Cum se formeaza perlele?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14615

Voteaza & Distribuie

Descriere

Perlele fascineaza omenirea din timpuri imemoriale pur si simplu datorita modului in care se formeaza si a legendelor asociate. Se crede ca cel care a introdus perlele pe taramul american a fost Cristofor Columb, care, in timpul celei de-a treia calatorii a adus cu el saci intregi de perle. Si Regina Elisabeta I avea o pasiune pentru siragurile de perle. Familia regala isi primea perlele din bancurile din Golful Manaar, Oceanul Indian, Golful Persic, Marea Rosie, etc

Cum se formeaza perlele pe cale naturala?

Inainte de conceptul perlelor de cultura, toate perlele s-au format pe cale naturala, fara interventia omului. Orice molusca cu cochilie poate produce una prin procese naturale, dar nu toate sunt evaluate ca pietre pretioase. Perlele formate de familia nacreous pearl bivalves devin scoicile de margaritar care traiesc in mare, in timp ce midiile de rau, un alt grup de bivalve, traiesc in apa dulce. Cateva specii de scoici de margaritar din familia Pteriidae sunt perlele care au valoare si sunt „perle adevarate".

Perle naturale se formeaza atunci cand un parazit microscopic accidental intra intr-o molusca bivalva si se sedimenteaza in interiorul ei. Pentru a se proteja molusca secreta sidef (carbonat de calciu si conchiolin) pentru a acoperi elementul iritant. Aceasta secretie se repeta continuu, iar iritantul se acopera de tot mai multe straturi producand astfel o perla. Prin urmare, nu toate perlele naturale sunt rotunde, ci uneori au o forma neregulata, in functie de iritant. Acesta poate fi orice, cum ar fi un graunte de nisip, un rest organic, un tesut de origine animala, un parazit, etc. Perlele care se formeaza natural au nevoie de mai multi ani, zeci de ani in anumite cazuri, ceea ce le face rare si foarte scumpe. Peste o mie de cochilii trebuie desfacute pentru a gasi un margaritar de valoare.

Cum se formeaza perlele pe cale artificiala?

Cum acestea erau foarte scumpe, perlele circulau doar in cercurile oamenilor bogati. Cu toate acestea, la inceputul secolului al XIX-lea, odata cu diversificarea claselor sociale, a crescut si interesul pentru perle. Atunci a fost momentul in care s-a instalat ideea de cultura a perlelor. Datoram aceasta cultura cercetatorilor japonezi Mise si Nishikawa care au descoperit o tehnica specifica pentru a induce crearea unei perle rotunde in interiorul unei scoici. Totusi Kokichi Mikimoto i-a devansat, obtinand brevetul pentru aceasta tehnica. Si astfel a inceput goana dupa perlele de cultura crem, negre si roz.

Acestea necesita asistenta umana, deoarece, in scoici trebuie introduse fie o bucata de membrana epiteliala cu un nucleu de cochilie sau metal, fie o margica formata anterior. Apoi scoicile secreta straturi de sidef care acopera suprafata exterioara a implantului. O perla de cultura se formeaza in termen de un an, si cele mai populare pentru bijuterii sunt perlele din tarile orientale.

Valoarea unei perle depinde de natura sa, de dimensiune, forma, calitatea suprafetei si luciu. Perlele naturale se pot distinge de cele de cultura folosind tehnicile de testare a pietrelor pretioase. Cele naturale vor prezenta o serie de inele concentrice, in timp ce acelea de cultura vor fi netede. O alta metoda de a verifica provenienta lor, daca bijutierul va permite acest lucru, este de a freca usor perla de marginea unui dinte. Daca se simte o asprime usoara, sunt fie naturale fie de cultura, dar se prea poate sa tineti in maini si o imitatie foarte buna.

Perlele sunt produsele naturii in cea mai pura forma, si, spre deosebire de toate celelalte pietre pretioase, nu au nevoie de taiere, lustruire sau de corectarea a imperfectiunilor. Ele se gasesc acolo, in starea lor naturala, gata de a fi culese si apreciate.