Cum sa-ti protejezi copilul de agresiunea anturajului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2885

Voteaza & Distribuie

Descriere



Agresiunea anturajului la care poate fi supus copilul tau


Agresiunea anturajului la care poate fi supus copilul tau



Intimidarea si agresiunea devin adevarate epidemii in scolile noastre, in spatiul cibernetic, in parcuri si in alte zone in care stau copiii. Efectele acestora asupra copiilor pot fi de lunga durata si ii pot urma chiar pana la maturitate. Este vital sa ii invatati cum sa faca fata agresiunii si cum sa reactioneze cand sunt intimidati de alti colegi de scoala sau din anturaj.



Adesea, copiii sunt atacati in timp ce altii stau pe margine si privesc, fara a interveni pentru a ajuta victima. Copiilor le este teama si nu spun nimic de teama represaliilor.


Recunoaste semnele

Identificarea semnelor agresiunii este un element cheie in protejarea copilului si mentinerea lui in siguranta.



Comportamentul copilului tau va oferi semne ale agresiunii la care ar putea fi supus. Iata cateva lucruri pe care sa le urmaresti si sa le suspectezi:



* Lipsa poftei de mancare

* Interesul scazut pentru scoala si activitatile sociale

* Putini prieteni apropiati sau chiar nici unul

* Probleme cu somnul

* Dureri de stomac si alte maladii

* Vanatai, taieturi sau zgarieturi inexplicabile

* Lipsa sau deteriorarea obiectelor personale

* Anxietatea

* Izolarea


Cum il poti ajuta?

Daca observi ca manifesta unul sau mai multe din aceste comportamente, este timpul sa porti o discutie cu el. Obtine cat mai multe detalii despre incidentele de agresiune. La inceput poate fi reticent in a povesti despre aceste situatii. Adesea, acest lucru se datoreaza faptului ca poarta o vina deplasata sau ii e rusine.



Este important sa-l asiguri ca este in siguranta si ca are cine sa-l protejeze. Exprima-ti dorinta de a-l ajuta sa depaseasca aceasta situatie. Probabil nu este singurul copil hartuit de batausi.



Vorbeste cu conducerea scolii despre pericolul cu care se confrunta copilul tau.



Fii persistent si urmareste lucrurile in continuare. Asigura-te ca lucrurile se schimba si ca amenintarea este eliminata. Mai mult, in functie de tipul de abuz la care este supus copilul, ar putea exista chiar si capete de acuzare.



Discuta cu copilul tau despre cum sa faca fata acestei agresuni. Incurajeaza-l sa ramana calm atunci cand se confrunta cu un bataus. Spune-i sa fie ferm atunci cand vorbeste cu un agresor si sa nu-si arate frica. Ofera-i sugestii despre ce ar putea spune, accentueaza importanta de a nu incuraja acest comportant si de a pleca atunci cand agresorii ii apar in cale. Nu incuraja niciodata agresiunea sau un comportament similar.



Incurajeaza-l in schimb sa se imprieteneasca cu copiii din clasa lui. Atunci cand se deplaseaza in perechi sau in grupuri mici, pericolul este mai mic. Mai ales atunci cand merg la baie, in pauza, la locul de joaca si in alte zone potential izolate.


Regula generala

Urmareste activitatea copilului tau: cum ar fi, sa stii cine sunt prietenii lui si sa te implici cat de mult poti in viata lor. Fii atent la ce il lasi sa se uite la televizor, ce jocuri joaca si ce fel de alte activitati are. Violenta poate duce la violenta.



Calculatoarele sunt un mod de viata in zilele noastre. Ca atare, cea mai noua forma de intimidare sau de amenintare poate veni de pe internet. La fel de mult, daca nu chiar mai mult, asa cum monitorizezi ce citeste si la ce se uita copilul, trebuie sa aplici si internetului. Agresiunea virtuala a dus la caderi nervoase, acte violente, agresiuni sexuale, crime si sinucidere. Orice tip de agresiune are acest potential. In cazul in care este suprimat, un individ poate trece prin viata ascunzand o multime de resentimente, vinovatie si rusine.



Este crucial sa stii cand sa intervii si sa obtii ajutor profesionist.