Cele mai demente tentative de asasinat asupra presedintilor

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriFord, Sefi de stat, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4137

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tentativele de asasinat avandu-i drept tinta pe sefii de stat sau capetele incoronate au zguduit istoria, iar unele au schimbat atat de drastic cursul evenimentelor incat nimic n-a mai fost apoi „ca inainte". Unele atentate la viata presedintilor au fost sofisticate, dar in unele cazuri autorii lor aveau probleme grave, fiind bolnavi mintal, dar chiar si acestia au ajuns extrem de aproape, uneori, de realizarea obiectivului lor.

Au fost cele mai ciudate si dementiale tentative de asasinat, inspaimantator de aproape de reusita. Nu ai nevoie de un film de groaza pentru a simti fiori reci pe sira spinarii cand constati ca pana si un om cu mintea dusa poate fi atat de aproape de schimbarea cursului istoriei. Iata cativa dintre acesti anti-eroi, desprinsi, parca, din galeria unor cazuri clinice:

1. Richard Pavlick (1887-1975) – tinta sa a fost presedintele John F. Kennedy. La varsta de 73 de ani, Richard Pavlick isi mentinea mintea „treaza" si vigoarea logica prin comentarii vehemente despre politicieni, „bogatani" si catolici. Toate aceste nenorociri se abatusera atat de crunt asupra natiunii la inceputul mandatului presedintelui Kennedy, incat Pavlick a simtit, brusc, nevoia de a face ceva, ceva drastic. El era chiar omul indicat sa ia masuri imediate.

Se pare ca Pavlick a invatat tot ce trebuia el sa stie despre asasinate dintr-un roman politist. Apoi decis ca ar fi o idee grozava sa inunde un oficiu postal din oras cu vederi purtand texte criptice despre intentiile sale. Mai mult, Pavlick s-a apucat sa-l urmareasca pe Kennedy, iar in decembrie 1961 si a decis ca-l va lichida pe presedinte. Avea insa oroare de pistoale si pusti, pentru ca pentru a le manui iti trebuia un anumit antrenament si, pe deasupra, se mai puteau si bloca. Asa ca a gasit solutia sub forma unui Buick 1950, incarcat cu dinamita. Pavlick considera, se pare, ca evenimentele vor fi atat de bubuitoare incat nu mai era necesar sa traiasca si sa vada urmarile. Daca planurile i-ar fi reusit, faptele sale ar fi fost, probabil, descrise in orice manual Al-Qaeda.

John F. Kennedy si sotia sa

John F. Kennedy si sotia sa, Jacqueline

Ca in fiecare duminica, presedintele Kennedy si Prima Doamna a SUA, Jacqueline, s-au indreptat spre biserica. Nu aveau habar ca un dement ii pandea la volanul unei masini incarcate cu dinamita.

La prima sa incercare, Pavlick a observat ca presedintele ii adusese cu el si pe cei doi copii ai sai, asa ca a ezitat. Intre timp, baietii destepti rezolvasera sarada alcatuita din indicii expediate prin posta, afland unde se va afla Pavlick si au anuntat Serviciul Secret. Cand a pus la cale a doua tentativa de asasinare a presedintelui (tot cu masina-capcana), agentii Serviciului Secret l-au localizat. Cand l-au arestat, au gasit in portbagajul masinii sapte batoane de dinamita conectate la sursa de curent a masinii.

Se crede ca prima data Pavlick se prezentase la „intalnire" cu mult mai multa dinamita, dar temandu-se ca ar putea fi descoperit inainte de atentat, a eliminat mare parte din incarcatura exploziva inchipuindu-si ca este OK daca ai prin portbagaj numai cateva batoane de dinamita, mai ales cand e afli in preajma presedintelui SUA. A fost internat intr-o clinica de boli mintale, a fost eliberat dupa cativa ani, si atunci s-a decis sa-l terorizeze pe dirigintele oficiului postal unde-si expediase el ilustratele pline de talc.

2. Lynette Fromme - zisa si „Scartaita" – (1948 - ) – tinta ei a fost presedintele Gerald Ford. A crescut traind visul oricarei fetite: calatoriile prin Statele Unite si Europa impreuna cu o trupa de dans artistic. Apoi s-a mutat in L. A., unde s-a „comutat" imediat pe droguri si l-a intalnit si pe „charismaticul" Charles Manson.

