Cum sa-ti cureti casa fara sa apelezi la chimicale?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCum sa/How to, curatenie
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari2481

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai recente studii au aratat ca produsele de curatare constituie un adevarat cocktail de substante chimice periculoase, care pot cauza infertilitate la femei, contribuind inclusiv la menopauza timpurie. Care sunt atunci alternativele sanatoase?

Exista foarte multe alternative naturale la chimicalele din produsele clasice de curatenie, pe care le puteti prepara chiar voi iar rezultatele pe care le dau sunt mai mult decat surprinzatoare...

1. Spray-ul de curatire
Majoritatea spray-urilor de curatire contin clor pentru a putea dizolva grasimea. Mai multe studii au aratat faptul ca expunerea repetata la clor cauzeaza astm in peste 20% dintre cazuri. Daca aveti o sensibilitate la clor, va puteti prepara propriul spray de curatire din otet. Otetul dizolva murdaria si petele, este bland cu pielea si mucoasele si poate fi folosit oriunde in bucatarie, de la masa de lucru pana la podele.

spray

Spray-ul cu otet face minuni in bucatarie

Otetul absoarbe mirosurile neplacute iar aroma sa intepatoare dispare dupa ce se usuca spray-ul. Reteta este simpla: amestecati, in parti egale, otet si apa calduta intr-o sticla cu pulverizator. Puteti adauga in amestec si cateva picaturi de ulei esential, pentru a-i conferi o aroma placuta.

2. Detartrantul
Acest chimical trebuie pulverizat si lasat sa actioneze cateva minute, putand fi usor inhalat. Pe langa substantele care ard pielea sensibila a mainilor, detartrantul contine butan, care cauzeaza ameteli si dureri de cap. De asemenea, mai contine monoetanolamina care irita plamanii.

curatenie bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu topeste grasimea

Pentru a indeparta urmele de mancare arsa, presarati bicarbonat de sodiu pe aragaz, pulverizati peste apa si lasati amestecul sa stea asa peste noapte. Indepartati amestecul a doua zi cu un burete de vase. Daca mai ramane putina mancare arsa, mai adaugati niste bicarbonat iar peste pulverizati otet. Amestecul se lasa sa actioneze cam 30 de minute pana sa fie indepartat. Face minuni.

3. Produsele pentru curatat mobila
Cu totii iubim mobila atunci cand straluceste de curatenie. Asta se intampla insa in aparenta, pentru ca de fapt mobila este imbacsita cu solventii continuti de produsele speciale pentru curatat. Din pacate, aceste chimicale irita gatul si ochii.

solutie mobila

Mobila poate fi curatata cu ulei de masline

Lemnul lacuit se curata bine cu un amestec format din doua parti de ulei de masline si o parte de suc de lamaie, aplicate pe o bucata de material moale. Se lasa sa actioneze pe mobila pentru circa 30 de minute apoi suprafata se lustruieste frumos. Pentru lemnul nelacuit, se foloseste o lingura de suc de lamaie, amestecata cu 300 de mililitri de ulei de floarea soarelui.

4. Odorizantele de camera
Odorizantele de camera sunt pline de arome sintetice care pot declansa astm iar asta nu e tot. Potrivit unui studiu de specialitate, multe dintre chimicalele folosite la producerea odorizantilor sunt responsabile pentru probleme ale aparatului reproducator dar si pentru malformatii congenitale.

odorizant natural

Odorizantele naturale sunt o alternativa sanatoasa

Cei care prefera spay-urile de camera pentru improspatarea aerului, pot umple o sticla cu pulverizator cu apa filtrata, in care se adauga cateva picaturi de ulei esential si o picatura de otet sau vodca pentru a conserva cat mai bine amestecul. De asemenea, se pot amesteca petale culese de la mai multe flori parfumate cu picaturi de ulei esential si pastrate in cosulete decorative.

5. Detergentul de rufe
Cei mai multi detergenti de rufe contin chimicale care cauzeaza iritatii ale pielii si probleme respiratorii. Pe langa aceasta, producerea si utilizarea acestor detergenti are efecte nocive asupra mediului inconjurator. Ca o alternativa un pic mai ecologica la detergentul de rufe clasic, se poate amesteca o cana de sapun de casa ras cu mai putin de o cana de soda caustica. Dezavantajul acestui detergent este lipsa parfumului din hainele proaspat spalate si faptul ca sunt destul de aspre in lipsa balsamului.

sapun vegetal

Sapunul vegetal este prietenos cu mediul inconjurator

Amestecul ametitor de chimicale pe care le folosim pentru curatenia caselor reprezinta un pericol real pentru sanatatea noastra, dar sunt oare alternativele prezentate mai sus si eficiente? Sunt cu siguranta mai ieftine iar unele dintre ele au rezultate notabile, chiar daca faca mizerie multa si consuma mult timp. Ramane la latitudinea voastra cat de rabdatori si de preocupati de mediul inconjurator si de sanatatea voastra sunteti.