Curiozitati despre delfini

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari27892

Voteaza & Distribuie

Descriere

Delfinii sunt mamifere cu sange cald care apartin unui grupului numit Cetacee​​, care include si balenele. Delfinii sunt identificate ca Odontocete sau "balene cu dinti", fiind diferiti de balene care au proteze cornoase conectate la maxilarul superior.


Delfinii au diferite culori, cel gri cu burta deschisa la culoare este numit delfin bottlenose (delfinul cu bot de sticla sau delfinul cu bot gros), delfinul Commerson alb-negru care este cel mai mare delfin si chiar delfinii roz care traiesc in raul Amazon.




afalinii (delfinii cu bot de sticla)


afalinii (delfinii cu bot de sticla)





delfinul Commerson alb-negru


delfinul Commerson alb-negru





delfinul roz


delfinul roz din Amazon



Studiile si cercetarile au demonstrat ca delfinii nu sunt doar adorabili atunci cand fac sarituri in apa si se joaca ci si ca sunt unele dintre cele mai inteligente creaturi de pe pamant.


Originea delfinilor

Despre aceste mamifere marine se crede ca au evoluat din mamifere terestre, cu aproximativ 50 sau 60 de milioane de ani in urma! Dintre mamiferele acvatice, delfinii sunt cei mai avansati si adaptati vietii acvatice. Ati fi surprins sa aflati ca delfinii sunt „rudele" cele mai apropiate de hipopotami, camile si vaci! Dezbaterea cu privire la originea delfinilor si a balenelor este una nesfarsita! Unii cred ca delfinii au evoluat din mamifere terestre cu copite (ungulate) ca hipopotamii si unii cred ca au evoluat din mamifere ce au existat multe milioane de ani in urma.


Specii de delfini

Exista aproximativ 32 de specii de delfini, fiecare unic la culoarea si constitutia corpului. In timp ce aceste 32 de specii traiesc in apa sarata, exista alte cinci tipuri de delfini care traiesc in apa dulce: Afalinul (delfinul cu bot de sticla sau delfinul cu bot gros), Killer Whale (balena ucigasa), delfinul comun (colorat, cu un model de clepsidra pe lateral), delfinul negru si delfinul Dusky.




afalinul


afalinul - delfinul cu bot gros





Killer Whale (balena ucigasa)


Killer Whale (balena ucigasa)





delfinul comun


delfinul comun (Delphinus delphis)





delfinul negru


delfinul negru





delfinul Dusky


delfinul Dusky - cel mai acrobatic delfin



Hrana delfinilor

Un delfin adult mananca aproape 20-22 de kilograme de peste in fiecare zi! Hrana delfinilor depinde de zona in care traiesc si de sezonul anului. In sezoanele in care pestii ca chefal, macrou, hering, cod se gasesc din belsug, delfinii nu duc lipsa de hrana! Delfinii mananca o anumita cantitate de peste, in functie de continutul de grasime existent! Au un acut simt cu privire la senzatia de foame si de indestulare.


Durata de viata a delfinilor

Afalinul este cel mai studiat delfin si potrivit cercetarilor, durata de viata a unui delfin cu bot de sticla este de aproximativ 40-50 de ani. In medie, delfinii traiesc intre 17 si 25 de ani, chiar daca, dupa cum am mentionat mai devreme, ei pot trai pana la 50 de ani fara ingrijire veterinara. Motivul este agilitatea si modul lor natural de evolutie care le-a oferit un corp sanatos.


Delfinii si relatia cu oamenii

Delfinii sunt foarte interesati de oameni la fel cum suntem noi interesati de ei. Multi marinari si persoane care calatoreau in barci au surprins delfinii uitandu-se la ei in timp ce navigau. Nu este surprinzator ca in multe culturi ale lumii delfinii sunt venerati si respectati ca simbol de agilitate, sanatate si bucurie. Abilitatile de socializare si inteligenta delfinilor au intrigat omul, astfel ca delfinii au fost folositi in gradini zoologice si expozitii pentru a scoate in evidenta abilitatile lor uimitoare in scufundari in apa si inteligenta debordanta. Delfinii comunica cu fiecare prin sunete de frecventa speciala, similare echipamentelor sonare.


