Asaltul super-germenilor patogeni nu poate fi oprit

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3217

Voteaza & Distribuie

Descriere

Super-germenii patogeni au evoluat pe fondul medicatiei excesive si haotice, germenii modificandu-si structura genetica de la o generatie la alta pentru a putea face fata medicamentelor tot mai puternice aruncate in lupta. Astfel s-a ajuns la situatia grava cand nici cele mai puternice antibiotice nu mai pot combate noii germeni patogeni. Sau cum observa un expert britanic:



„Urmatorul tratament eficient va fi cu aruncatorul de flacari".





super-germeni patogeni


super-germeni patogeni



Fara noi medicamente puternice la orizont, viata pacientilor se afla intr-un real pericol. Folosirea in exces a antibioticelor existente a alimentat o anumita suficienta si convingerea ca totul a fost pus la punct si germenii patogeni sunt „arsi" corespunzator cu ajutorul medicinii moderne. De fapt, guvernele si marele public nu au niciun habar despre ofensiva extrem de periculoasa lansata de super-germenii patogeni, rezistenti la orice tratament medicamentos actual.



Se va ajunge la o super-mortalitate printre bolnavi, daca nu se vor lua – urgent ! – masurile necesare. Intarzierea aparitiei unor noi medicamente anti-bacteriene, se datoreaza in mare parte si industriei farmaceutice, care nu face profit suficient de repede si de consistent in urma producerii lor (sunt necesari ani de cercetari si teste costisitoare, care nu mai sunt rentabile). Acest fenomen va duce la aparitia unor infectii intratabile. Situatia va fi similara cu cea de dinaintea aparitiei penicilinei, medicament-minune la vremea sa, datorita caruia au fost salvate sute de mii de vieti.


Profesorul Laura Piddock, de la Institutul de Imunologie al Universitatii Birmingham, afirma ca nu exista nici un semn de alerta fata de aceasta situatie pentru ca oamenii sunt mult prea obisnuiti sa trateze orice cu un pumn de antibiotice. Ea avertizeaza ca omenirea este impinsa spre un scenariu



„de neconceput, al aparitiei unei serii intregi de infectii intratabile".



Ea subliniaza ca antibioticele nu sunt percepute ca esentiale in tratamentul medicamentos, desi ele salveaza vieti si sunt, adesea, diferenta dintre viata si moarte. Laura Piddock considera ca, in curand, antibioticele vor fi reduse la starea de „buline colorate", fara nici o eficienta in fata noilor infectii bacteriene care bolborosesc in cazanul cu fierturi otravitoare pregatit omenirii.



„Este imposibil de spus cati oameni vor fi afectati si daca vor trece zile, saptamani, luni sau ani pana atunci, insa acest lucru se va intampla negresit",



atrage ea atentia. Majoritatea pacientilor britanici ajunsi la medic cu infectii respiratorii se asteapta sa primeasca reteta pentru antibiotice, desi acestea sunt ineficiente impotriva infectiilor virale. Sondajele de opinie desfasurate in ultima vreme arata ca pacientii le considera un fel de „Smarties" in caz de boala, desi folosirea lor in exces le-a redus, masiv, eficacitatea.


Rezistenta la antibiotice (a bacteriilor) este recunoscuta drept una dintre cele mai mari amenintari la adresa omenirii, insa aceste constari raman in terenul discutiilor dintre specialisti. Industria farmaceutica nu este interesata sa ofere noi antibiotice, mult mai eficiente, pentru ca nu exista profit de pe urma tratamentelor scurte.


In plus, medicamentele ieftine si barierele birocratice fac ca testele clinice sa fie extrem de scumpe si Industriei nu-i renteaza. Daca lipseste profitul imediat si pe termen lung, atunci n-au decat sa vina pe piata cu noile antibiotice gogoseriile si covrigariile de pretutindeni. Unele reglementari britanice le sugereaza medicilor sa se „gandeasca bine" inainte de a prescrie antibiotice, pentru ca acestea isi pierd rapid eficienta in lupta cu agentii patogeni.


Profesorul Piddock considera ca de un real ajutor in cercetare ar fi reducerea birocratiei si a restrictiilor abuzive impuse de guvern, si lansarea bateriilor de teste in paralel, pentru reducerea timpului necesar producerii de noi medicamente. In absenta acestor masuri, orice scenariu catastrofic ramane valabil, mai ales ca majoritatea specialistilor sunt de acord ca nu se mai poate pune problema „daca" este posibila o pandemie, ci „cand" se va declansa aceasta.


Contagion este ultimul film de amploare pe aceasta tema si acolo omenirea ajunge la marginea prapastiei, fiind amenintata cu disparitia de un super-germen patogen impotriva caruia medicatia cunoscuta nu are niciun efect. Este exact ceea ce se poate intampla si in realitate…