Contraceptia orala pe glob

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2888

Voteaza & Distribuie

Descriere

Planificarea familiala le ofera femeilor libertatea de avea o viata asa cum isi doresc, precum si posibilitatea de a alege educatia sau cariera si nu numai, de a-si intemeia o familie.

Dintre cele aproximativ 80 de milioane de femei din intreaga lume care folosesc pilula contraceptiva, majoritatea locuiesc in Europa si Statele Unite ale Americii. In cazul tarilor est-europene, pilula este folosita in proportii cuprinse intre 15% si 40%, in functie de tara.

In America Centrala si de Sud, aproximativ 16 milioane de femei aleg pilula drept metoda personala de contraceptie. Din anii `60 pana in 2000, rata contraceptiei orale a crescut considerabil in aceasta zona a lumii de la 15% la peste 70%.

Situatia este total diferita in lumea araba. In tari precum Emiratele Arabe Unite, Quatar, Dubai sau Bahrain, populatia se afla in scadere, ceea ce duce la politici guvernamentale care descurajeaza planificarea familiala.

In Arabia Saudita, femeilor le este permisa vizita la medicul ginecolog doar insotite, insa, in mod suprinzator, rata de acceptare a pilulei contraceptive este mai ridicata decat in Europa de Est. In Emiratele Arabe, cota de piata a contraceptivelor orale este printre cele mai mari din lume.

In Africa, ca si in alte regiuni ale lumii unde populatia traieste cu preponderenta in zone rurale, contraceptia este determinata de educatie, de nivelul dezvoltarii culturale si de contextul social al fiecarui individ.

In Asia, metoda contraceptiva difera de la o tara la alta in functie de alegerile cuplurilor. In Filipine si Tailanda, de exemplu, pe primul loc se afla contraceptia orala, desi pe intreg continentul metoda nu este foarte raspandita.

In China, exista o politica oficiala care restrange drepturile familiei la a avea un singur copil. Aceasta masura duce la un procent de 87% de femei maritate care aleg metodele contraceptive in zilele noastre. Pilula are deocamdata un grad de acceptare de numai 2%, insa creste treptat.

In cazul Japoniei, pilula a fost introdusa ca metoda contraceptiva abia in 1999, ceea ce face ca aceasta sa fie ultima tara dezvoltata care sa preia inovatia. In prezent, 5% dintre femeile japoneze care aleg contraceptia o prefera pe cea orala.