadea la nivel mai mic de -3 grade Celsius.


Intinzandu-se peste tarile din Asia Centrala China si Mongolia, desertul Gobi este si o destinatie turistica importanta. Formele de viata s-au adaptat destul de bine in conditiile aspre din aceasta regiune si au facut din acest desert caracterizat de extremitatile naturii habitatul lor.


Desertul Gobi - localizare

Desertul Gobi este o regiune desertica mare, care geografic se incadreaza in doua tari din Asia Centrala - China si Mongolia. In termeni de coordonate, desertul Gobi se intinde pe 44 ° 0 '0 latitudine nordica si 105° 0' O longitudine estica. Regiunea, caracterizata de precipitatii rare, joaca un rol crucial in desertificarea aceastei regiuni.


Desertul Gobi se intinde pe 1295000 kilometri patrati, clasificati in linii mari in cinci divizii majore: Desertul Gobi de Est, platoul Alashan, valea Lacurilor Gobi, bazinul Junggar si lantul Tian Shan. Fiecare dintre aceste regiuni difera intre ele intr-o anumita privinta si acest lucru ofera o mare diversitate desertului Gobi.


Desertul Gobi - clima

Climatul in desertul Gobi este de obicei caracterizat prin extremitati, cu temperatura cuprinsa intre -5 grade celsius iarna si 38 de grade Celsius vara. Temperaturile de aici sunt extrem de ridicate in timpul zilei si scazute in timpul noptii. Fluctuatiile bruste in intervalul 10-27 grade Celsius intr-un interval de 24 de ore sunt destul de comune.


Precipitatii in desertul Gobi apar de obicei in timpul verii. Desi musonul de sud-vest este cel ce activeaza in aceasta regiune, precipitatiile sunt destul de reduse. Din cand in cand, apare chiar ninsoarea in aceasta regiune. De fapt, furtunile de zapada sunt fenomene frecvente in primavara si inceputul verii. Structura complexa a climatului de aici este un factor important, iar adaptarea la acest climat dinamic este cheia pentru supravietuire in aceasta regiune.


Flora desertului Gobi

Vegetatia desertului Gobi este compusa in principal din arbusti adaptati la seceta, cum ar fi branca, saxualul si tufisul de salvie, si iarba, cum ar fi iarba cu firul subtire. Saxualul, un arbust lemnos, este cea mai frecventa planta in desertul Gobi si este destul de semnificativa in viata de zi cu zi a populatiei mici din aceasta regiune. Raritatea de specii de pasari din aceasta regiune inseamna ca vantul este singurul polenizator aici, acest lucru explicand de ce vegetatia in desertul Gobi este atat de saraca.


Fauna desertului Gobi

Desi nu la fel de bogata ca Amazon in termeni de specii de animale, in desertul Gobi traieste o gama larga de animale salbatice, dintre care unele sunt doar endemice pentru aceasta regiune. Printre animalele desertului Gobi se numara gazele, lupi, ursi, dihori, fluierari, etc. Unele animale, cum ar fi leoparzii de zapada si ursii bruni, frecventeaza aceasta regiune in anumite perioade, in timp ce animalele cum ar fi ursul Gobi sunt gasite doar in aceasta regiune a lumii. Sunt extraordinare abilitatile de adaptare a acestor animale care fac posibila supravietuirea in conditiile climatice aspre specifice acestei zone.


Curiozitati despre desertul Gobi

Desertul biom (complex de ecosisteme) este unul dintre cele mai trecute cu vederea deserturi din lume, un fapt care poate fi pus pe seama lipsei de constientizare. Desertul Gobi este doar un exemplu al acestui fapt.



  • Termenul Gobi inseamna un "mare desert" in dialectul mongolez.


  • O oaza mica, cunoscuta sub numele de Ekhiingol, se gaseste in sudul desertului Gobi.


  • Capra de casmir este cel mai popular animal in aceasta regiune.


  • Desertul negru situat in vestul Mongoliei este de fapt o continuare a desertului Gobi.


  • Desertul Gobi este cel mai mare desert din Asia si cel de-al cincilea ca marime in lume.


  • Activitatile umane, cum ar fi productia de petrol in Estul desertului Gobi si escapadele aventuriere de-a lungul vechilor rute sunt destul de intalnite in aceasta regiune.


  • Inca un alt aspect uimitor despre acest desert este popularitatea printre entuziastii exploratori de fosile. De la prima expeditie de fosile in 1922-1925, mai multe fosile de dinozauri au fost descoperite in aceasta regiune. Aceste fosile includ specii precum Pinacosaurus, Velociraptor, Avimimus, Oviraptor si Gallimimus.