Atacul de panica

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2738

Voteaza & Distribuie

Descriere

O persoana aflata intr-un atac de panica traieste o frica profunda, acuta, irationala, care se manifesta la exterior prin stari ca hipertensiunea arteriala, palpitatii, nod in gat, tremuraturi, vertij si altele. Cauzata de o primejdie, senzatia de frica produce in interiorul organismului o serie de reactii care au ca rezultat secretia unor substante provocatoare de stres, care determina actiuni precum fuga sau lupta.

Spre exemplu, adrenalina are proprietatea de a stimula cordul si de a intensifica bataile inimii. Musculatura primeste un aflux crescut de sange, atentia se mareste si concentreaza asupra agresorului, simturile devin mai intense, iar senzatia propriu-zisa de frica antreneaza toate fortele si vointa pentru a iesi din orice pericol. Paleocortexul, creierul primitiv, este sediul instinctelor, iar neocortexul cel al gandirii constiente. In ciuda faptului ca o anumita situatie e considerata periculoasa de catre paleocortex, daca neocortexul decide ca aceasta nu implica riscuri, aceasta este reactia finala.

Atacul de panica apare atunci cand neocortexul nu poate tine sub control senzatia de frica, ceea ce conduce spre o frica irationala.

Fobiile, fie ca e vorba de cele de intuneric, inaltime, mare, paianjeni sau serpi, au un potential traumatizant care este perceput mai amplu decat este in realitate de catre persoana in cauza. Atacul de panica este o frica produsa de o situatie considerata primejdioasa in prima faza. Factorii declansatori ai acestuia transmit paleocortexului o situatie de criza. O situatie periculoasa nu e numai o confruntare cu o fobie ci si alte pericole precum: abandonul, pierderea sau imbolnavirea.

Daca in momentul critic nu se gaseste o solutie pentru a depasi starea de frica, se instaleaza panica. Orice factor ce conduce spre conflictul ramas nerezolvat poate declansa atacul de panica, fie ca e vorba despre un eveniment plin de cupluri sau o autostrada aglomerata supusa accidentelor. Nu de putine ori, factorii de risc nu sunt constientizati de persoanele vizate. Totusi, prin metodele sale de manifestare, persoana in cauza atrage atentia celor din jur, iar acestia pot astfel sa-l ajute.

Atacul de panica – tratament

  • identificarea cauzei declansatoare
  • psihoterapia - constientizarea traumei
  • homeopatia - reechilibrarea energetica a organismului.