Clonarea cardurilor inlocuita de furtul direct

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3064

Voteaza & Distribuie

Descriere

Artistii escrocheriilor cu cardurile de credit si debit incep, tot mai mult, sa recurga la metodele traditionale pentru a goli conturile victimelor lor, renuntand la clonarea cardurilor in favoarea furtului lor direct.


Pe masura ce bancile ofera detinatorilor de conturi carduri dotate cu sisteme de protectie tot mai avansate, membrii retelelor de „carderi" se trezesc tot mai des in situatia de a nu putea copia cardurile avute de ei in vedere, chiar daca au obtinut date importante prin neglijenta detinatorilor lor.


Astfel, pierderile financiare legate de carduri au scazut in Marea Britanie cu 9% in comparatie cu anul trecut. Cards Association din Londra a facut cunoscut ca aceste este cel de-al treilea an consecutiv cand se inregistreaza astfel de reduceri, ceea ce arata ca masurile de protectie luate de sistemul bancar (la costuri destul de ridicate) incep sa dea rod. Si pentru ca nu le mai pot clona cu atata usurinta ca inainte – cipul inclus pe card este unul din elementele de securitate care le da probleme – escrocii recurg la metodele traditionale de a pune mana pe carduri.



ATM


victima la ATM



Ei distrag atentia detinatorilor lor pentru a le putea sustrage direct. Politia afirma ca delincventii distrag atentia victimelor lor la magazine, la casierii, dupa ce-si achita cumparaturile, sau chiar in fata ATM-urilor. Trucul cel mai uzitat la ATM-uri este „spectacolul" cu bunul samaritean care te atentioneaza ca ti-a cazut o bancnota de 50 tocmai cand ai terminat de tastat suma ceruta si astepti banii. Te apleci, s-o iei, zici „multumesc", si cand revii la bancomat, constati ca ti-au disparut si banii, si cardul, iar „bunul samaritean" s-a topit si el in vazduh.


In acelasi timp, fraudele prin tranzactii bancare online au scazut (in Marea Britanie) cu 32% fata de anul trecut, in primele sase luni ale anului in curs, pentru ca utilizatorii lor sunt mult mai circumspecti si bancile au implementat sisteme anti-frauda foarte sofisticate, mult mai greu de pacalit de catre hackeri.


Acestia prefera sa „cloneze" website-urile bancare prostindu-si victimele sa tasteze date importante, cum ar fi numarul de card si PIN-ul. Uneori, escrocii apeleaza diferite numere de mobil si pretind ca sunt politisti sau angajati ai bancii, spunand victimelor lor ca tocmai au constat operatiuni neobisnuite efectuate pe cardurile acestora si le cer sa tasteze unele detalii legate de card. Ei deduc cifrele formate datorita sunetelor scoase de tastatura telefonului mobil, se folosesc de ele pentru a accesa contul bancar al victimelor, golindu-l.


Politia britanica a inregistrat un numar tot mai mare de fraude bancare efectuate prin metodele traditionale, escrocii folosindu-se de distragerea atentiei victimelor fie pentru a le fura cardul, fie pentru a obtine datele legate de conturile lor. Politia atrage atentia ca ofiterii de politie sau bancile nu vor suna niciodata sau nu vor contacta pe nimeni prin e-mail pentru a cere cuiva detalii de logare in sistemul bancar online, sau despre carduri si PIN-uri.


Nu intotdeauna detinatorii de carduri sunt protejati in caz de pierderi financiare prin furtul acestuia, sau folosirea ilegala a detaliilor lor de cont. Pentru prevenirea loviturilor date in fata ATM-urilor, bancile inca se straduiesc sa gaseasca cele mai bune metode de descurajare a lor.


Studentilor de la Colegiul St. Martins din Londra li s-a cerut sa propuna diferite metode de protectie la ATM-uri. Evident, nu toate pot fi aplicate, insa proiectul a dus la cateva propuneri interesante si la o expozitie intitulata Proiecte Impotriva Delictelor. Unul dintre acestea este oglinda circulara propusa de Satoru Kusakabe, care, instalate la bancomate, permit clientilor sa vada cine este in apropierea lor, fara a fi nevoiti sa se intoarca.


Un alt proiect interesant este cel al Zsofiei Ujhely, studenta de 24 de ani din Budapesta, care a realizat o tastatura dotata cu senzori speciali, care nu permite tastarea PIN-ului decat daca sunt atinse cele cateva taste speciale care nu pot fi apasate decat cu palma stanga facuta caus. Acest lucru ascunde PIN-ul format de utilizator. Acesta trebuie sa fie insa atent si la „traditionalisti", care-i vor fura cardul daca uita de prudenta prin supermarket.