Curiozitati culinare

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4167

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mancarurile au in spate povesti interesante pe care, insa, nu le cunoastem. De la origine si mod de preparare pana la obiceiurile si ritualurile din timpul mesei, toate aceste curiozitati culinare merita cunoscute. In momentul in care degustam un anumit fel de mancare sau de bautura, ne putem bucura de savoarea ei cunoscandu-i povestea cu care vine din urma.


Fortune cookies

Prajiturile norocase, cunoscute mai ales sub denumirea de fortune cookies, sunt preparate de regula din faina, zahar, vanilie si ulei si au in interior un biletel pe care este scris un scurt text cu caracter prevestitor. Textul poate fi ori un proverb chinezesc, ori o insiruire de cifre, ori un mesaj in care cititorii gasesc sau nu semnificatii, in functie de trairile interioare ale fiecaruia.




Fortune cookies


Fortune cookies




Originea acestor prajituri este incerta insa cei care i-au studiat parcursul au ajuns la concluzia ca prajiturile norocoase sunt inventate de japonezi, facute celebre de catre chinezis si consumate de americani.


Se pare, totusi, ca japonezii sunt vinovati cu inventarea prajiturilor norocase. Un astfel desert, similar ca aspect, a fost facut in Kyoto, in secolul al XIX-lea. Desi sunt putin mai mari si mai maronii decat fortune cookies din zilele noastre si contin susan, nu vanilie, prajiturile japoneze de la acea vreme contineau biletele cu mesaje, pozitionate in partea in care se indoia aluatul, nu in mijloc.


Boabele tonka

Boabele tonka sunt un inlocuitor ieftin al pastailor de vanilie. Au o aroma similara, diferenta o face, insa, toxicitatea acestora, fapt ce a determinat ca in anul 1954 sa fie interzisa folosirea acestora ca aromatizant in Statele Unite ale Americii. Aceste boabe provin de la planta numita Dipteryx odorata si contin cumarina, o substanta toxica ce este, de fapt, vinovata pentru mirosul asemanator vaniliei.




Boabele Tonka


Boabele Tonka, cu aroma asemanatoare vaniliei




Pentru ca este placut aromatizata, planta este folosita in industria cosmetica, in parfumuri, in medicina prin derivatele sale cu efect anticoagulant si in tutungerie la aromatizarea tutunurilor pentru pipa. Bucataria frantuzeasca utilizeaza boabele tonka in special la deserturi si la tocane. Desi este mortala, numai cateva tari o interzic. Gustul si aroma sa sunt o combinatie intre migdale, vanilie si cuisoare. Acest mix pretios de miresme fac boabele de tonka atat de pretuite in bucataria europeana.


Bunele maniere la masa in Coreea

In Coreea, bunele maniere spun ca, atunci cand un tanar mananca la masa cu o persoana in varsta, cel tanar trebuie sa respecte anumite reguli. In semn de respect pentru cel mai varstnic, tanarul trebuie sa-si intoarca fata si sa-si mascheze gura cu mana in momentul in care gusta bauturi alcoolice.




Maniere la masa


Manierele la masa, extrem de pretuite




Importanta respectului este intalnita peste tot in Coreea si la toate nivelurile. Limba coreeana are peste 600 de desinente care pot fi atasate cuvintelor pentru a fi folosite in diferite situatii sociale, in functie de raporturile de varsta dintre cei aflati in situatiile respective.


Ritualul ceaiului

Incepand cu secolul al XVIII-lea, Marea Britanie a devenit cel mai mare consumator de ceai din lume. Britanicii beau de regula ceai negru amestecat cu lapte si, in fapt, nu este vorba despre un ritual rafinat asa cum probabil isi imagineaza lumea, ci un obicei foarte bine impamantenit. Angajatorii chiar permit angajatilor sa-si ia o pauza de ceai in timpul programului de lucru.




Ceai negru


Ceai negru, baut de regula de britanici




In Asia, insa, lucrurile stau putin altfel. Japonezii si chinezii acorda o importanta deosebita prepararii si consumului ceaiului, dand nastere de-a lungul timpului unui ritual incarcat de simbolism, formalism si semnificatii sociale. Ritualul insusi este la fel de important ca bautul in sine al ceaiului.


Ritualul ceaiului presupune ceremonia de preparare si de prezentare a ceaiului intr-o ambianta linistita, fiind, in esenta, expresia fundamentelor culturii japoneze. Japonezii intrebuinteaza ceaiul verde (Camelia Sinensis) in ritualul ce poarta numele de chado sau sado (calea ceaiului). Aceasta ceremonie, cu un important rol in viata culturala a Japoniei, reprezinta o modalitate de disciplinare a sufletului.



Ceremonia ceaiului presupune o eliberare de toate grijile si necazurile si intrarea intr-o stare de liniste, de calm. Ceremonia dureaza aproximativ patru ore iar participantii folosesc anumite ustensile specifice ritualului: recipient pentru ceai, servetel pentru stergerea cestii, lingurita de bambus, batista de matase si din hartie de orez etc.