Arborele genealogic

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari44901

Voteaza & Distribuie

Descriere

Am auzit cu totii de arborele genealogic si ne-am intrebat cu aceasta ocazie care or fi stramosii nostri, cum ne inrudim cu fiecare si cum ne afecteaza aceste lucruri. Arborele genealogic este reprezentarea in mod grafic intre urmasii unui om si arata intr-un mod schematic gradul de inrudire al familiilor. Stiinta genealogica si etnografia se ocupa cu procesul de realizare al unui arbore genealogic.

Arborele filogenetic este acela care reprezita relatiile intre diversele specii si alte entitati care au un stramos comun. Despre arborele genealogic se vorbeste doar cand gradele de inrudire sunt reprezentate grafic, sub forma unui arbore.

Arborele genealogic al familiei Romanov

Arborele genealogic al familiei Romanov

Persoana de referinta, in cazul arborelui genealogic, cea care are toate datele cunoscute, este plasata chiar la radacina arborelui. In primele ramuri sunt trecuti copiii, alti descendenti, iar persoanele cu acelasi grad de rudenie care sunt mai tinere sunt pozitionate in stanga fata de cei care sunt mai in varsta.

Bineinteles, arborele genealogic poate fi destul de variat. De pilda, pot fi incluse intr-un astfel de arbore grafic, doar persoane care au acelasi nume. Reprezentarile acestea se pot face schematic sau se pot decora prin intermediul unor desene.

Sunt mai multe domenii in care se foloseste arborele genealogic, precum: ereditatea, programarea, informatica, lingvistica si chiar psihologia.

Cand vine vorba de partea psihologica si de terapie, amintim de genograma. Aceasta reprezinta un mod special de realizare a arborelui genealogic. Este reprezentata grafic familia, cu relatiile de rudenie, dar adauga si informatii importante despre membrii familiei.

Genograma poate sa ofere o imagine mai puternica si mai clara asupra familiilor, aratand care sunt particularitatile acesteia. Astfel, urmarind un arbore genealogic de tip genograma, ne putem da seama de unele asemanari in descrierile membrilor unei familii, putem sa detectam tipare emotionale, atitudinale ori comportamentale sau unele date deosebite care se repeta.

Pentru a avea o importanta si un scop, arborele geanealogic de tip genograma trebuie sa prezinte informatii despre membrii unei familii din cel putin trei generatii.

Informatiile care intereseaza, in cazul unei genograme, pot fi:

  • date demografice – data nasterii, varsta sau data decesului, unde au trait, educatie, statut financiar, social, profesia;
  • informatii functionale - manifestari emotionale, medicale, comportamentale, aspecte referitoare la boli, consumul de alcool sau diferite substante, hobby-uri, porecle etc.
  • informatii despre evenimente foarte importante – casatorii, vaduvie, decese, nasteri, divort, accidente, traume, experiente relevante.

Citeste mai departe despre modurile de realizare a arborelui genealogic.



Realizarea arborelui genealogic{title}

Pentru cei care vor sa isi faca singuri arborele genealogic, acestia pot miza pe trei tipuri de a realiza acest grafic:

Graficul ascendentului sau diagrama stramosilor

In cazul acestei metode, este bine ca persoana interesata in realizarea unui arbore genealogic sa afle daca exista deja o harta genealogica a familiei. Altfel, se incepe diagrama cu persoana care vrea sa afle cum ii este arborele genealogic, apoi isi va trece stramosii in ordinea invers cronologica.

model arbore genealogic

model arbore genealogic

In partea stanga a numelui primei persoane se noteaza data si locul nasterii. Se va scrie apoi, in dreapta sus, numele tatalui cu datele aferente, plus cele legate de casatorie, la fel se va face si cu numele si datele mamei, doar ca in partea dreapta a numelui primei persoane a arborelui.

Deasupra numelor parintilor, la fiecare in parte se trec parintii lor, sub aceeasi forma si la fel se face si pentru ceilalti stramosi. Diagrama respectiva poate detecta doar rudele directe de sange, se omit ramurile cu frati, matusi, nepoti etc. Uneori, in acest tip de diagrama, numele tatalui se scrie deasupra numelui mamei.

Reprezentarea descendentilor in forma unui grafic

Acest sistem incepe de la stramosul unei linii si se cauta descendentii din generatie in generatie. Se va trece in partea de sus a colii numele primului cuplu de la care sa se porneasca pentru a se afla descendentii si se va nota, ca si in cazul celalalt, data nasterii, a casatoriei si a mortii.

Apoi, se va desena un chenar in jurul fiecarui nume si acestea vor fi legate intre ele prin linii orizontale – in cazul persoanelor casatorite. Se va trasa apoi o linie verticala spre urmasi, iar aici, pe randul doi, vor fi trecute numele copiilor, iar casatoriile vor fi din nou marcate cu cate o linie orizontala.

Bineinteles, in cadrul acestui arbore genealogic, se vor trece datele si pentru aceste persoane, iar acest intreg proces se va repeta pana cand se va ajunge in prezent.

Reprezentarea sub forma de text a descendentilor

In acest caz, fiecare generatie va fi numerotata, iar cei care intra in familia respectiva prin casatorie nu vor fi numerotati, ci vor fi notati cu litere. Se va scrie, la inceput, in partea de sus a hartiei, cifra 1 si numele stramosului, iar pe randul urmator, putin mai in interior, se va scrie numele sotiei care va fi precedat de litera "a".

Pe celalalt rand se va nota numele celui mai mare copil, care va fi numerotat cu 2, iar aceeasi cifra se va trece si la urmatorii copii. Pasii se repeta pana cand se ajunge la persoanele din prezent. Langa fiecare nume se va trece, bineinteles, data si locul nasterii, date despre casatorie, data mortii.