Cum pregatim si prezentam un discurs?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari9147

Voteaza & Distribuie

Descriere

In functie de meseria fiecaruia, sunt unele situatii in viata, profesionala, de cele mai multe ori, cand suntem pusi in situatia de a tine un discurs. Ajuns intr-un astfel de moment, te simti probabil emotionat si nici nu mai stii pe ce sa pui mana cand trebuie sa-ti pregatesti discursul.

Prezentarea unui discurs

Prezentarea unui discurs

Inainte de toate trebuie sa incerci sa iti dai seama ca situatia in care esti pus e una onorabila, daca s-a apelat la tine pentru acest lucru, inseamna ca ai ceva de spus, fie ca iti vei sustine discursul de sfarsit de liceu, de sef de promotie sau la munca.

Pornind de la acest lucru, increderea in tine ar trebui sa creasca, esti intr-o pozitie privilegiata si nu-ti mai ramane decat sa iti pregatesti cu grija discursul, sa te pregatesti si apoi sa te prezinti, fara emotii, in fata unui public curios.

Va vom prezenta cativa pasi care pot ajuta persoanele care se confrunta cu pregatirea si sustinerea unui discurs
  • Identifica-ti tema discursului! Daca poti sa iti alegi tu tema de dezvoltat, alege un subiect pe care stii ca il stapanesti si care este potrivit pentru publicul tau.

  • Documenteaza-te cu privire la subiectul ales! Daca nu este un subiect cu care sa fi familiar, cauta mai multe informatii despre tema respectiva. Poti apela la enciclopedii, diverse publicatii din domeniu respectiv sau la Internet.

  • Afla cam cate minute va trebui sa vorbesti! Acest aspect legat de timp este foarte important, pentru ca atunci cand iti pregatesti discursul poti sa scrii prea mult ori prea putin pentru timpul care iti va fi acordat. De asemenea, poti sa inserezi, dupa discurs, o bucata de timp dedicata intrebarilor din public. Exereseaza si prezinta-ti singur discursul singur de cateva ori pentru a vedea de cat timp ai nevoie.

  • Cunoaste-ti publicul! Adu in discutie lucruri despre care audienta este interesata. Vei stii dinainte cu ce public vei avea de-a face, iar acest lucru te poate ajuta cand vine vorba de abordarea unui subiect anume. Axeaza-te pe exemple!

    Exerseaza-ti discursul!

    Exerseaza-ti discursul!

  • Scrie o propozitie scurta despre subiectul atins, precum un titlu/tema centrala a unei lucrari. Aceasta propozitie trebuie sa reprezinte ideea centrala, fundamentul discursului tau.

  • Fa-ti schite ale discursului, pe cartonase, unde poti nota cuvintele cheie ale discursului. Nu este indicat sa iti scrii discursul. Cuvintele cheie sunt notate pentru a-ti ajuta memoria si n-ar trebui sa fie mai mult de 3 pana la 5 teme care sa iti sustina propozitia initiala, tema centrala a discursului.

  • Foloseste un cartonas pentru introducere, cate unul sau doua pentru fiecare tema subordonata si inca unul pentru concluzie.

  • Noteaza-ti propozitii scurte sau chiar numai cate un cuvant cheie. Acestea trebuie sa fie cele care sa-ti aminteasca despre ce trebuie sa discuti. Acestea vor reprezenta un mecanism de declansare pentru cele ce urmeaza a fi spuse.

  • Relateaza povesti, caci acestea reprezinta limbajul universal si fiecare se regaseste in cate o poveste. Bineinteles, aceste povesti trebuie sa fie legate de subiectul pe care il prezinti, sa ofere exemple potrivite si sa-ti faca discursul mult mai interesant.

  • Exerseaza-ti discursul in fata unui prieteni sau in fata oglinzii. Imagineaza-ti ca ai in fata ta publicul si incearca sa nu te focusezi pe cartonase.

  • Cand prezinti discursul, nu te preface ca esti un expert in ale vorbitului in public, nimeni nu te va asculta daca arati ca tu le stii pe toate, chiar daca majoritatea nu stapanesc subiectul la fel de bine ca tine. Impartaseste-le informatia.

    Prezentarea unui discurs

    Prezentarea unui discurs
  • Pastreaza contactul vizual cu publicul, respira usor si nu te grabi cand vorbesti. Daca nu poti sa te uiti in ochii lor, pastreaza-ti privirea in zona capetelor celor din fata, insa nu iti fixa privirea numai intr-un punct, este indicat sa para sau chiar sa reusesti sa privesti, pe rand, mai multe persoane din public. Daca observi ca unele persoane zambesc si agreeaza ceea ce spui, pastreaza acele persoane drept puncte de reper in prezentare si priveste-le cand vorbesti.

  • Ai grija la limbajul gesturilor, mimica si expresiile tale pot sa arate publicului daca esti emotionat sau neincrezator, pe langa contactul vizual, trebuie sa fii atent la expresia fizica cu care te prezinti. Incearca sa fii senin, sa zambesti pentru a atrage atentia publicului asupra ta.

  • Nu pleca din fata publicului chiar dupa ce ai terminat de prezentat discursul, ci numara in minte pana la cinci. Este posibil ca unii sa reactioneze mai tarziu si sa-ti puna intrebari, fapt pentru care este indicat sa fii in fata cand acestia vor sa afle mai multe despre tema prezentata.

  • Totodata, este important sa tii cont de vestimentatie, te vei simti bine, daca vei arata bine, de aceea trebuie sa iti alegi cu grija tinuta, bineinteles, office si sa te simti confortabil in acelasi timp. Oamenii sunt foarte atenti la detalii, iar unele tinute le fura ochii, dar nu trebuie sa te simti nici complexat intr-o anumita tinuta, caci aceste emotii te pot trada.

  • Fii calm, nu vorbi prea repede, asigura-te ca te faci inteles si nu uita sa te folosesti de simtul umorului, in cazurile in care este posibil, caci vei avea audienta de partea ta.