Lynette a fost rapid cucerita de filosofia cinica si grotesca admiratorului lui Alesteir Crowley si s-a alaturat Familiei. Lynette Fromme, „Scartaita", era fericita ca a fost acceptata. S-a alaturat cauzei „ecologiste", promovata de Manson, chiar daca aceasta presupunea doar curatarea mediului de prezenta presedintelui SUA, Gerald Ford, unul dintre cei mai stersi si insipizi lideri de la Casa Alba.

Lynette Fromme

Lynette Fromme, "Scartaita"

Fromme si-a luat misiunea in serios si a aparut in parcul Capitoliului la data de 5 septembrie 1975, drapata intr-o roba rosie, convinsa ca se integreaza perfect in peisaj. In timp ce presedintele Ford discuta cu multimea aflata in parc, unde iesise la o plimbare, a remarcat cum, din primul rand de oameni, se ridica o mana. Spre surprinderea sa, nu era o tentativa a cuiva de a-i atrage atentia asupra sa. Mana tinea un Colt indreptat spre el. Numai ca inainte ca Lynnette sa apuce sa traga, un agent al Serviciului Secret, aflat langa ea, si-a bagat degetul in spatele tragaciului impiedicand deschiderea focului si a imobilizat-o pe Fromme.

Oricum, biata de ea uitase ca nici nu avea glont pe teava. Arestata pe loc a fost pusa sub acuzare pentru tentativa de asasinat. O alta femeie, Sara Jane Moore, a incercat sa-l ucida pe Ford la numai saptesprezece zile dupa ea. Nici Moore n-a reusit sa traga si presedintele Ford a lasat-o mai moale cu baile de multime. Se pare ca, oricum, femeile nu-l prea placeau.



Alte tentative de asasinat asupra sefilor de stat{title}

3. John Hinckley Jr. (1955 - ) – tinta sa a fost presedintele Ronald Reagan. John Hinckley Jr., compozitor ratat, avea o gramada de timp la dispozitie, din moment ce problemele legate de existenta erau rezolvate de averea tatalui sau. Asa ca nu-i de mirare ca a vazut filmul Taxi Driver, cu Robert De Niro, de vreo 15 ori. Nu ca i-ar fi placut actorul cu alunita pe obraz, sau stilul sau de a conduce. Era obsedat de Jodie Foster, care juca in film rolul unei prostituate minore. S-a inscris la Yale in 1980, cand a aflat ca si ea era acolo la facultate, intrand in contact cu ea. N-a reusit s-o „farmece" si s-a decis sa faca altceva ca s-o impresioneze, cum ar fi uciderea presedintelui SUA.

In prima instanta a incercat sa-l omoare pe Jimmy Carter, dar a fost arestat sub acuzatia de detinere ilegala de armament si munitie inainte de a avea sansa de a incerca ceva. Tenace, a asteptat pana in martie 1981, incercandu-si „norocul" cu Reagan. Presedintele tocmai rostise un discurs la Hilton Hotel din Washington D.C. si se intorcea la limuzina sa, cand a fost salutat de o multime de admiratori si echipe de televiziune. In acel moment, Reagan avea sustinerea a peste 73% din electorat, asa ca a fost socat cand un tip a aparut cu un pistol in mana, tragand de sase ori in directia sa.

tentativa de asasinat a lui John Hinckley Jr.

tentativa de asasinat a lui John Hinckley Jr. asupra presedintelui Ronald Reagan

Lui Hinckley i-au trebuit 3 secunde ca sa traga sase focuri, ranindu-l pe presedinte. N-a fost o lovitura directa, glontul ricosand, de fapt, de pe usa limuzinei blindate.

Giuseppe Zangara

Giuseppe Zangara

4. Unul dintre personajele implicate in atentate caraghioase ar putea fi si italianul Giuseppe Zangara (1900-1933), care a incercat sa-l omoare pe Herbert Hoover, cel de-al treizeci si unulea presedinte al SUA, deoarece era convins ca acesta provoca boli prin mijloace supranaturale.

Zangara suferise de apendicita si flatulenta cronica. Din cauza ei parea ca are in pantaloni un motor in doi timpi. Dar pana sa se hotarasca el, Hoover si-a incheiat mandatul la Casa Alba, predandu-i stafeta lui Franklin Delano Roosevelt. Se pare ca Zangara s-a „multumit" si cu acesta, incercand sa-l impuste in timpul unui discurs la Chicago. Pentru ca era scundac, a fost nevoit sa se urce pe un scaun, devenind foarte vizibil. In plus, flatulenta lui atrasese atentia asupra sa. Inainte sa-l poata opri cineva, a tras de sase ori, lovind cinci oameni si ucigand unul. Nu si pe presedinte. Zangara a flatulat copios si pe scaunul electric.