Ce mai fac fostele glorii ale gimnasticii romanesti?

Detalii

CategoriiSport
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10953

Voteaza & Distribuie

Descriere

S-au remarcat si s-au detasat clar fata de celelalte concurente la campionatele europene, mondiale si la jocurile olimpice. Au avut rezultate nemaipomenite si au facut ca imnul Romaniei sa se auda la fiecare competitie la care au participat. Este vorba despre fostele glorii ale gimnasticii romanesti care au concurat la nivel inalt, le-au infrant pe adversarele lor la fel de puternice, clasandu-se astfel printre cele mai valoroase sportive ale Romaniei. Retrase din activitatea competitionala, o parte dintre ele s-au dedicat antrenoratului, altele au intrat in arbitraj. Ce mai fac, totusi, fostele glorii ale gimnasticii romanesti?




Gimnastica


Gimnastica, sportul care a adus medalii Romaniei




Simona Amanar

Simona Amanar a inceput gimnastica la 6 ani, parintii ei alegand acest sport pentru ea. Campioana a declarat ca nu a regretat niciodatata faptul ca parintii au facut aceasta alegere, considerand la inceput gimnastica un joc. Mai tarziu, joaca s-a transformat intr-o activitate serioasa, cu responsabilitati, efort si dedicare, activitate care a rasplatit-o mai tarziu cu medalii si faima mondiala. In 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, Simona Amanar a inlocuit-o pe gimnasta Alexandra Marinescu in finala, la proba de individual compus. Decizia antrenorilor si a federatiei de a lua locul Alexandrei Marinescu a constituit o sansa unica pentru Amanar, intrucat aceasta a reusit sa obtina medalia de bronz, clasandu-se pe aceeasi treapta a podiumului cu colega sa, Lavinia Milosovici.




Simona Amanar


Simona Amanar




Apogeul carierei sale, considera fosta gimnasta, a fost reprezentat de Jocurile Olimpice de la Sydney, unde a castigat doua medalii de aur, o data cu echipa si a doua oara la individual compus si o medalie de bronz la sol. Campioana europeana, mondiala si olimpica a fost onorata in 2000 cu trofeul Sport Award, premiu acordat sportivilor comparabil cu Oscarul pentru cinematografie. Ca o recunoastere internationala a rezultatelor sale deosebite in gimnastica, Simona Amanar a fost inclusa in International Gymnastics Hall of Fame, din care mai fac parte nume mari precum Nadia Comaneci, Bela Karoly, Daniela Silivas sau Ecaterina Szabo.


In prezent, Simona Amanar locuieste la Timisoara, este casatorita cu avocatul Cosmin Tabara si au impreuna un baietel, Alexandru Iosif, nascut in 2002. S-a retras din activitatea competitionala in 2000, dupa Jocurile Olimpice de la Sydney. Dupa terminarea facultatii, a lucrat la o scoala si la o gradinita, pregatind sportiv cateva grupe de copii. Ulterior s-a angajat ca asistent universitar la Facultatea de Sport a Universitatii de Vest din Timisoara si, in paralel, este vicepresedinta Federatiei Romane de Gimnastica.


Lavinia Milosovici

Lavinia Milosovici, cunoscuta ca Milo in lumea gimnasticii, este detinatoarea a 19 medalii mondiale si olimpice. Fosta gimnasta de talie mondiala a obtinut nota 10 la finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Barcelona, performanta care nu s-a mai repetat de atunci.



Milo a adus Romaniei de la Barcelona doua medalii de aur la sarituri si sol, o medali de argint cu echipa si un bronz la individual compus, iar de la Jocurile Olimpice de la Atlanta, romanca a venit acasa cu doua medalii de bronz, la echipe si la individual compus.




Lavinia Milosovici


Lavinia Milosovici




Dupa ce a scris pagini de istorie, Lavinia Milosovici s-a retras din gimnastica si s-a intors la Lugoj, orasul natal, unde a inceput cariera de antrenor. Intre timp s-a casatorit cu Cosmin Vanatu, ofiter de politie si au avut impreuna o fiica, Denisa Florentina, care s-a stins din viata la numai 4 ani, din pricina unei boli a sistemului nervos.


