Complicatiile histerectomiei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari38526

Voteaza & Distribuie

Descriere

histerectomia


Histerectomia este indepartarea chirurgicala a uterului sau a pantecelui mamei. Dar aceasta nu este la fel de simpla pe cat pare in aceasta definitie. Conform cercetarilor fundatiei HERS si Asociatiei de Histerectomie, aceasta operatie are consecinte pe termen lung, nu doar pe corpul femeii, dar si asupra partii psihologice.


Statistica mai spune ca dupa o interventie chirurgicala de histerectomie, 58% din femei nu sunt capabile sa se intoarca la activitatile de lucru anterioare si aproximativ 43% sunt incapabile sa mai lucreze ceva in general. Complicatiile histerectomiei incep chiar inainte de operatia propriu-zisa.


Complicatiile histerectomiei

Un raport de Obstetrica si Ginecologie recent publicat puncteaza faptul ca simptomele pentru 9 din 12 histerectomii nu au respectat principiile directoare stabilite de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie pe care le presupune procedura.



Histerectomia este recomandata uneori in mod eronat, multe femei fiind supuse in mod inutil procedurii chiar daca acestea ar putea fi tratate prin intermediul unor proceduri alternative cum ar fi embolizarea arterelor uterine, miomectomie, extirparea endometriala cu laser sau electrocauterizarea, pentru cazurile de test Papanicolau anormal. Aceasta se numeste "interventie chirurgicala electiva", deoarece nu este realizata ca o masura de urgenta.


Histerectomia este efectuata, in primul rand, in cazurile de cancer uterin, fibroame uterine, sangerari vaginale persistente (menoragie), endometrioza, durere pelvina cronica in timpul menstruatiei, prolaps uterin, etc. Necesitatea operatiei chirurgicale trebuie stabilita de un medic specialist.



Cele mai multe histerectomii se realizeaza printr-o incizie in abdomenul inferior. Pe de alta parte, modul cel mai putin comun este de a elimina uterul doar printr-o incizie in partea de sus a vaginului, dupa care aceasta este cusuta. Interventia se realizeaza sub anestezie generala, care poate duce la reactii alergice si leziuni minore ale nervilor.


Pot avea loc pierderi excesive de sange, care necesita transfuzii de sange. De asemenea, exista riscul de infectii ale tractului urinar, infectii vaginale sau infectii ale pieptului. Cel mai sever dintre riscurile histerectomiei este lezarea vezicii urinare, care se poate intampla in timpul inciziei abdomenului. Este numita incizie "oarba" daca chirurgul nu poate vedea organele de baza.


Chiar daca aceasta lezare este prevenita, riscul de incontinenta a vezicii urinare sau nevoia frecventa de urinare exista dupa cele mai multe histerectomii. De asemenea, Asociatia de Histerectomie clarifica faptul ca daca o femeie trece printr-o histerectomie in care ovarele nu sunt eliminate, ea are un risc de 50% de a suferi de insuficienta ovariana in termen de 5 ani de la operatie.


Complicatiile histerectomiei dupa operatie

Indiferent cat succes are interventia chirurgicala, o femeie se va confrunta cu complicatii de recuperare dupa histerectomie. Reactiile femeii la schimbarile fizice au o influenta majora asupra acceptarii psihologice a schimbarii produse de operatie. Femeia operata trebuie sa accepte faptul ca nu va mai putea face copii, si exista o sansa de 50% ca menopauza sa inceapa in termen de cinci ani de la operatie, indiferent de varsta.


In cazul in care interventia chirurgicala in cauza este ooforectomie (interventie chirurgicala pentru indepartarea ovarelor), menopauza va incepe imediat dupa operatie. Chiar si o menopauza normala cauzeaza modificari ale starii de spirit care sa conduca la depresie, anxietate si iritabilitate. Asadar, aparitia brusca a menopauzei poate deranja din punct de vedere emotional.


Alte complicatii ale histerectomiei

  • Pentru aproximativ sase saptamani de la operatie, riscul de formare a cheagurilor de sange in venele mari ale picioarelor si plamanilor este ridicat. Contraceptivele orale si medicamentele de inlocuire hormonala cresc si mai mult acest risc. Multe femei sangereaza timp de doua-trei saptamani de la chirurgie.


  • In afara de incontinenta urinara (eliminarea involuntara de urina), retentia urinara (incapacitatea de a urina) este intalnita mai ales la femeile care au suferit histerectomie vaginala. Chiar si constipatia este un fenomen frecvent, dat fiind efectul direct asupra tranzitului intestinal.


  • In cazul in care ovarele sunt indepartate, pot avea loc modificari hormonale majore, ceea ce duce la pierderea densitatii osoase, slabiciunea planseului pelvin si a muschilor vaginali si un risc crescut de atac de cord.


  • Viata sexuala este afectata in mod direct datorita diminuarii sau absentei apetitului sexual pentru preludiu si sau pierderii orgasmului. De asemenea, senzatia de placere in clitoris si labii este diminuata.


  • Reducerea nivelului de energie se manifesta prin oboseala profunda, pierderea puterii si eventual scaderea in greutate, cuplate cu dureri de spate, dureri musculare, rigiditate, senzatie de amorteala si furnicaturi in maini, brate si picioare.


  • Fundatia HERS sustine ca cel mai mare efect secundar al histerectomiei este schimbarea de personalitate a femeii, care conduce la dificultati in socializare, pierderi de memorie pe termen scurt, accese de nervozitate si dureri de cap.



Aceste complicatii majore ale histerectomiei depind in mare masura de tipul de interventie chirurgicala efectuat (chirurgia deschisa necesita incizii mai mari iar o interventie chirurgicala laparoscopica se face cu incizii mai mici) si daca a fost histerectomie totala sau partiala.