Alte curiozitati despre delfini

Unii delfini sunt pe cale de disparitie, dar cu toate acestea evoca o mare curiozitate printre oameni.



* Abilitatile ecolocative ale delfinilor sunt mai bune decat ale oricui alt sistem sonar facut de om. Marina SUA foloseste delfinii pentru localizarea scafandrilor pierduri.

* Delfinii se pot recunoaste intr-o oglinda!

* Sunt cunoscuti pentru scanerea sonara a obiectelor in apa si pot sti despre distanta, forma si dimensiunea corpului ce se apropie.

* Delfinii au puteri de vindecare, fiind cunoscuti pentru remedierea bolilor la oameni!

* Delfinii dorm, in general, cu un ochi inchis.

* Delfinii sunt cunoscuti pentru jocul prestat in apa; le place sa irite broastele testoase si alte animale din mare sarind prin spatele lor si facandu-si din nou aparitia suprinzator.

* Un grup de delfini care traiesc impreuna este numit pastaie.

* Orca, cunoscuta sub numele de balena ucigasa, este cea mai mare specie cunoscuta de delfin.

* Cum noi suntem identificati de amprente, delfinii se identifica unul pe celalalt prin fluieraturi!

* Delfinii pot ajunge la o adancime de circa 260 m sub nivelul marii.

* Numele stiintific al familiei delfinilor este "delphinidae".

* Delfinii da nastere puilor rotindu-se rapid in apa. Puii ies prima data afara cu coada in fata pentru a semnaliza ca nu s-au inecat.

* Dolphin, in greaca inseamna "peste cu un uter".

* Greutatea creierului unui delfin este de cca 1700-1800 de grame iar a oamenilor este de aproximativ 1200 de grame!

* Unele specii de delfini formeaza grupuri pentru a-si procura hrana folosind o tehnica numita turma.

* Viteza unui delfin depinde de specie si de locatie. Cu toate acestea, cei mai multi dintre delfini pot inota pana la 12 km/h iar cei mai rapizi pot atinge chiar si 32 km/h.

* Delfinii sunt scufundatori superficiali, avand nevoie sa iasa la suprafata pentru a respira.

* Aceste mamifere au sange cald, cu o temperatura interna de 36 de grade, aceasta temperatura fiind pastrata datorita unui strat gros de grasime care se afla sub piele.

* Delfinii isi procura hrana folosind tehnica numita ecolocalizare, trimitand unde sonore generate in forma de clicuri care se reflecta asupra pestilor. Ecoul care se intoarce actioneaza ca un radar si permite delfinilor sa cunoasca locatia exacta a pestelui.

* In medie, un delfin cantareste in jur de 200-250 kg si consuma intre 10 si 25 de kg de peste de zi!

* Un delfin mascul este numit taur, o femela vaca iar puiul vitel, care este in general crescut de mama pentru aproximativ 18 luni.

* Durata de viata a unui delfin variaza de la 20 la 50 de ani.

* Delfinii au o singura nara, care este situata in partea de sus a capului.

* Delfinii fie nu au fie au foarte slab dezvoltat simtul mirosului.

* Delfinii dorm intr-o stare semi-constienta, o parte a creierului odihnindu-se pentru scurt timp si ducand la atipiri scurte. Ei atipesc la fiecare doua ore timp de cateva minute. Pentru a lua o gura de aer, se ridica la suprafata la fiecare cateva ore.



Din pacate cateva specii de delfini sunt pe cale de disparitie, si aici ne referim la cei care traiesc in rauri. Oamenii sunt responsabili pentru distrugerea habitatului lor. Daca dorim ca delfinii sa supravietuiasca si sa ne impresioneze in continuare cu spectacole minunate, trebuie sa oprim actele de cruzime care distrug conditiile lor de viata.