In 2011, in cadrul ceremoniei International Gymnastics Hall of Fame, campioana a fost inclusa in galeria fostelor glorii ale gimnasticii mondiale, alaturi de alte nume grele precum Octavian Bellu si colega ei, Simona Amanar.


Gina Gogean

Gina Gogean a avut o cariera sportiva senzationala, castigand un numar impresionant de medalii la competitiile olimpice, mondiale si continentale. De-a lungul carierei sale, a obtinut un total de 31 de medalii, dintre care 5 olimpice, 15 mondiale si 11 europene. La Jocurile Olimpice de la Barcelona a facut o impresie foarte buna, fiind cea mai tanara sportiva din lotul olimpic roman si obtinand totusi o medalie de argint. De atunci s-a impus printre gimnastele de top care aveau sa fie urmarite cu mare interes la competitiile de mare anvergura. Desi a fost criticata pentru lipsa gratiei si a expresivitatii artistice, Gina Gogean a compensat cu o imbunatatire constanta a executiilor si a tehnicii.




Gina Gogean


Gina Gogean




La Jocurile Olimpice de la Atlanta a realizat o performanta impresionanta, intrand in competiei dupa ce, in urma cu numai cinci saptamani, a suferit o operatie de apendicita.


In 2006, Gina Gogean s-a casatorit, avandu-i ca nasi pe fostii sai antrenori, Octavian Belu si Mariana Bitang. In 2011 a adus pe lume un baietel, Stefan. In prezent este antrenoare, arbitru, organizatoare de competitii sportive si lector universitar la Facultatea de Sport din cadrul Universitatii "Vasile Goldis" din Arad.


Maria Olaru

Medaliata cu aur si argint la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 si-a inceput activitatea sportiva la varsta de 6 ani, la Falticeni, apoi s-a mutat la clubul sportiv din Deva. In 1998 a trecut la lotul de senioare, clasandu-se pe primul loc cu echipa la Campionatul European de la St Petersburg. In 1999 a adus acasa 3 medalii olimpice de la Tianjin, China: doua de aur si una de bronz.




Maria Olaru


Maria Olaru, in dreapta fotografiei, alaturi de Simona Amanar si Andreea Raducan




Dupa olimpiada din 2000, Maria Olaru s-a retras din activitatea competitionala si s-a inscris la cursurile Universitatii de Vest din Timisoara. Dupa finalizarea studiilor, campioana a ramas in mediul academic ca asistent universitar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul aceleiasi universitati din Timisoara.


Andreea Raducan

Andreea Raducan a inceput gimnastica la varsta de 4 ani, la Barlad, orasul natal al fostei sportive. Timp de doi ani s-a antrenat la Onesti, la lotul national de junioare, iar in 1998 a fost selectionata pentru lotul national, mutandu-se la Deva. Andreea Raducan facea o impresie deosebita la barna, sarituri si sol, paralelele inegale fiind aparatul cel mai slab al gimnastei. La Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, Raducan s-a clasat pe locul 1 la proba de individual compus, iar treptele a doua si a treia ale podiumului au fost ocupate tot de doua romance, Simona Amanar si Maria Olaru.




Andreea Raducan


Andreea Raducan




Dupa finalizarea competitiei, Comitetul Olimpic International anunta ca Andreea Raducan a fost testata pozitiv pentru o substanta interzisa la acea vreme, pseudoefedrina. Gimnasta a fost descalificata, iar medalia de aur i-a fost inmanata Simonei Amanar. Cu toate acestea, Andreea Raducan a adus Romaniei de la Sydney inca doua medalii, de aur cu echipa si de argint la sarituri.



In prezent, fosta gimnasta este comentator sportiv si prezentator de televiziune. In paralel cu studiile doctorale in jurnalism pe care le urmeaza la Universitatea din Bucuresti, Andreea Raducanu este implicata in diverse activitati ale Fundatiei Olimpice Romane.