Cum sa-ti faci copilul sa iubeasca scoala?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4416

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mai devreme sau mai tarziu, toti parintii sunt nevoiti sa se confrunte cu aceasta problema: copilul vine acasa si spune raspicat "Urasc scoala!" apoi incepe sa se razvrateasca impotriva a orice este legat de studiu. Fie ca i se intampla chiar de la gradinita, scoala primara sau mult mai tarziu, la liceu, oricarui copil ajunge la un moment dat sa i se para ca invatatura si scoala sunt o corvoada.


Cum pot oare parintii sa-si ajute copii sa pastreze dragostea de carte pe parcursul tuturor ciclurilor educationale? Cheia este, spun pedagogi si parintii care s-au confruntat cu copii-problema, sa te implici in viata scolara a copilului tau fara sa te axezi foarte mult pe invatat, cel putin la inceput.




Copil care uraste scoala


Copiii ajung sa urasca scoala




Copiii, cel putin la inceput, sunt foarte dornici sa invete sa citeasca (de ce este cititul important?), sa scrie, sa memoreze. Aceste abilitati trebuie insa dezvoltate in timp. Treaba ta ca si parinte este sa-ti ajuti copilul sa asocieze scoala cu un loc fericit. Unor copii le este greu sa dezvolte o atitudine pozitiva in legatura cu scoala, din moment ce aceasta presupune o multitudine de provocari noi - sa nu mai fie cu parintii sau bunicii toata ziua, sa aiba colegi noi, sa invete lucrui noi. Iata cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca aceste provocari, fie ca e prescolar sau licean:


1. Fii punctual

Nu este usor sa ajungi mereu la timp, dar merita sa faci acest efort pentru copilul tau, mai ales daca este si prima zi de scoala. Copilul sau adolescentul se poate simti in plus, stingher, daca toti colegii lui sunt deja in clasa, asezati in banci si el abia atunci intra. Toti ochii vor fi atintiti asupra lui iar asta nu este o senzatie prea confortabila! In cazul in care copilul abia incepe clasa intai, ar fi indicat chiar sa ajungi mai devreme, pentru a-i oferi posibilitatea sa se acomodeze cu noul mediu inainte sa intre in clasa.


Si pentru a-l lua de la scoala trebuie sa fii punctual. Daca va trebui sa stea singur asteptandu-te in timp ce colegii lui isi imbratiseaza fericiti parintii, s-ar putea panica imediat. Acest sentiment negativ se va rasfrange ulterior asupra scolii, care nu va mai fi perceputa drept un loc fericit.


2. Pleaca atunci cand trebuie

O parte importanta a "curriculei" copilului care tocmai a inceput scoala este sa invete sa se simta bine si in siguranta in clasa chiar si atunci cand parintii nu sunt cu el. Il poti ajuta doar daca inveti sa-ti tii sub control propriile emotii, inerente oricarei despartiri mai lungi de copil.


De multe ori, teama fata de scoala a unui copil este alimentata de anxietatile parintilor. Daca te vede ingrijorat, el ar putea decide ca scoala nu este un loc sigur, preferand sa stea acasa tocmai pentru a te proteja. Desi este greu sa pleci atunci cand copilul plange dupa tine, nu uita ca el trebuie sa invete si singur sa aiba incredere in invatatorii si profesorii lui.


3. Fa echipa buna cu profesorii

Daca scoala a inceput cam abrupt pentru copilul tau, este destul de simplu sa dai vina pe profesori. Aceste acuzatii se vor intoarce insa impotriva ta, chiar daca si profesorul isi are partea lui de vina. Daca se va simti pus la zid, profesorul va riposta iar asta este contraproductiv pentru copil.


Poti aborda profesorul intr-o maniera lipsita de agresivitate spunandu-i ca-ti faci griji pentru copilul tau si intrebandu-l cum puteti remedia problema impreuna. Profesorii se simt bine atunci cand vad ca parintilor le pasa de situatia scoala a copiiilor lor si nu le critica metodele de predare. Mai poti alerta profesorul si daca simti ca fiul sau fiica ta are probleme cu colegii de clasa. Unii copii ar putea sa ascunda la scoala faptul ca sunt loviti sau sicanati de catre colegi, dar sa se planga in legatura cu asta cand ajung acasa. Daca asa stau lucrurile, invatatorul sau dirigintele este singurul care poate lua masuri impotriva colegilor recalcitranti.




Copil si parinti la teme


Ajuta-ti copilul la scoala






4. Discuta cu copilul tau

Pentru a construi o relatie puternica intre casa si scoala, trebuie sa stii in permanenta ce se petrece in clasa copilului tau. O discutie de maxim 15 minute poate fi de folos. Nu uita ca unii sunt foarte entuziasti si sporovaiesc ca niste vrabiute, iar altii raspund cu foarte placidul "Nimic" la intrebarea "Ce ai facut azi la scoala?".


Majoritatii copiiilor nu le place sa fie chestionati, sa se simta ca la un interogatoriu, mai ales daca ziua nu a fost prea grozava sau au luat o nota mica. De aceea este bine sa incepi intr-o maniera relaxata cu intrebari marunte si nevinovate de genul "Te-ai jucat cu colegii pe afara?", "Ati avut muzica in pauza?", "Ti-ai mancat desertul?". Doar dupa ce se instaureaza o atmosfera de ralaxare, poti aborda teme mai spinoase cum ar fi o nota mica sau nu stiu ce bataie cu colegul de banca.


5. Faceti lectiile impreuna

Orice materie sau tema reprezinta un bun prilej de a-ti invata copilul sa gandeasca, sa tina tina minte, sa faca conexiuni logice si sa teoretizeze anumite informatii. Toate acestea reprezinta bazele unei educatii sanatoase. De exemplu, o plimbare prin natura il va ajuta sa-si fixeze in minte cunostintele de botanica, o vizita la gradina zoologica il va aduce aproape de animalele exotice din cartea de zoologie, o drumetie ii va da posibilitatea sa si vada muntii despre care tocmai a invata si tot asa. Daca ti se pare greu sa pui in practica toate aceste activitati din cauza timpului limitat sau a banilor, te poti folosi de internet sau de tot felul de carti si atlase, in care sa gasiti impreuna lucruri inedite care sa le completeze pe cele invatate la scoala.




Copiii si scoala


Copiii pot fi fericiti la scoala




6. Fa-i ordine in orar

Copii nu trebuie inhamati la foarte multe activitati extracurriculare, mai ales daca au o programa scolara incarcata. Copiiilor obositi si stresati le va fi mult mai greu sa iubeasca scoala. Nu-ti inscrie copilul la lectii de pian, ore de engleza si fotbal in acelasi timp! Nu-l obliga sa faca sculptura daca nu-i place, doar pentru ca tu te visai mare sculptor cand erai de varsta lui! Daca vrea sa mearga la balet iar apoi se razgandeste, nu-l certa! Daca-l duci la lectii de inot si el ramane plangand de frica pe marginea bazinului, renunta pana anul viitor, cand este mai mare si mai curajos. Este dreptul oricarui copil sa aleaga cum sa-si petreaca timpul liber.


In final, nu uita ca pasiunea pentru invatat este contagioasa si cei mai in masura sa o cultiveze impreuna cu copiii lor sunt parintii, mai ales incep de la varste fragede. Daca esti genul de om dornic sa invete mereu lucruri noi, si copilul tau va fi la fel ca si tine devenind pasionat nu doar de scoala, ci si de studiu pe viata.