Bucataria chinezeasca

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4455

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucataria chinezeasca este bogata, diversa si fascinanta. A devenit din ce in ce mai populara, in special in randul europenilor si americanilor, dar si printre australieni si sud-africani. Mancarea traditionala chinezeasca a inregistrat evolutii si transformari de-a lungul timpului, in functie de regiunile tarii si de epocile istorice prin care a trecut.




Bucataria chinezeasca


Bucataria chinezeasca




Bucataria chinezeasca pe regiuni

Principalele regiuni ale Chinei si-au pus amprenta asupra bucatariei traditionale. Vorbim despre bucatarie Sichuan, bucatarie Anhui, bucatarie Fujian, bucatarie cantoneza, bucatarie Hunan, Zhejiang, Hunan si Huaiyang.


Distinctiile dintre aceste stiluri culinare pe regiuni tin de diferentele climatice, de geografia regiunii, de istoria pe care regiunea o are in spate, de stilul de viata si de tehnicile traditionale de a gati. Unele stiluri regionale folosesc mult usturoi, ardei iute si condimente la mancare, in vreme ce altele merg mai degraba pe fructe de mare si peste.


Tehnicile de gatire variaza de la inabusire si fierbere pana la coacere, toate aducand o savoare aparte fiecarui fel pregatit. Rata pekineza, spre exemplu, este o specialitate chinezeasca extrem de cunoscuta in intreaga lume. Un alt aspect important al bucatariei chinezesti il reprezinta metodele de conservare a alimentelor. Uscarea, murarea, sararea sau fermentarea lor sunt cateva dintre metodele traditionale de pastrare a alimentelor timp indelungat, fara ca acestea sa se altereze.


Alimentele de baza ale bucatariei chinezesti

Bucataria chinezeasca are la baza cateva alimente principale in jurul carora construiesc felurile de mancare. Trebuie retinut pentru inceput faptul ca alimentatia chinezeasca are la baza in principal carbohidratii si apoi proteinele, spre deosebire de bucataria europeana care pune accent pe aportul ridicat de proteine.




Orez


Orezul, alimentul de baza al chinezilor




Orezul este un aliment de baza in China. Se cultiva pe scara larga si se consuma cel mai adesea fiert sau preparat la aburi. Pe langa faptul ca este consumat ca atare, orezul se foloseste ca materie prima pentru prepararea altor bauturi precum vinul, berea sau otetul.


Taiteii sunt un alt aliment popular in China. Se comercializeaza sub diverse forme, texturi si marimi, uscati sau proaspeti, si sunt folositi la supa sau ca garnitura la alte feluri de mancare. Cultura chineza a atribuit deja taiteilor o insemnatate simbolica, aceea a vietii lungi si prospere si a sanatatii de fier.




Taitei


Taitei




Preparatele din soia sunt la mare cautare in China. Tofu sau branza vegetala este o importanta sursa de proteine. De asemenea, sosul de soia este intens folosit in bucataria chinezeasca. Faina este si ea foarte cautata, la fel si legumele (in special varza si spanacul).


Condimentele ocupa un loc aparte in bucataria chinezeasca. Nu se prepara nicio mancare fara ghimbir proaspat, usturoi, piper, scortisoara, fenicul, cuisoare, ulei de susan, anason sau chilli. De asemenea, pentru o savoare aparte, in unele mancaruri se adauga ciuperci uscate, crevete maruntite si coaja de mandarina uscata.


Bauturi traditionale

Ceaiul reprezinta bautura traditionala a chinezilor. Se prepara din frunzele de ceai (Camelia sinensis) procesate dupa metode traditionale chinezesti si se bea pe tot parcursul zilei. Ceaiul chinezesc are o intreaga cultura in spate si se prepara si se serveste conform anumitor etichete, ceremonii si obiceiuri. Se bea alaturi de gustari precum fructe uscate, seminte, nuci, dulciuri si prajituri.




Ceaiul chinezesc


Ceaiul chinezesc




Huangjiu este o bautura alcoolica traditionala, preparata din cereale. Se consuma ca atare sau se foloseste la prepararea mancarurilor. Bucataria chinezeasca se mai lauda si cu celebrele ceaiuri din plante, folosite si ca metode terapeutice alternative.