Ce este Programul Rabla si cum beneficiem de acesta?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2055

Voteaza & Distribuie

Descriere

Programul Rabla reprezinta un Program de Stimulare a Innoirii Parcului Auto. Acest program este cunoscut in randul majoritatii sub denumirea de Programul Rabla ce reprezinta un program guvernamental ce este indeosebi sustinut de fondurile alocate de catre Ministerul mediului. Scopul proiectului Programul rabla este acela de a elimina din trafic acele autovehicule ce sunt extrem de vechi si inlocuirea acestora cu autovehicule noi ce reprezinta un factor mult mai pun poluant.

Programul Rabla se deruleaza prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu ( AFM) inca din anul 2005. An de an este pus la dispozitia companiei un anumit buget fix pentru a putea fi acordate stimulente soferilor ce doresc sa isi schimbe masina veche cu o masina mai noua si, implicit, mai putin poluanta. Prin intermediul proiectului denumit Programul Rabla, pot fi cumparate atat autoturisme cat si autoutilitare usoare.

Modul de functionare al Programului Rabla consta in acordarea unei reduceri stabilite si anuntate inca de la inceputul anului pentru achizitia unui autovehicul nou, mult mai putin poluant. Insa aceasta beneficiarul poate intra in posesia tichetului de reducere doar in momentul in care el face dovada ca a casat masina veche. Cu toate acestea, diferenta dintre pretiul masinii noi si prima de casare obtinuta de la stat se achita din surse proprii, prin credit bancar sau printr-un contract de leasing financiar. In cursul acestui an, ca si in cazul anilor precedenti, in Programul Rabla statul suporta o reducere maxima egala cu prima de casare de 1.500 de euro, echivalent in lei.

Asadar, prima de casare de la stat este acordata la cumpararea unui autovehicul noi doar in situtia in care autoturismul vechi a fost casat la un centru autorizat, precum Remat Holding. Pentru a primi prima de casare, masina casata trebuie sa indeplineasca la randul ei anumite conditii atat din punct de vedere tehnic, cat si din punctul de vedere al vechimii. In primul rand, autoturismul predat pentru casare trebuie sa aiba o vechime mai mare de minimum 10 ani. Cu toate acestea, in cazul in care autoturismul vechi este predat spre casare de catre o institutie publica, vechimea minima trebuie sa fie de minimum 5 ani. De asemenea, autoturismul predat spre casare trebuie sa fie in stare de functionare si sa contina urmatoarele componente esentiale: motorul, sasiul, trenul de rulare si caroseria, echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dospozitivul catalizator.

In cadrul proiectului Programul Rabla , la casarea unui autoturism uzat, proprietarul acestuia primeste un tichet valoric de 1.500 de euro ce urmeaza a fi utilizat pentru a obtine reducerea aferenta in momentul achizitiei noului autoturism. Fiecare tichet valoric are o anume valabilitate inscrisa pe el si poate fi utilizat pana la data inscrisa. In situatia in care termenul de valabilitate al tichetului valoric este, din orice motiv, depasit, tichetul valoric nu mai poate fi utilizat dupa data inscrisa. Tichetul este transmisibil exclusiv intre persoanele fizice si poate fi inclusiv vandut de catre proprietarul autoturismului vechi (rabla) unei alte persoane interesate sa participe in cadrul proiectului Programul Rabla.