Cât de importantă este școala și ce poți face să revii la școală dacă ai abandonat-o?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriDambovita, scoala
Ultima actualizareLuni 7 februarie 2022
Vizualizari358

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei mai mulți tineri de azi sunt crescuți și învățați în spiritul educației și al importanței școlii. Dar, nu toți tinerii se bucură de oportunitatea și sprijinul necesar pentru a-și putea finaliza studiile și pentru a obține o diplomă care să le deschidă ușa spre un viitor mai sigur și spre un serviciu stabil, bine plătit.

Totuși, de ce este educația atât de importantă?


Chiar dacă majoritatea tinerilor din România reușesc să termine clasele învățământului obligatoriu, sunt și mulți dintre aceștia care cred că școala este o pierdere de timp sau că este ceva ce trebuie să faci ca să poți avea un loc de muncă mai târziu. Dar, școala și educația merg dincolo de toate acestea. De fapt, școala este unul din cele mai importante instrumente pe care un om le poate avea asupra sa pe parcursul vieții sale.

Cât de importantă este școala în viața unui individ?


Există multe definiții și citate care încearcă să cuprindă tot ceea ce este școala sau educația, dar aceste concepte sunt foarte complexe. Un lucru însă poate fi convenit la nivel universal și aceasta este importanța educației.

Școala îți oferă stabilitate în viață


Este ceva ce nimeni nu îți poate lua vreodată. Dacă ai o diplomă de studii sau o diplomă de calificare, șansele tale de a avea acces la oportunități de carieră, un job mai bine plătit sau posibilitatea de a-ți deschide propria afacere cresc foarte mult. Pe lângă stabilitate, școala îți oferă siguranță financiară, mai ales în societatea de azi. Realitatea este grăitoare din acest punct de vedere: cei care au o diplomă de studii sau o diplomă de calificare, au salarii mai bune și nu întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă stabil.

În schimb, un procent uriaș din tinerii care au abandonat școala prematur, ajung să fie șomeri, nu reușesc să se angajeze și să-și asigure un viitor cât de cât stabil pentru ei înșiși, precum și pentru familiile lor. Acești tineri fără școală și care nu sunt nici angajați, fac parte din așa numita categorie de tineri NEETs. Pentru aceștia, la nivel european, și în România, se derulează tot felul de inițiative pentru readucerea lor la școală și apoi pentru sprijinirea lor pentru a pătrunde cât mai ușor pe piața muncii.

Școala este necesară pentru egalitatea de șanse

Ca să nu existe discrepanțe mari între indivizi, școala este necesară. Dacă toată lumea ar avea aceleași oportunități de educație, atunci ar exista mai puține decalaje între clasele sociale. Toată lumea ar putea avea șanse egale la locuri de muncă mai bine plătite. Tocmai pentru a umple această diferență între tinerii șomeri fără școală și ceilalți tineri care au absolvit studiile obligatorii, Proiectul Viitorul Începe Azi urmează să fie implementat la nivelul Județului Dâmbovița.

Proiectul prevede o serie de acțiuni și activități prin care tinerii fără școală și fără loc de muncă de pe raza județului Dâmbovița vor putea să se reînscrie la cursurile obligatorii, pentru a obține o diplomă de studii sau de calificare și mai departe, pentru a se angaja mai ușor. Acestor tineri din medii defavorizate (care locuiesc în special la sate, nu au avut posibilități financiare sau susținerea familiei pentru a merge la școală) li se oferă astfel o șansă pentru a reveni în educație și a beneficia de toate avantajele pe care aceasta le asigură.

Școala te poate ajuta să-ți îndeplinești visele

Dacă ai un vis, școala te poate ajuta să ți-l îndeplinești. Școala și educația sunt cele mai importante arme pe care le poți avea pentru a-ți îndeplini visele. Sigur, există și excepții, dar în general, școala te va duce atât de departe pe cât ești dispus să mergi.

Tinerii NEETs din Dâmbovița care nu mai speră la un viitor mai bun pentru că nu au o diplomă de studii sau de calificare și nu reușesc să aibă un serviciu stabil, se pot înscrie acum în proiectul Viitorul Începe Azi, un proiect finanțat din fonduri europene și implementat de către Asociația Institutul Pentru Politici Sociale și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.

Proiectul va avea o durată de 37 luni și se va concentra pe oferirea de consultanță gratuită pentru tinerii NEETs, suport pentru ca aceștia să se întoarcă la școală, consiliere pentru a putea să se integreze cât mai ușor pe piața muncii, oferirea sprijinului necesar pentru dobândirea calităților care îi pot ajuta să-și crească șansele de a avea un viitor cât mai bun.

Pentru detalii, poți merge direct pe pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau poți suna la numărul de telefon 0756 075 222.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.