Cum sa-ti sporesti stima de sine?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3262

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stima de sine reprrezinta diferenta dintre a te simti ca un invingator si a fi speriat si stresat de viata. Perceptia ta despre tine are un impact enorm asupra felului cum te vad cei din jurul tau. Aceasta perceptie spune multe despre tine: cu cat ai mai multa incredere in tine, cu atat va fi mai mare sansa de a reusi in viata.

stima

Cum sa-ti sporesti stima de sine

Desi nu poti controla multi dintre factorii care iti afecteaza stima de sine, exista un numar de lucruri pe care le poti face pentru a-ti spori increderea in fortele proprii. Iata 10 strategii care te pot ajuta sa obtii energia necesara pentru a-ti depasi limitele:

1. Imbraca-te bine

Desi haina nu-l face pe om, imbracamintea schimba cu siguranta felul in care un om se simte in propria piele. Nimeni nu poate fi mai constient de felul cum arata decat tine insuti! Atunci cand nu arati bine, poti avea probleme in interactiunea cu ceilalti oameni.

Foloseste hainele in avantajul tau fara insa a cheltui sume astronomice pentru achizitionarea celor mai in tendinte obiecte de imbracaminte. O regula importanta din moda spune sa cheltuiesti de doua ori mai mult pentru a cumpara pe jumatate mai putin. In loc sa cumperi tone de haine de proasta calitate, mai bine cumpara mai putine dar cu bun gust alese. Pe termen lung, hainele mai scumpe nu se demodeaza si se strica mai greu.

imbracaminte-stima

Aspectul fizic sporeste stima d esine

2. Mergi mai increzator

Unul dintre cele mai facile moduri de a vedea ce parere are un om despre sine insusi este sa-i examinezi mersul. Este lent? Este greoi? Sau este plin de energie si incredere? Oamenii care au o parere buna despre ei insisi merg intr-un ritm mai alert. Asta se intampla pentru ca au lucruri de rezolvat, prieteni de intalnit si locuri de vizitat. Chiar daca nu esti genul de om mai vioi, iti poti spori stima de sine daca te decizi sa mergi cu 25% mai repede decat inainte. Miscarea te va sa te simti important.



Ce poti face pentru a-ti spori stima de sine?{title}

3. Adopta o postura buna

In mod similar, si postura unui om spune multe despre respectul pe care si-l poarta. Oamenii care au umerii cazuti si miscari letargice denota lipsa de incredere in fortele proprii. Ei nu sunt entuziasti in legatura cu ceea ce fac si nu se considera persoane importante. In schimb, o postura dreapta denota in mod automat incredere. Stai cu spatele drept, tine-ti capul sus, mentine contactul vizual cu ceilalti oameni. Vei face o impresie buna si te vei simti imediat mai vioi si mai puternic.

4. Promoveaza-te singur

Unul dintre cele mai bune moduri de a-ti spori stima de sine este sa asculti discursuri motivationale. Din pacate, oportunitatile de a asculta pe cineva cu adevart bun in acest domeniu sunt destul de mici. Poti sa umpli acest gol daca iti scrii propriul discurs de promovare. Scrie un discurs de 30-60 de secunde care sa-ti sublinieze punctele forte si telurile in viata. Apoi recita-l in fata oglinzii si vei vedea diferenta.

stima-copil

Stima de sine creste daca te promovezi putin

5. Arata-ti recunostinta

Atunci cand te axezi foarte mult pe ceea ce iti doreste de la viata, mintea ta poate crea motive pentru care nu poti avea chiar tot ceea ce-ti doresti. Apoi incepi sa te concentrezi prea mult pe slabiciunile tale. Poti evita asta daca identifici toate lucrurile pe care le-ai dobandit in viata si pentru care trebuie sa fii recunoscator.

Adu-ti aminte de succesurile din trecut, de relatiile de iubire frumoase, de momentele pozitive petrecute cu prietenii si familia. Vei fi uimit sa aflii cat de multe ai realizat iar asta te va motiva sa faci si alti pasi spre a dobandi succesul.

6. Fa complimente altor oameni

Atunci cand avem o parere proasta despre noi insine, deseori o proiectam sub forma de insulte si barfa si asupra celor din jurul nostru. Pentru a contracara acest obicei nesanatos, invata sa faci cat mai des complimete altor oameni. Vei deveni foarte placut de cei din jurul tau iar asta iti va spori stima de sine. Atunci cand arati partea ta cea mai buna celor din jur, si ei iti vor raspunde cu aceeasi moneda.



Modalitati de a-ti spori stima de sine{title}

7. Stai in primul rand

La scoala, birou, in public sau oriunde in lume, majoritatea oamenilor tind sa se aseze in ultimul rand. Majoritatea prefera partea din spate a unei incaperi pentru ca le este teama sa fie observati. Daca te decizi sa stai in randurile din fata, vei trece peste teama irationala de a interactiona cu oamenii si-ti vei intari stima de sine. De asemenea, vei deveni si mai vizibil pentru oamenii importanti care te pot ajuta sa-ti indeplinesti anumite vise in aceasta viata.

8. Fa-te auzit

In timpul discutiilor, multi oameni refuza sa vorbeasca pentru ca le este frica sa nu spuna o prostie pentru care sa fie judecati. Aceasta teama nu este justificata. In general, oamenii sunt mult mai intelegatori decat credem noi pentru ca se confrunta si ei cu exact aceeasi teama. Daca te inveti sa vorbesti cu fiecare ocazie cand participi la o conferinta, sedinta sau dezbatere, nu doar ca-ti vei spori increderea in propriile forte, dar vei deveni si un orator mai bun, chiar un lider de opinie printre colegii si prietenii tai.

stima

Fa-te auzit printre colegi

9. Fa mult sport

Aspectul fizic are un impact major in privinta sporirii stimei de sine. Daca esti intr-o forma fizica buna, nu vei mai putea sa te simti nesigur, neatragator, sau lipsit de energie. Facand mult sport, iti vei imbunatati aspectul fizic, vei avea mai multa energie si vei avea si rezultate pozitive in viata de zi cu zi. Disciplina pe care ti-o va da sportul te va ajuta sa te simti mai bine si-ti va da o stare de bine care va dura toata ziua.

10. Fii mai darnic

De prea multe ori suntem prinsi cu propriile noastre dorinte. Ne concentram prea mult asupra propriilor persoane si nu daruim destul altora. Daca vei inceta sa te gandesti doar la tine si vei incerca sa contribui mai mult pentru binele celor din jurul tau, nu te vei mai gandi atat de mult la defectele tale. Asta iti va creste stima de sine si te va ajuta sa fii mai eficient cand ajuti pe cineva. Cu cat vei contribui mai mult la binele colectiv, cu atat vei avea parte de un succes mai mare si de recunoastere din partea celorlalti.