Ben Heine

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3422

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ben Heine este un pictor, ilustrator, portetist, caricutarist si fotograf belgian foarte cunoscut, fapt dat de modul in care acesta se joaca cu arta. Desene si fotografii intr-un intreg ce-ti face zambetul sa apara pe buze. Acesta a fost nascut in Abidjan, pe Coasa Ivory si acum locuieste si munceste in Brussels.

Ben Heine a studiat artele, grafica si sculptura si are si o diploma in jurnalism. Anii multi de explorare grafica, experietna artistica si viziunea sa speciala asupra lumii l-au condus in stilul sau specific de a face picturi, fotografii sau grafice.


Ben Heine

Ben Heine -

desen realizat de un fan


Fotograful vorbeste fluent franceza, engleza, olandeza, putin spaniola, rusa si poloneza, Toate productiile ce apar pe blogul sau ii apartin.

Incepand cu anul 2010 lucrarile sale au dus la o explozie in online. In mod deosebit, seria sa speciala, "Pencil vs. Camera", a invadat blogosfera. Momentan i s-a extins portofoliul si se pare ca artistul nu se opreste aici.

Fiind un artist multidisciplinar, acesta a inceput cu caricatura, dar apoi s-a indreptat spre arta digitala. In cadrul acestei tranzitii, au rezultat astazi si seria "digital ciclism". Compozitiile autorului sunt pline de umor, iar ideea imbinarii desenelor clasice cu fotografia digitala este inedita si apreciata de foarte multi fotografi.






desen si pixeli

desen si pixeli




Ben Heine considera ca nu e nevoie ca gasirea unui stil propriu sa devina un scop pentru fiecare pentru a reusi, caci o lucrare artistica buna nu e nevoie sa fie foarte stilizata. Un stil aparte, puternic si de recunoscut este mai la indemana artistilor care nu au foarte mult timp, iar in cazul acesta nu isi mai semneaza nici lucrarile, insa acestea nu raman nerecunoscute.

Pentru Ben Heine, ca sa isi gaseasca stilul, nu a fost o sarcina deloc grea. Isi aminteste cum a inceput pe la 8 ani sa picteze, iar atunci, pentru ca avea multe implicatii personale, pictura sa nu era placuta apropiatilor. Acesta a continuat insa sa picteze fara a tine cont de parerile celorlalti, iar acesta poate fi un motiv pentru indiferenta sa de azi, dar care ii da un stil original si admirabil.






arta digitala

arta digitala


Dupa un timp, Ben Heine a realizat cat de inutil era sa creeze arta fara sens. Asa ca inceput sa realizeze imagini care se aflau deja in mintile oamenilor, dar care urmau a fi modificate in diferite moduri. A ales desenul, apoi arta digitala, s-a invartit prin multe tehnici, cu diferite instrumente si mereu alt surse de inspiratie.

Tanarul artist a fost foarte talentat inca de mic si nu doar inspre pictura si fotografie, el chiar scria poezii, canta la tobe, chiatara si pian. Pasiunea in acest domeniu in care activeaza azi i-a fost observata de catre profesorul sau de istoria artelor, pe cand Ben Heine acvea 18 ani. A inceput apoi sa fie interesat de teoriile subconstientului colectiv si sa caute in mintile oamenilor niste imagini si simboluri valabile pentru toti.

In doar cateva luni, Ben Heine a realizat aproximativ 200 de picturi. La 19 ani, cand era pasionat de ilustratiile cu subtrat politic si social, Ben Heine a inceput sa studieze jurnalismului, astfel, desi se axa pe suprarealism politic, era de parere ca in mod ilustrativ poate sa utilizeze diferite metode pentru a crea multe tipuri de continut, chiar daca uneori le considera abstracte.






Fotografie plus desen

Fotografie plus desen


Artistul Ben Heine are acum 25 de ani, lucreaza intr-o companie din Belgia, una axata pe comunicare, dar inca doreste sa ii inveseleasca pe cei slabi cu arta sa politica, sa aduca curaj pentru oameni si sa promoveze pacea prin intermediul artei.

Elementele grafice folosite de artist se axeaza in primul rand si in cazul formei pe un pix negru, hartie, dupa care adauga culorile digitale. Tehnica folosita de el este foarte simpla, insa e greu atunci cand e nevoie sa lucreze cu contraste puternice. In inceputurile sale ca artist folosea multa cerneala, acum incercand sa aiba un stil cat mai "minimalist", cu mai putina informatie, dar care sa fie inteleasa foarte usor.

Printre desenele sale se observa si o serie de personalitati romanesti precum Caragiale, Eliade, Nichita Stanescu, Titu Maiorescu si chiar Traian Basescu. Acesta a lucrat pentru asociatia din Romania numita "Caricatura", in cadrul unui concurs international.