Cele mai bune legume si fructe pe care sa le consumi primavara

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari44593

Voteaza & Distribuie

Descriere

Primavara bate la usa si a venit momentul sa sarbatoriti acest moment consumand cat mai multe fructe si legume de sezon. Incepeti "curatenia" de primavara a organismului din interior spre exterior! Iata opt alimente de primavara pline de nurtienti, cu efecte beneficie asupra sanatatii si care ii vor juta pe cei aflati la dieta sa slabeasca mai repede.


1. Sparanghelul

O portie din aceasta vegetala frageda asigura mai bine de 50% din necesarul zilnic de vitamina K, care are un rol esential in curatarea sangelui si intarirea oaselor. Sparanghelul este o sursa buna de fier mai ales pentru vegetarieni si trebuie consumat cu precadere de catre femei pentru ca intareaste oasele, parul si unghiile.


fructe-legume


2. Spanacul

Aceasta frunza versatila hraneste organismul din cap pana in picioare dar cel mai bine protejeaza vederea. Spanacul este bogat in antioxidanti, mai ales in beta-caroten si vitaminele C si E, care reduc riscul instalarii cataractei si a degenerarii maculare (slabirea vederii din cauza retinei) prin neutralizarea radicalilor liberi. Spanacul este o sursa buna de luteina si zeaxantina, niste nutrienti care protejeaza ochii de actiunea razelor solare care afecteaza retina.


3. Capsunile

Aceste fructe dulci si zemoase sunt cea mai buna sursa de vitamina C a primaverii, ajutand corpul sa produca colagen, o proteina structurala care mentine tineretea pielii. Capsunile nu au multe calorii si sunt perfecte pentru cei care vor sa tina o dieta sau sa combata diabetul.


vegetale



4. Feniculul

Feniculul este o leguma de primavara cu o textura crocanta si o savoare unica. Dieta bogata in potasiu ajuta organismul sa reduca nivelul de sodiu, imbunatatind tensiunea arteriala. Feniculul este bogat in potasiu deci ar trebui consumat cu incredere de catre toti cei care au probleme cu hipertensiunea.


5. Ceapa verde

Ceapa verde este un aliment-minune impotriva cancerului si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica mai ales primavara, cand este proaspat si se gaseste din abundenta. Frunzele de ceapa verde sunt pline de sulf si combat aparitia cancerulului. Studii de laborator au relevat faptul ca ceapa verde dezactiveaza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase, combatand cu succes mai multe tipuri de cancer.


vegetale1


6. Mazarea

Mazarea proaspata este o delicatesa. Mazarea este un aliment care trece imediat primavara dar care poate fi pastrata si consumata pe parcursul intregului an atunci cand este conservata. Daca aveti ocazia sa gasiti mazare proaspata in piata, ar fi bine sa o cumparati imediat pentru ca reduce colesterolul rau cu 3-5%. Mazarea este plina de fibre si poate fi digerata mai usoar, reducand sindromul colonului iritabil atunci cand este consumata in mod regulat.


7. Salata verde

Salata verde este o sursa excelenta de vitamina A si vitamina K dar si de potasiu. Este plina de fibre, carbohidrati si protenine si nu are grasimi mai deloc. Litiul, calciul si mineralele pe care le contine, face din salata verde un aliat de nadejde in curele de slabire pentru ca fibrele sale umplu stomacul dand o senzatie de satietate care dureaza mult timp.


fructe-legume



8. Ridichea

Ridichea este bogata in acid ascorbic, acid folic, potasiu, magneziu si calciu, nutrienti care previn aparitia cancerului. Ridichea contine vitamina C si zinc, foarte eficiente in combaterea eruptiilor cutanate si a pielii uscate. De asemenea, ridichea trateaza constipatia, usureaza sitemul digestiv si este un excelent detoxifiant pentru organism mai ales atunci cand este consumata primavara.