Postul Craciunului: 40 de zile in asteptarea Nasterii Domnului

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4287

Voteaza & Distribuie

Descriere

Potrivit calendarului ortodox, Postul Craciunului se tine timp de 40 de zile inainte de cea de-a doua mare sarbatoare a crestinatatii: Nasterea Domnului. De obicei, postul incepe in 15 noiembrie si se termina in 25 decembrie.


Randuielile bisericesti spun ca in seara de 14 noiembrie se lasa sec, insa daca aceasta zi pica miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai devreme, iar postul incepe in seara de 14 noiembrie. Este si cazul acestui an: astfel, in 2012, Postul Nasterii Domnului incepe miercuri, 14 noiembrie.




Postul Craciunului


Postul Craciunului, perioada dedicata curatirii trupului si sufletului




In timpul Postului Craciunului, nu doar curatirea sufleteasca este la fel de importanta precum cea trupeasca: este o perioada a smereniei si cumpatarii. In cele 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, precum si de postul patriarhilor din Vechiul Testament. Cum acestia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, tot asa, postind 40 de zile, crestinii se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.


La ce si cand avem dezlegare in Postul Craciunului?




Postul Craciunului


de multe ori, in Postul Craciunului este dezlegare la vin si peste




Dupa randuiala ortodoxa, in timpul Postului Craciunului, nu mancam carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea sunt interzise untdelemnul si vinul, la acestea fiind dezlegari martea si joia. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.




In Postul Craciunului nu se oficiaza nunti la biserica


In Postul Craciunului nu se oficiaza nunti la biserica




Daca in zilele de luni, miercuri si vineri se praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin, iar de marile sarbatori marcate in calendar cu cruce rosie este dezlegare si la peste. Martea si joia se pot consuma mancaruri pe baza de peste, untdelemn si vin, cand se celebreaza in aceste zile vreun sfant mare, hramuri sau sarbatori cu rosu. La Craciun, in orice zi ar cadea, mancam de dulce.