Complexul monumental Constantin Brancusi de la Targu-Jiu

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13291

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toata viata, Constantin Brancusi si-a exprimat dorinta de a crea lucrari pe o scara larga. In 1926, in timpul primei sale sederi la New York, vrea sa ridice Coloana Infinitului in inima Central Park-ului. In acelasi an, vrea sa faca o Pasare in spatiu de trei metri inaltime pentru vila lui Charles de Noailles. Dar aceste proiecte se confrunta cu probleme tehnice si cu intransigenta lui in ceea ce priveste calitatea materialelor utilizate.



La inceputul anilor \'30, Brancusi accepta, la cererea maharajahului Indorei, sa proiecteze un Templu de Izbavire sau de Meditatie. Proiectul include o singura camera in forma ovala pura de la inceputul lumii, si in centru, un lac pe marginea caruia trebuiau sa fie amplasate 3 Pasari in spatiu, cumparate de Maharajah de la Brancusi. Cele trei versiuni ale Pasarilor, una de marmura alba, alta din marmura neagra si ultima din bronz lustruit, trebuiau sa fie puse in valoare de luminatoare, marcand ritmul cosmic al soarelui pe suprafata materialelor. Un coridor subteran ar fi permis accesul unei singure persoane in interiorul acestei forme cosmogonice. Din pacate, acest proiect nu a fost niciodata realizat.



In cele din urma, singura lucrare monumentala terminata este cea de la Targu Jiu, ridicata in memoria soldatilor morti in timpul primului razboi mondial, pe axa Bulevardului Eroilor, in apropiere de satul lui Brancusi. Monumentul este format din trei parti si acopera temele principale ale operei sale.



Primul monument, Masa Tacerii, este format dintr-o masa de piatra, mica si rotunjita, inconjurata de douasprezece scaune in forma de clepsidra.


masa_tacerii


Al doilea, Poarta Sarutului are o inaltime de 5m, o lungime de 6m si o latime de 2m. Preia tema Sarutului, cele doua fiinte din sculptura originala fiind gravate pe toata lungimea pragului de sus a usii, in timp ce cei doi piloni pastreaza doar ochii cuplului, deveniti o forma rotunda dubla, perfect concentrica si impartita la mijloc.


poarta_sarutului


Urmand axa pe care se afla Masa Tacerii si Poarta Sarutului, se ajunge la al treilea monument, Coloana Infinitului, care, cu cei 29 m inaltime finalizeaza procesul de aliniere a intregului.


coloana_infinitului


Pentru Brancusi, o opera monumentala nu poate fi legata de o simpla schimbare de scara. Cu ansamblul de la Targu Jiu, el modicfica conceptul de monument, care nu se mai impune prin caracteristicile sale formale autonome, ci prin relatia pe care sculpturile o intretin unele cu altele, cu mediul lor si cu deplasarea corpului privitorului.



Unitatea spirituala intre operele de la Targu Jiu exista deja in atelier. A sculptat mai multe variante ale Coloanei Infinitului, iar clepsidrele Mesei tacerii au iesit tot din atelier.


surse imagini: www.util21.ro, www.romeohuidu.com, www.momentaryawe.com