Cum se face berea de casa?

Detalii

CategoriiDivertisment, Stiinta
Taguribere, Cum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari19565

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bautorii inraiti de bere nu trebuie sa se limiteze la brandurile din magazine. Cu putin efort si cateva ingrediente si ustensile la dispozitie, berea de casa devine realitate, cu avantajul de a iesi mult mai ieftin la sfarsitul lunii, cand trageti linia si socotiti toate cheltuielile facute. Iata informatiile de baza de care aveti nevoie pentru a face bere de casa rapid si usor.
Bere de casa

Berea de casa, mai gustoasa decat cea din comert

Curatati toate ustensilele
Incepeti prin a curata temeinic toate ustensilele pe care urmeaza sa le folositi la prepararea berii de casa. Desi pare un sfat simplist si usor de trecut cu vederea, in realitate este o etapa foarte importanta de care depinde gustul si calitatea berii. Orice ramasite depuse pe peretii recipientului afecteaza fermentarea berii, asadar folositi detergenti buni la spalare si frecati insistent obiectele, pana cand raman perfect curate. Clasicul otet dizolva si el foarte eficient mizeria intarita si calcarul depus.
Kit pentru prepararea berii de casa

Kit complet pentru prepararea berii de casa

Infuzati cerealele ca pe ceai
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca ingredientul de baza al berii sunt cerealele. Luati un sac de panza sau de tifon si umpleti-l cu 50 de grame de hamei si 250 de grame de orz prajit. Hameiul sa poate cumpara de la magazinele naturiste, iar orzul se prajeste pana devine maroniu. Scufundati-le in doi pana la patru litri de apa fierbinte timp de 30 de minute, apoi lasati-le la stors. Infuzia rezultata se fierbe si se adauga extract de malt.

Hamei pentru berea de casa

Hamei si orz pentru berea de casa

Raciti rapid infuzia, scufundand recipientul in care a fiert intr-un bazin de apa rece ca gheata si amestecati mereu. Lichidul rezultat se numeste in acest stadiu must de bere. Dupa ce s-a racit, turnati mustul de bere intr-un recipient de fermentare.

Adaugati drojdie
Completati cu apa pana ajungeti la o cantitate aproximativa de 15 litri, apoi adaugati 30 de grame de drojdie. Atentie la tipul de drojdie folosit. Unele necesita inmuierea in prealabil in putina apa calduta, altele se adauga direct. Cel mai bine este sa folositi calup de drojdie, nu din cea uscata la pliculete.

Drojdie de bere

Drojdia de bere, esentiala pentru reteta berii de casa

Asteptati aproximativ 24 de ore, apoi imbuteliati berea in sticle. Unele kit-uri cer sa adaugati putin zahar in sticle, pentru a stimula fermentarea si carbonatarea bauturii. Folositi apoi tubul de plastic al kit-ului pentru prepararea berii pentru a transfera lichidul in sticle. Daca aveti un kit pentru sampania de casa, poate fi folosit fara probleme, intrucat tehnica este similara in cazul ambelor bauturi alcoolice.

Nu umpleti pana la refuz, ci lasati circa 3-4 centimetri liberi sub dop. Inchideti ermetic cu capac, lasati sticlele la fermentat la temperatura camerei timp de 2 zile, apoi bagati-le la frigider inca 4-5 zile.

Sticla cu capac ermetic pentru bere

Sticla cu capac ermetic pentru prepararea berii de casa

In momentul deschiderii unei sticle cu bere de casa, aveti grija sa nu o agitati, pentru ca lichidul se amesteca cu depunerile de pe fundul recipientului. Asadar desfaceti cu grija capacul si, dupa turnarea in pahar, lasati pe fundul sticlei putin lichid, pentru a nu intra in contact cu depunerile reziduale.

Daca vreti sa faceti bere bruna de casa, adaugati odata cu drojdia si 300 de grame de zahar ars. Tineti minte faptul ca berea de casa are un termen de garantie mult mai mic decat cea din comert. De la desfacerea sticlei, puteti pastra berea la frigider maximum o saptamana.