Arad

Detalii

CategoriiTurism
TaguriArad, Județul Arad
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10196

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aradul e un oras pe care tinzi sa-l ignori. Mare greseala. Chiar daca e situat in apropierea unor orase mai mari, mai cunoscute si vizitate, ai sa ramai placut surprins plimbandu-te pe strazile acestui oras. Cladirile parca-s din alta tara, arhitectura te face sa nu-ti poti dezlipi pentru cateva clipe privirea si te duce cu gandul direct la niste templele si palate din alte vremuri.

Unele sapaturi arheologice atesta faptul ca pe teritoriul acestui oras au existat asezari omenesti chiar din perioada neolitica. Prima atestare documentara legata de aceasta zona dateaza din anul 1028, cand orasul a fost mentionat in cadrul luptelor purtate de populatie importiva regatului feudal maghiar. Orasul Arad este mentionat si in Cronica pictata de la Viena, din 1131. In locul actualei fabrici Teba, in perioada 1551-1552, a fost ridicata de catre turcii ce au ocupat Aradul, o noua cetate, in jurul careia s-a dezvoltat noua asezare civila.

La sfarsitul secolului XIX, pe langa mica industre a orasului, apare si marea industrie din componenta careia putem aminti moara cu aburi, fabrica de spirt si drojdie, fabrica textila, fabrica de masini Hendel, fabrica de mobila Lengyel si fabrica de vacgoane, care a fost infiintata de Johann Witzer. Aradul a ajuns astfel, ca la inceputul secolului XX sa fie un centru economic si industrial de prima clasa.

Populatia orasului Arad a fost si este in continuare formata din romani, maghiari, germani, evrei, sarbi, iar confesiunile religioase si bisericile din oras sunt la fel de variate precum culturile populatiilor prezente. Primele insistutii culturale si de educatie, apar la Arad pe langa centrele religioase din acea vreme, astfel, viata spirituala a orasului e inca de la inceput strans legata de cea confesionala. Prima scoala din Arad a fost fondata in 1708 de catre calugarul minorit, Camil Hofflich.

Arad - obiective istorice

Aradul se bucura de un patrimoniu cultural, artistic si istoric destul de bogat. Vizitatorii pot spune ca se plimba printr-un adevarat muzeu in aer liber, pentru ca stilurile arhitectonice, monumentele de arta si expozitiile te fac sa crezi ca ai ajuns in miezul vreunui festival cultural-artistic.

Sunt trei insitutii care au marcat viata spiritual-culturala a Aradului in trecut. E vorba de Preparandia, Teatrul Vechi si Conservatorul de Muzica. Iacob Hirschk este cel care a construit teatrul in 1817, iar prima stagiune a inceput cu spectacolul Cenusareasa. Acest teatru se numara printre cele mai vechi teatre din Romania. Teatrul de Stat care exista si in prezent a fost infiintat in 1948, iar aici are loc an de an Festivalul de teatru clasic, unul din evenimentele culturale de marca ale municipiului Arad.

Palatul Cultural Palatul Cultural este un edificiu reprezentativ al orasului, fiind o cladire ridicata in anii 1911-1913, in fata careia vizitatorii raman uimiti. Monumentul etaleaza foarte multe stiluri, fatada fiind realizata in stil neoclasic si ornamentata cu un fronton care e sprijinit de coloane in stil corintic.

Aripile laterale ale cladirii sunt atinse de cateva elemente ale stilului renasterii italiene. Daca urca scarile, turistul trece printr-un hol impresionant lucrat in marmura de Moneasa, iar de aici poate avea acces intr-o spectaculoasa sala de concerte.
Ceteatea Aradului Ceteatea Aradului este una dintre cele mai importante cetati din tara, din zona vest.

A fost ridicata in a doua jumtatae a veacului al XVII-lea si era considerata atunci drept una dintre cele mai marete fortificatii militare.
Casa cu lacat Breslele aradene si-au construit foarte multe cladiri in zona centrala a Aradului, cladiri cu o arhitectura dominanta. In oras exista o cladire care mereu ii intriga pe trecatori. Este o casa cu lacat, despre care, de-a lungul timpului, au circulat zeci de legende. Cea mai vehiculata istorie a casei cu lacat spune ca omul care reuseste sa deschida aceasta casa, o va primi.

Biserica Rosie Biserica Evanghelica din Arad, sau "Biserica Rosie" este un punct turistic deosebit pentru vizitatori. Denumirea aceasta cunoscuta si raspandita de localnici vine de la finisajul exterior care a fost realizat din caramida slefuita. Biserica este construita in stil neogotic, principalele materiale de construictie fiind caramida, piatra si betonul. Turnul principal al bisericii are 46 de metri.

Podul Traian Podul Traian din Arad a fost construit la propunerea conducerii orasului, la inceput de secol XX. Constructia a fost realizata dupa un plan al inginerului Robert Toth din Resita, structura din fier fiind realizata la el in oras, iar ornamentatia prezinta multe elemente de tip "secession" (secesiune). Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, podul a fost dinamitat, insa nu a fost foarte afectat, fiind refacut in cateva luni.