Balerini celebri

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5990

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un dansator de balet nu devine celebru peste noapte, el trebuie sa dea dovada de multa rabdare si sa depuna mari eforturi pentru a avea performante in arta baletului.



Baletul pare simplu si usor de practicat, insa pozitiile specifice baletului, intoarcerile si salturile, pozitia de a sta pe varfurile degetelor de la picioare si miscarile picioarelor sunt greu de executat. Pentru a fi mai precisi, baletul poate fi considerat ca una din formele cele mai grele de dans. Daca ati citit biografiile dansatorilor de balet celebri, ati observat ca majoritatea dintre ei au inceput sa practice aceasta arta de la varsta timpurie de noua sau zece ani. Cu ani de practica si de munca grea se poate ajunge un maestru in balet.



Arta baletului originar dateaza din cele mai vechi timpuri, istoria acestuia putand fi urmarita inapoi pana in secolul 15, cand a fost practicat pentru prima data in Italia. De atunci, s-a raspandit in multe alte tari si a devenit o forma de dans populara. Multi dintre dansatorii de balet sunt amintiti si onorati chiar si astazi pentru performantele lor extraordinare. Iata cativa dansatori de balet celebri, cunoscuti peste tot in lume pentru stilul lor unic de dans.


Frederick Ashton (1904-1988)

Frederick Ashton, dansator si coregraf celebru de balet, s-a nascut in Ecuador, America de Sud. El a fost motivat sa devina dansator de balet dupa ce a vazut performanta legendarei balerine Anna Pavlova. In 1919 s-a inscris la Colegiul Dover, in Anglia. Frederick a devenit un coregraf de succes de la primul sau spectacol de balet, "The Tragedy of Fashion", in 1926. Alte lucrari celebre ale sale includ A Wedding Bouquet, Dante Sonata, Symphonic Variations, Cinderella, Sylvia si Ondine. Frederick Ashton a fost coregraf fondator al Baletul Regal din Londra. In 1959, Academia Regala de Dans i-a acordat premiul de Incoronare. A primit, de asemenea, Medalia de Aur in 1972, din partea Fundatiei Aria Carina din Suedia.




Frederick Ashton


Frederick Ashton, balerin celebru





Erik Bruhn (1928-1986)

Erik Bruhn, dansator de balet danez, s-a nascut pe 3 octombrie 1928, in Copenhaga, Danemarca. El s-a alaturat baletului regal danez la varsta de noua ani. La inceputul carierei sale, a lucrat cu aceeasi companie daneza si Baletul Metropolitan din Anglia. In 1949, Erik Bruhn a obtinut postul de solist, cel mai inalt nivel in baletul danez. In acelasi an, s-a alaturat Teatrului de Balet din New York. Performanta sa maxima a fost rolul lui Albrecht din Giselle, unde a facut echipa cu Dame Alicia Markova. Unele dintre spectacolele sale celebre de balet se numara La Sylphide, Romeo si Julieta si Lacul Lebedelor. Mai mult decat un renumit dansator de balet, Erik Bruhn a fost si un actor recunoscut, autor, coregraf si director de companie.



Erik Bruhn


Erik Bruhn, balerin celebru




Rudolf Nureyev (1938-1993)

Rudolf Nureyev, dansator de balet rus, a fost inspirat sa devina dansator de balet dupa vizionarea spectacolului "Song of the Cranes". Desi a invatat sa danseze balet de la o varsta timpurie, el a aderat oficial la Institutul de Stat Coregrafic Leningrad la varsta de 17 ani. In cativa ani, a devenit solist si a executat mai mult de 15 dansuri de balet. Spectacolele sale celebre de balet includ Frumoasa din Padurea Adormita, Marguerite si Armand, La Bayadère si multe altele. Rudolf Nureyev a fost primul dansator de balet care a avut performante in ambele stiluri de balet, clasic si modern, in acelasi timp.



Rudolf Nureyev


Rudolf Nureyev, balerin celebru




Mikhail Baryshnikov (nascut in 1948)

Mikhail Baryshnikov, actor si dansator rus, este unul dintre cei mai celebri dansatori de balet din lume. Incurajat de mama sa, a inceput sa practice baletul de la varsta de 15 ani, in 1963. Datorita stilul sau de dans gratios, s-a alaturat Baletului Kirov din Leningrad in 1966 si i-a fost acordata o pozitie solista. Baryshnikov a devenit membru al Baletului National din Canada si s-a alaturat mai tarziu Teatrului de Balet American. Intre timp, a invatat stilul de dans al lui George Balanchine la New York City Ballet. S-a intors la Teatrul de Balet American ca director artistic si a lucrat la Proiectul Stejarul Alb. Cea mai notabila performanta a lui Mikhail Baryshnikov a fost "Spargatorul de nuci". In anul 2000 a fost recompensat cu Premiul de onoare Kennedy. Din 2004, a demarat propriul centru, Baryshnikov Arts Center.



Mikhail Baryshnikov


Mikhail Baryshnikov, balerin celebru




Baletul de astazi este, de fapt, o contributie adusa balerinilor si balerinelor celebre. In prezent exista multe scoli care ofera programe academice de invatare a acestui dans. Daca va place si aveti talent, puteti sa va inscrieti intr-un program universitar bun, care va poate ajuta sa ajungeti in companii de balet celebre.



Cititi si despre balerine celebre.