Cat de prietena ti-e painea?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2422

Voteaza & Distribuie

Descriere

paineDe 12.000 de ani de cand se consuma painea, compozitia ei s-a schimbat incontinuu. Daca la inceput, prin anii 8000 i.Hr, reteta era faina de grau si apa, in anul 1202 d.Hr. existau deja notiunile de paine alba si paine neagra.



Industria painii, la fel ca orice alta industrie a cunoscut o dezvoltare permanenta. Acum 100 de ani, s-a inventat masina de feliat paine, in 1930 retetei i s-au adaugat vitamine si minerale de catre americani si in 1941 painea continea si calciu.



Anii 90 si 2000 inscriptioneaza pe etichetele painilor tot felul de conservanti, indulcitori artificiali si gluten, ceea ce ne ingreuneaza decizia cand vine vorba de a alege un produs de panificatie care sa nu ne dauneze sanatatii.



Desigur, painea cea mai recomandata e cea fara prea multi indulcitori artificiali, fara prea multa sare, iar faina sa fie pura, nu imbogatita cu diversi aditivi. Daca va faceti probleme ca painea fara conservanti sa strica, bagati-o fara nici o problema in frigider sau chiar la congelator.



In Franta, brutarii au elaborat o reteta extrem de benefica pentru organism care contine in compozitia ei cereale integrale organice, apa purificata, seminte de dovleac, fibra organica de ovaz, faina alba organica, seminte de susan si de floarea soarelui, concentrat de soia si sare nerafinata. Din punct de vedere caloric, o felie are in jur de 100 de calorii. Alte informatii chimice: 5 gr de fibra, 8 gr proteine, 11 gr carbohidrati si 13 tipuri de vitamine si minerale.



Desi multe diete recomanda eliminarea painii din alimentatie, nu este tocmai indicat sa duceti acest plan la bun sfarsit, deoarece acest produs este o sursa de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale, si exista foarte multe variante de paine. Tot ce trebuie sa faceti este sa o alegeti pe cea mai sanatoasa si cea mai naturala.