Ce poti afla despre copilul tau din interpretarea desenului sau

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3238

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desenul unui copil este un mesaj, el transmite o emotie, o tendinta, un comportament folosind simboluri. Descoperim o fateta a personalitatii sale prin desenele pe care le face. Prin ele, copilul se exprima si povesteste ceva despre el insusi. Scopul desenului la copil nu este unul estetic. El experimenteaza, descopera. Intr-o perioada in care nu stapaneste indeajuns limbajul si nu se poate exprima in cuvinte, cel mic isi proiecteaza in gestul grafic lumea sa emotionala. Marile simboluri ale desenului sunt: soarele, apa, pomul si casa. Grafica ne arata cum se vede pe el insusi in universul lui.

Studiul desenului furnizeaza parintilor si educatorilor informatii esentiale despre evolutia copilului. Testele de evaluare a inteligentei si psihoterapia includ analiza desenelor care ajuta la a fi mai aproape de copil pentru a-l intelege si a-i da raspunsuri la intrebari la care el nu poate raspunde. Toate bucuriile, temerile, necunoscutul si atitudinile se regasesc in desenul copilului. Desenul insusi este o lume care evolueaza, pe masura ce copilul creste, intelege si se transforma.

Este insa gresit sa concluzionam ca plecand de la un singur desen putem trage concluzii definitive privind universul interior al copilului. Ne putem face doar o imagine de ansamblu a unei situatii sau a unui context, a unei experiente de viata prin care trece copilul intr-o perioada de timp.

Analiza desenelor prezinta similaritati cu analiza grafologica. Se studiaza atat imaginea de ansamblu, cat si particularitati privind liniile si formele obiectelor si personajelor. Se pot identifica sentimente ascunse, dezechilibre, temperamente. Astfel invatam sa intele-gem lumea copilului nostru si cum putem sa-l ajutam sa creasca armonios. Prin desen copiii isi exprima pulsiunile, elanurile si dorintele. El povesteste ceva despre el insusi, exprima o stare de spirit si perceptia lui asupra lumii care-l inconjoara.

Concluzie: Interpretarea desenelor este un instrument pentru cunoasterea copilului nostru, oferindu-ne in acelasi timp oportunitatea de a-l ajuta sa se dezvolte armonios, sa fie capabil sa-si gaseasca singur drumul in viata.