Arta cunoasterii parfumurilor

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1397

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca va plac parfumurile, probabil ca urmariti si comentariile despre parfumuri originale. Ele apar pe site-uri web, in reviste, si, uneori, sunt chiar oferite verbal de persoane din jurul nostru cara va informeaza despre noile aparitii pe piata. De fapt, este foarte dificil sa scrii sau sa vorbesti despre un parfum in cuvinte simple. La urma urmei, trebuie sa folosesti cuvinte pentru a vorbi despre mirosuri si limba nu functioneaza intotdeauna bine atunci cand este solicitata pentru a descrie arome.

Uita-te la comentariile celor mai multe parfumuri online sau incercati sa descrieti parfumurile preferate de un prieten si vei descoperi ca poti cu adevarat vorbi despre un miros numai comparativ cu altul. Parfumurile pot fi descrise ca fiind de mosc sau florale sau avand note de top bergamota.

Daca esti un iubitor de parfum, stii cum miros aromele enumerate mai sus, chiar daca nu aveti nici o idee ce este bergamota. Dar daca esti nou in lumea de parfumurilor, poate fi confuz.

Pentru a aprecia cu adevarat parfumurile, trebuie sa stii unele componente de baza. Bergamota, de exemplu, este una din multele soiuri de citrice. Parfumuri cu arome de citrice (lamaie, portocala, grapefruit si altele) sunt uneori grupate intr-o familie de parfumuri numita "proaspat".

Floralele sunt de multe tipuri si este nevoie de un "nas" destul de educat pentru a distinge cu adevarat intre gardenii si tuberose si lalele si Iris si magnolii si toate celelalte flori diferite, care isi gasesc drumul in sticlele de parfum. Producatorii de parfumuri amesteca, de obicei, numeroase mirosuri florale impreuna. Pentru a obtine efectul de buchet, incercati sa probati Joy de Jean Patou sau Eternity de Calvin Klein.

Unele parfumuri utilizeaza o floare sau o singura nota florala cu totul dominanta. Very Irresistible de la Givenchy este un parfum de trandafir, foloseste o multime de tipuri diferite de trandafiri pentru a obtine o frumoasa armonie, dar este numai din trandafiri . Si parfumul Muguet de Bois de Coty este un exemplu perfect.

Multe parfumuri foarte populare si cunoscute chiar acum folosesc note de fructe: piersici, pepene verde, guava, si asa mai departe. Noul parfum de la Bond No. 9 , Coney Island, miroase asemenea unui mix de Margarita. Alte arome imprumuta note de ciocolata (Angel de la Thierry Mugler), cafea (Harlem de la Bond No. 9), si de zahar (Sugar de la Fresh).

Foarte multe dintre parfumuri folosesc ingrediente care includ lemn de santal, patchouli, mosc, si chihlimbar. Acestea formeaza de obicei, notele de baza sau fundatia unui parfum. Cele mai multe parfumuri sunt construite in trei straturi de eliberare in timp. Notele de top sunt simtite in primul rand, apoi se estompeaza in notele numite de inima sau de mijloc, care prevestesc in cele din urma notele de baza. Aceste straturi sunt motivul pentru care parfumul poate mirosi diferit, dupa cateva ore pe piele decat mirosea in sticla.

Condimentele si plantele au fost mult timp pilonii importanti pentru fabricarea unui parfum, si puteti gasi arome cu scortisoara, nucsoara, chiparos, rozmarin in multe dintre vechile parfumuri. Acestea tind sa fie mai grele, cu mirosuri mai dramatice.

Cele mai multe parfumuri de astazi se bazeaza foarte mult pe ingrediente sintetice sau de laborator, numite molecule de parfumare. Acest lucru permite nu numai analogii mai uniforme (de exemplu, lemnul de santal de laborator miroase la fel de la lot la lot), dar le-a permis oamenilor de stiinta creativi care creeaza aroma sa inventeze mirosurile care sunt numite in genul "ozon" sau "ploaie" sau " iarba proaspat taiata. "

Unele ingrediente din unele parfumuri originale de sinteza nu au avut niciodata corespondent natural. Aldehida este un parfum artificial, conceput pentru a fi complet produs de om, in laborator. Aceasta a gasit calea de a fi folosit in faimosul parfum Chanel No. 5, Evening in Paris, si alte mirosuri si este folosit si astazi. Este frecvent folosit in amestecurile florale si este adesea descris in comentarii ca fiind parfumuri "spumoase".

Cum miroase aldehida? Nu poate fi descris cu usurinta. O modalitate buna de a afla este de a merge la un magazin de parfumuri si sa ceri un esantion de Chanel No. 5. Veti mirosi, probabil, in prima parte, notele florale. Dar observati diferenta ? Un miros nu chiar floral ci aproape „spumos" ? Asta este aldehida.

Comentatorii si criticii de parfumuri , de obicei, numesc aromele dominante intr-un parfum. Acestia pot descrie parfumul in ceea ce priveste notele de top, note inima, si notele de baza. Ocazional, un critic de parfum va compara un miros cu altul.

Astfel, pentru multi iubitori de parfum, este suficienta descrierea. O critica nu este necesara. La urma urmei, multi dintre noi au reactii cu totul subiective la anumite parfumuri si un parfum bun este simtit de nasul celui care-l foloseste.

Daca ati afla ca Hanae Mori Butterfly este un parfum oriental lemnos cu note de capsuni, ylang-ylang, lemn de santal, si migdale, trebuie sa stiti daca aceste arome va caracterizeaza ? Personal, eu sunt foarte atrasa de aromele orientale usoare si-mi place lemnul de santal, astfel incat acest parfum suna bine si partea despre notele de capsuni ma face curioasa.

Pe de alta parte, daca ati auzit despre Omnia Crystalline de la Bvlgari si ati aflat ca este usor floral cu bambus si lotus, asta descrie un parfum foarte diferit. Iti va place? Asta depinde de ce simti tu fata de aromele florale, cu unele note neconventionale. (Pentru mine suna bine.)

Parfumul este mai mult o muzica pentru nas. Poate fi o extraordinara complexitate intr-un parfum mare, dar care nu este dezvaluita imediat. Notele principale sunt melodia, dar restul straturilor suporta linia melodica ? Criticii si comentatorii, uneori, incearca sa analizeze modul in care parfumul este "construit".

Comentariile pot fi chiar mai mult decat descriptive. Un comentariu pentru un parfum poate apela la descrieri exuberante ale aromelor, aerisite, tari, senzuale, sau misterioase. Acest tip de descriere poate fi de ajutor ajutandu-va sa va imaginati cum miroase un parfum. Dar e ca si cum unii cunoscatori sau degustatori ar vorbi despre vin in termeni de "misterios", "obraznic", sau "fara pudoare". Daca este chinuit, acest comentariu incepe sa sune prost.

Multe comentarii caracterizeaza mirosurile ca fiind mature sau tineresti, potrivite pentru zi sau noapte, usor sau greu. Acestea sunt mai mult ca o chemare in judecata si nu ar trebui sa fie luate foarte in serios . Asa cum am aflat ca nu trebuie sa ai neaparat vin rosu la carnea de vita, exista si "parfumuri pentru folosit seara de catre doamne mature", ...care sunt purtate de catre copii in plina zi !

Un comentariu deosebit si credibil al unui parfum este mai putin o critica si mai mult un portret in miniatura al unui parfum care sa ajute cumparatorii sa inteleaga mirosul acelui parfum si cu ce se aseamana. Asta este de fapt un lucru destul de dificil pentru a fi captat in cuvinte!