Ardeiul iute

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5466

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ardeiul iute facea parte din alimentele americanilor inca din anul 7500 i. Hr. Exista dovezi arheologice conform carora existau locuri in sud-vestul Ecuatorului unde ardeiul iute era cultivat cu foarte mult timp in urma. Cristofor Columb s-a numarat printre primii europeni care au descoperit ardeii iuti in Caraibe. Acestia au fost numiti „peppers", in engleza, pornind de la faptul ca aveau gust picant, precum piperul, un gust aparte, iute, care nu se asemana cu al altor alimente.





ardei iute


ardei iute




Dupa ce au fost adusi si in Europa, ardeii iuti au fost crescuti precum niste curiozitati botanice, in gradinile manastirilor spanile si portugheze. Maicutele au fost interesate de potentialul culinar al ardeiului si au observat ca poate inlocui piperul negru, care pe atunci era destul de costisitor.


Diego Alvarez Chanca, un fizician care l-a insotit pe Columb in al doilea voiaj spre vestul Indiei in 1493, a adus primii ardei iuti in Spania, iar dupa un an a scris despre efectele medicinale ale ardeilor. Ardeii au ajuns foarte repede din Spania in Mexic, iar apoi s-au imprastiat rapid in Filipine, China, India, Indonezia, Coreea si Japonia. Bucatariile locale au imbratisat foarte repede ardeiul iute. Din India, ardeiul a calatorit prin Asia Centrala si Turcia, catre Ungaria, tara al carui condiment national este paprika (boia de ardei).


Istoria ardeiului iute in medicina naturista europeana nu este deloc lunga, insa e una victorioasa. La noi in tara a fost adus in urma cu cateva sute de ani, insa, datorita proprietatilor sale, a ajuns foarte rapid un ingredient al retetelor medicinei populare, iar in vremurile noastre, chiar si in produsele farmaceutice.


Ardeiul iute este un foarte bun medicament si, desi atunci cand il consumam, din cauza unor substante pe care le contine, se intensifica circulatia sangelui, simtitm ca ne-am incalzit, caci ne sunt inflamate tesuturile, se ajunge la o reactie naturala de aparare, ameliorandu-se in aceste situatii multe boli.


Substanta care face acest tip de ardei sa fie iute este Capsaicina – Capsicum annum. Din cauza capsaicinei avem senzatia fierbinte in timpul si in urma consumului de ardei iute. Observate inca din trecut, aceste efecte nu au fost luate in seama in plan medicinal, pana de curand, cand ardeiul iute a ajuns sa se claseze printre acele produse naturale ce ajuta la imbunatatirea unor stari, la reducerea sau chiar vindecarea unor boli.


Astfel, pe cat este de iute, pe atat poate sa fie de benefica substanta ce-i da personalitate ardeiului iute. Persoanele care adora sa manance foarte condimentat si iute se feresc astfel, poate fara sa isi dea seama, de unele boli.





formula chimica a capsaicinei


formula chimica a capsaicinei




Totusi, senzatia puternica de iute nu este agreata de oricine. Gustul iute pe care-l simti dupa ce consumi acest tip de ardei poate sa difere de la caz la caz.


In functie de intensitate, pentru cei carora le place aceasta senzatie, insa uneori nu mai rezista, se poate consuma iaurt, smantana sau lapte pentru ameliorarea gustului.


Apa sau sucurile care contin acid nu sunt indicate, deoarece potenteaza senzatia de iute.


Dintre bolile in cazul carora ardeiul iute, cu ajutorul substantei pe care o contine, poate fi folosit pe post de medicament, amintim:



  • durerile de gat si boli ale gatului, precum guturaiul (in cazul tusei se indica folosirea ardeiului iute pe post de condiment, in ciorbe fierbinti, iar pentru dureri e recomandat sa se puna in 50 ml de apa clocotita, un varf de cutit de seminte de ardei iute, iar acestea se amesteca dupa aproximativ 15 minute cu miere si se consuma incet). De asemenea, afectiunile respiratorii sunt ameliorate sau chiar vindecate de consumul de ardei iute.

  • lombosciatica – in acest caz este bine sa se pregateasca o tinctura de ardei: se piseaza bine ardeii, se pun intr-un borcan si in functie de cantitate, se adauga alcool de 50 de grade. Continutul se lasa la macerat 10 zile, apoi, cu ajutorul tifonului va fi filtrat si se vor face comprese pentru zonele dureroase.

  • carceii – pentru ca intensifica circulatia sangelui si creste temperatura corpului uman, in urma consumului, ardeiul iute este indicat in cazul persoanelor care au de-a face cu crampe musculare sau carcei.

  • colesterolul. Substanta magica ce este continuta de ardeiul iute reduce si nivelul de colesterol din sangele uman.

  • ardeiul iute anti-cancer Un medic si savant de la Centrul Medical Cedars-Sinai si UCLA, Soren Lehmann, a spus despre Capsaicina ca a avut un efect anti-proliferativ asupra celulelor maligne in cazul cancerului de prostata. Ardeiul iute este benefic, avand o actiune anticancer, si atunci cand vine vorba de cancerul ovarian, mamar, de ficat sau plamani, dar si in cazul leucemiei.


Totodata, ardeiul iute ajuta la scaderea intensitatii diverselor dureri, avand efect analgezic. Capsaicina poate fi folosita, spre exemplu, pentru durerea atipica a fetei sau cand este vorba de boli reumatice. In acelasi timp, ardeiul iute contine si vitamina C, iar capsaicina ajuta si la stimularea sistemului imunitar, astfel este iscata actiunea celulelor sistemului care duc la distrugerea unor bacterii.


Ardeiul iute, conform unui studiu facut in Anglia la Insistutul Medical, ajuta la scaderea in greutate a oamenilor, deoarece consumul de condimente picante duce la cresterea ratei metabolismului.


Capsaicina se poate gasi, in urma ultimelor progrese ale stiintei, si in medicamente, iar medicii recomanda de multe ori diverse tratamente bazate pe aceasta substanta. Aceste tratamente ajuta la calmarea si chiar eliminarea multor tipuri de dureri.





ardei iute


ardei iute




Desi se spune ca ardeiul iute poate eroda mucoasa stomacala si multa lume se fereste sa-l consume din teama producerii unor afectiuni la stomac, acest lucru este eronat. Ardeiul iute este foarte bun pentru digestie, protejand intr-un oarecare fel stomacul. Nu provoaca, dar nici nu vindeca bolile stomacului.


Mixturi, tincturi, prafuri, seminte de ardei iute, in mancare sau nu, sunt foarte multe forme in care il putem folosi, fie ca vrem sa ne condimentam mancarea, din placere, fie din nevoie, ca ne este indicat pentru unele afectiuni.


Ardeiul iute poate reprezenta o cale naturala si sanatoasa pentru a alunga anumite pericole ce ne ataca sanatatea, de la cele mai simple, aparent, precum unele dureri de gat sau tuse, pana la eliminarea unor inamici ce pot provoca boli din cele mai crunte, cum este cancerul.


In 2007, Cartea Recordurilor si-a deschis paginile pentru ardeiul cel mai iute din lume. Este vorba de Bhut Jolokia sau "ardeiul fantoma".